Közélet

2011.09.12. 00:17

Népszámlálás: idén először interneten is

Megkezdődött a népszámlálás résztvevőinek felkészítése. Baranyában ezerötszáz összeíró és háromszáz felülvizsgáló kapcsolódik be a nagy munkába.

Kaszás Endre

Megkülönböztetett érdeklődés kíséri az október 1-jén induló népszámlálást Baranyában: sokan láttak és látnak átmeneti munkalehetőséget a programban. A mintegy egy hónapos munka alatti kereseti lehetőséget nehéz előre meghatározni, de becslések szerint bruttó százezer forint körüli lehet egy-egy körzet összeírásának a fizetsége. A munkára jelentkezők több mint fele diplomás.

A felkészülés egyébként már tavaly elkezdődött, az országban hét településen, köztük Bólyban tartottak népszámlálási főpróbát. A napokban pedig Pécsett kezdődött meg az összeírók felkészítése. A munkába bekapcsolódók nemcsak szakmai iránymutatást, hanem a program biztonságát vigyázó felkészítést is kapnak. Mindezzel párhuzamosan a közeli napokban indul a népszámlálás tudnivalóit az érintettekhez eljuttató lakossági kampány.

Az idei kérdőívek, hasonlóan a tíz évvel ezelőttihez, alapvetően két részre oszlanak: a lakásokra és a személyi adatokra vonatkozó kérdezőegységekre. A lakások esetében válaszolni kell egyebek mellett az épülettípusra, az építés évére, a lakás falazatának anyagára, a lakástulajdonlás formájára, a lakás területére és a helyiségek számára vonatkozó kérdésekre, valamint meg kell jelölni a fűtés módját, energiaforrását, a szennyvíz-elvezetés módját, illetve például azt is, hogy van-e meleg víz a lakhelyen.

A személyi kérdőív egy részén olyan kérdések is szerepelnek, amelyekre nem kötelező a válaszadás. Ilyenek a nemzetiségi hovatartozásra, anyanyelvre, baráti közösségben használt nyelvre és vallási felekezetre vonatkozó kérdések. Ezenkívül arra sem kell feltétlenül válaszolni, hogy milyen tartós betegségben vagy fogyatékosságban szenved az állampolgár, és hogy ennek esetleges megléte akadályozza-e őt valamilyen tevékenységben.

Interneten is lehet

A kérdőíveket ki lehet tölteni papíron, de idén először interneten is. Szeptember végén a számlálóbiztosok minden háztartásba eljuttatnak egy azonosító- és egy belépési kódot. Ezek segítségével lehet a kérdőíveket interneten kitölteni, október 1. és október 16. között. A kérdések helyes megválaszolását a programba épített magyarázatok segítik. A KSH azokra is gondolt, akik nem rendelkeznek internettel, de mégis szeretnék online visszajuttatni a kitöltött kérdőíveket. Számukra több nyilvános közintézmény (könyvtárak, faluházak) internetkapcsolódási helye áll rendelkezésre.

Az internetes népszámlálást számos videóklippel népszerűsítik. Van, amelyiken hiányos öltözetű fiatal lány nyit ajtót, egy másikban japán űrparaszt körül füstölög a ház.

---------------------------------------------------------------------------
Ön élni fog az internetes népszámlálás lehetőségével? Szavazzon a középső hasábban!
---------------------------------------------------------------------------

Fő a biztonság

A visszaélések elkerülése érdekében az összeírók idén is az illetékes jegyző aláírásával ellátott plasztikkártyával, illetve személyes okmányukkal igazolják magukat a felkeresett állampolgárok előtt. Az ügyfelek, különösen a nyugdíjasok felkészítése, tájékoztatása érdekében a Baranya Megyei Rendőrkapitányság október 4-én a pécsi Expo Centerben tart nyilvános fórumot a népszámlálás kapcsán. A biztonságot is szolgálják a népszámlálás ideje alatt élő, ingyenesen hívható zöld számok – 06-80/200-014 és 06-80/200-224 –, amelyek várhatóan már szeptember 27-től hívhatók. Ezeken az összeírók is leellenőrizhetők lesznek.

Mária Terézia kezdte

Érdekesség, hogy Magyarországon az első – mai értelemben vett – teljes körű népesség-összeírást Mária Terézia rendelte el. Az 1777-ben hozott intézkedés a királynő 1780-ban bekövetkezett halála miatt fiára, II. Józsefre maradt, 1784 és 1787 között folytatták le.

Az azt követő népszámlálásoknak különböző aktualitásai – épületszám, gazdasági adatgyűjtés, háborús veszteségek, társadalmi helyzet felmérése – voltak. Az idei a 15. népszámlálás lesz a sorban. A legutóbbi, 14. népszámlálást 2001. február 1. és 21. között tartották. A korábbiakhoz képest lényeges eltérés volt, hogy az adatfelvétel név nélkül történt.

Az azt követő népszámlálásoknak különböző aktualitásai – épületszám, gazdasági adatgyűjtés, háborús veszteségek, társadalmi helyzet felmérése – voltak. Az idei a 15. népszámlálás lesz a sorban. A legutóbbi, 14. népszámlálást 2001. február 1. és 21. között tartották. A korábbiakhoz képest lényeges eltérés volt, hogy az adatfelvétel név nélkül történt. -->

Címkék#Vokány#Babarcszőlős#Csebény#Erdősmecske#Hidas#Villánykövesd#Bánfa#Almáskeresztúr#Botykapeterd#Patapoklosi#páprád#Udvar#sumony#Matty#székelyszabar#Regenye#versend#pécsvárad#Zaláta#Magyarmecske#Drávacsehi#Magyarsarlós#Basal#Lánycsók#Kistamási#Vásárosbéc#maráza#gyod#Kisszentmárton#aranyosgadány#mágocs#Mozsgó#kisherend#Okorág#Kiskassa#Vejti#Gyöngyfa#drávaszabolcs#Pellérd#Felsőegerszeg#Martonfa#Bodolyabér#Orfű#Bicsérd#szászvár#Boldogasszonyfa#Ófalu#drávapiski#Siklósbodony#Kórós#Szágy#palkonya#Vékény#Ózdfalu#Nagynyárád#Varga#Magyarbóly#Szőkéd#szellő#Szilágy#Somogyviszló#Baranyahídvég#Kisnyárád#Abaliget#Kákics#Hetvehely#Márok#Szűr#lothárd#Pócsa#Belvárdgyula#Feked#Dencsháza#Illocska#Görcsönydoboka#Gordisa#Tékes#nagykozár#Egyházasharaszti#Ellend#Gyöngyösmellék#Kásád#Zádor#Nagyváty#véménd#birján#Magyarszék#Mecsekpölöske#Villány#keszü#szőke#Teklafalu#szajk#Hegyszentmárton#Bikal#Kátoly#komló#töttös#Ivánbattyán#Hásságy#Babarc#Kacsóta#nagyharsány#Drávafok#Dinnyeberki#Lippó#Csertő#Kisdobsza#Somogyapáti#Tengeri#Bisse#Romonya#Marócsa#Nagybudmér#Harkány#nagytótfalu#Rádfalva#Csarnóta#Adorjás#siklósnagyfalu#Drávasztára#Vásárosdombó#kisharsány#Erdősmárok#Szabadszentkirály#Ipacsfa#hobol#Kisvaszar#Szentlőrinc#Magyaregregy#Bogád#Pécsbagota#Pereked#Besence#várad#palotabozsok#Velény#Pécs#Liptód#Téseny#Nyugotszenterzsébet#Tófű#drávacsepely#Kétújfalu#himesháza#borjád#Nagyhajmás#Szilvás#Tarrós#Ivándárda#Kisdér#Vázsnok#Endrőc#Köblény#bár#túrony#Szebény#zók#Homorúd#alsómocsolád#Siklós#Tótszentgyörgy#Kémes#drávapalkonya#Óbánya#Sárok#Bosta#Máriakéménd#Cún#szalánta#Horváthertelend#Kislippó#Mecseknádasd#Helesfa#Merenye#Szárász#Gerényes#sósvertike#Sellye#Egyházaskozár#Baksa#Népesség Baranyában#Bogdása#szederkény#Kisbudmér#Cserkút#Sámod#Lapáncsa#Sásd#Majs#Drávaszerdahely#Máza#Kékesd#markóc#Szörény#Bürüs#Drávakeresztúr#Somberek#geresdlak#Lúzsok#görcsöny#Piskó#Újpetre#dunaszekcső#szentdénes#kökény#felsőszentmárton#Pécsudvard#Szentlászló#Kishajmás#csonkamindszent#gerde#Mánfa#Márfa#Ág#kistapolca#Bóly#bezedek#Magyarlukafa#kővágószőlős#Mindszentgodisa#Kemse#Szava#Nagypall#Mekényes#Okorvölgy#Hosszúhetény#Ibafa#Erzsébet#magyartelek#Kisbeszterce#Ócsárd#Kovácsszénája#nagydobsza#Kistótfalu#Sátorhely#Zengővárkony#Szaporca#Szalatnak#Kővágótöttös#Molvány#Kisjakabfalva#liget#Kisasszonyfa#Kölked#alsószentmárton#Garé#gödre#Szulimán#Oroszló#Diósviszló#Nagypeterd#Baranyajenő#Baranyaszentgyörgy#Drávaiványi#pogány#Vajszló#Berkesd#szemely#Bakonya#Kovácshida#egerág#Bogádmindszent#Rózsafa#Olasz#Csányoszró#Fazekasboda#Kárász#Tésenfa#Lovászhetény#Kozármisleny#Husztót#Bükkösd#Somogyhatvan#Almamellék#Tormás#cserdi#Nemeske#Old#Monyoród#Hegyhátmaróc#Magyarhertelend#Bakóca#meződ#Szentkatalin#Boda#Pécsdevecser#Katádfa#Hirics#beremend#Áta#Gilvánfa#Nagycsány#Apátvarasd#Peterd#Somogyhárságy#királyegyháza#szigetvár#Szentegát#Palé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!