Közélet

2011.03.11. 09:51

Nyolcmillió kattintás, 150 ezer olvasó

Nem csak napi szinten, hanem havi összesítésben is rekorddal indult az év a Dunántúli Napló internetes hírcsatornájánál, ahol az olvasók túlnyomó többsége a fiatal és középkorú, aktív korosztályt képviseli.

BAMA

---------------------------------------------------------------------
A bama.hu-ról friss adatokat ITT olvashat.
---------------------------------------------------------------------

A közelmúltban készült el a visszatérő látogatókat kiszűrő, idei első havi statisztika. Eszerint 150 ezer olvasó fordult meg januárban a bama.hu oldalain, több mint 8 millió kattintással téve próbára szervereinket. Februárt tekintve is hasonlóak a várakozások: hétköznaponta átlagosan több mint 13 ezer látogatót regisztrált a bama.hu adatait mérő hivatalos szolgáltató.

Legnépszerűbbek a cikkoldalak voltak, naponta átlagosan közel húszezren voltak kíváncsiak a folyamatosan frissülő hírekre. Természetesen a bama.hu főoldala is népszerű volt, naponta több mint 15 ezren böngészték végig. Furcsának tűnhet, hogy a cikkoldalak verték a kezdőlapot, ám a világhálón ez a jelenség általános. Míg egy újságot az olvasók jellemzően a címlap olvasásával kezdik, addig a hírportálok cikkeihez az út nem mindig a főoldalon át vezet. Érkeznek látogatók az internetes keresőkön keresztül, a közösségi oldalakról vagy akár más weblapok hivatkozásai révén.

A képes tartalmak közül a napi eseményekről készített galériák vitték februárban a prímet, naponta átlagosan 77,5 ezerszer kattintottak rajtuk. Nem sokkal maradtak le a bulifotó-sorozatok sem, és a baranyai szépségekről készített profi stúdiófelvételekre is számos olvasó volt kíváncsi.

Olvasóink egyharmada felsőfokon végzett

A látogatók életkor és iskolai végzettség szerinti megoszlásáról ugyan még nincsenek idei adatok, de a tavaly decemberi mérések már elkészültek. A bama.hu olvasótáborát ugyan a legfiatalabbak és legidősebbek is látogatják, az olvasótábor gerincét mégis az aktív, 19-35 éves (51,7%) és a 36-59 év közötti (35,9%) korosztály alkotja.

Beszédes a bama.hu olvasóinak iskolai végzettség szerinti megoszlása is. Több mint egyharmaduknak (33,7%) van felsőfokú végzettsége, középiskolát 38,4%-uk végzett. Olvasóink kevesebb mint negyede (21%) még nincs túl a középfokú oktatáson, 6,6%-uk pedig szakmunkásképzőbe járt.

Népszerű cikkek, tengernyi olvasói hozzászólás

Az egyházzal kapcsolatos hírek január után februárban is előkelő helyezéseket ért el a cikkek népszerűségi listáján. Közel 24 ezren olvasták a hírt arról, hogy – sajtóinformációk szerint a bólyi plébános számítógépén talált – tiltott pornográf felvétellel való visszaélés gyanújával nyomoz a rendőrség.

Ugyancsak kiemelkedően sokan voltak kíváncsiak a Dunántúli Napló birtokába került listára, amely a Pécsi Egyházmegye anyagi helyzetének megroppanása miatt eladásra szánt püspökségi tulajdonokat sorolta fel. A Mayer Mihály személyi használatú BMW-je mellett tucatnyi ingatlant is lajstromba szedő írás közel 19 ezres olvasottságával a harmadik helyezést érte el.

A két cikk között egy halálos kimenetelű motorosbaleset híre végzett, amelynek különösen tragikus csengést adott a Dunántúli Napló által kiderített információ, miszerint az elhunyt motoros és az autó sofőrje jól ismerték egymást, szinte szomszédok voltak.

---------------------------------------------------------------------------
Legolvasottabb cikkek a bama.hu-n 2011 februárjában
1. Tiltott képek a plébános számítógépén? - 23791 olvasás
2. Azonnal meghalt a motoros - 21517
3. Eladó püspöki értékek: BMW, kastély, nyaraló - 18833
4. Fedetlen keblekkel pózol a neten Pécs Szépe is - 18008
5. Fegyverrel raboltak ki egy kaszinót - 16725
6. Ki az év legjobb baranyai férfi sportolója?  - 11044
7. Elfogtak egy szatírt Kertvárosban - 10606
8. Útzár az M6-on – repedések az alagútban - 10268
9. Két repülő ütközött Pogányban - 9114
10. Holttestet találtak a pellérdi út mellett - 8370
---------------------------------------------------------------------------

Nem törvényszerű ugyan, de jellemző, hogy a bama.hu legolvasottabb cikkeihez szép számban érkeznek olvasói hozzászólások is. A toplistán szereplő írások közül az egymázmegyei tulajdonlajstrom mozgatta meg leginkább az olvasóközönséget: összesen 142 komment érkezett a témához. Volt ugyan köztük a témát viccesen közelítő megnyilvánulás is (Lora80: „magát a püspököt nem lehetne megvenni? :D :D”), voltak keresetlen summázások is, de az érdemi hozzászólásoké volt a főszerep. Titibi az autóválasztást feszegette („Számomra nem az a fontos, hogy honnan szerezték, hanem az, hogy a baranyai és tolnai utakra minek. A nagybecskereki püspök területe a Szeged alatti határtól az Al-Dunáig tart. És megfelel neki a Skoda.”), Jakobgipps rendszerszintű problémákra hívta fel a figyelmet („Azért azt ne felejtsük el, hogy a korai szocializmusban – egy bizonyos külsődleges okból – minden(!) magyar püspökség és szerzetesrend le lett nullázva, azaz mondhatjuk, hogy csődbe ment. Onnan egy egészen másfajta szisztéma alapján épültek – részben – vissza. Ez minden volt, csak szerves fejlődés nem.”), Anyuka33 naivitásával szembesült („Szerencsére a hithez nem kell pap és templom se. Én nagyon le vagyok maradva! Azt hittem a papok szerényen élnek és segítenek a szegényeken, de az utóbbi időben kiderült, nagyon naiv vagyok.”)

2. Azonnal meghalt a motoros – ismerősök tragikus balesete - 21517

3. Eladó püspöki értékek: BMW, kastély, nyaraló - 18833

4. Fedetlen keblekkel pózol a neten Pécs Szépe is - 18008

5. Fegyverrel raboltak ki egy kaszinót - 16725

6. Ön szerint ki a 2010-es év legjobb baranyai férfi sportolója? - 11044

7. Elfogtak egy szatírt Kertvárosban - 10606

8. Útzár az M6-on – repedések az alagútban - 10268

9. Két repülő ütközött Pogányban - 9114

10. Holttestet találtak a pellérdi út mellett - 8370 -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!