Közélet

2009.06.16. 08:25

Olcsóbb fűtést és tisztább levegőt ígér a komlói önkormányzat

Június 25-én írják alá a támogatási szerződést, így hamarosan kezdetét veszi a Zobák aknára tervezett biomassza erőmű építése. A gáznál jóval olcsóbb fűtőanyagot hasznosító kazán ötszáz millió forint pályázati pénzből, és összesen hétszáz millió forint önrészből épülhet meg az elkövetkező hónapokban.

K. E. I.

A beruházás annak az átfogó intézkedésnek a része, amelytől a lakossági fűtésdíjak csökkenését várják. Szakács László alpolgármester a napokban megtartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a biomassza erőmű építése mellett több más pályázaton is indultak, amellyel rövid időn belül csökkenteni tudják az önkormányzat kiadásait, s egyben a lakók terheit.

Ennek részeként tavaly ötvenhárom, idén tizenöt millió forintot biztosított az önkormányzat a társasházak fűtéskorszerűsítési munkálataihoz, így például az utólagos szigeteléshez, illetve a szabályzók beszereléséhez. Az iskolafelújítási program keretében korszerűsítésre kerülő oktatási intézmények működése pedig energiatakarékosabb lesz, így mindenhol jelentősen csökkenthet majd a fűtésszámla.

Vida János, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. igazgatója hozzátette, az erőmű sikeresen szerepelt az Energiahatékonyság fokozása elnevezésű KEOP-os pályázaton, amelynek köszönhetően szeptember közepére kilenc önkormányzati épület újulhat meg. A Kodály Zoltán Általános Iskolában, a Belvárosi Óvodában, a Szilvási Bölcsődében, a Felsőszilvási Általános Iskolában, a Szilvási Általános Iskolában, a Kenderföldi Általános Iskolában, a Tompa Mihály úti óvodában, a Városgondnokságon és a Polgármesteri Hivatalban lecserélik az elavult, rosszul záródó nyílászárokat, valamint gépészeti felújítást és utólagos hőszigetelést végeznek. Az összesen 167 milliói forint értékű felújítások után várhatóan nemcsak az intézmények kiadásai, de a belváros károsanyag koncentrációja is csökken.

Ötvenezres számlák

Bár idén még nem emelte az árait az erőmű, a komlói az egyik legdrágább távhőszolgálató a megyében. Az alapdíj 307 forint/légköbméter/év a lakossági fogyasztók számára, a hődíj pedig 4212 forint/giga joule. Utóbbit a társaság a gáz árának növekedésével együtt emelte, így az elmúlt két évben a távfűtéses lakásban élők egy része ötven-hatvanezer forintos számlákat is kapott télen. Amíg a korszerűsítések nem hozzák meg az árcsökkenést, az erőmű részletfizetési lehetőséggel támogatja a családokat.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!