Közélet

2011.01.27. 17:02

Önkéntesek hálózata az egész megyében

Pécsett a kultúrfővárosi programok kapcsán tavaly közel nyolcszáz önkéntes tevékenykedett – diákok, értelmiségiek, kétkezi munkások –, miközben Istenkúton immár hat éve működik a Pécsi Önkéntesek Központja.

M. B. E.

2011 az Önkéntesek Európai éve, és a helyi tapasztalatokra alapozva egy átfogó program indul, amelyet a héten hoznak nyilvánosságra.

A megyében szakmai hálózatokon keresztül szervezik újjá az önkéntes mozgalmat, és a tervek szerint hamarosan ezernél is több segítő tevékenykedik majd az élet számos területén. A 24,5 millió forintos uniós forrásból induló programot a pécsi Nevelők Házában ténykedő szervező csapat irányítja, és nagy lökést ad a munkához, hogy egy gyors felmérés szerint az EKF-es önkéntesek négyötöde továbbra is szívesen dolgozna a városért – tudtuk meg Knyihár Évától, a Baranyai Önkéntes Centrum szakmai vezetőjétől.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A pécsi önkéntesek kulturális produkciókban is részt vettek az elmúlt évben (fotó: Laufer László)
[/caption]

A Nevelők Házába telepített központi szolgáltató egységben közösségi programokat, felkészítő képzéseket szerveznek, infópontot működtetnek majd tanácsadókkal. Önkéntes alapon szerveződő kis közösségek is helyet kapnak itt, például fotós és nyelvi szinten tartó körök.

Az önkéntesek ott lesznek újra a városi kultúrprogramoknál, a Zsolnay-negyedben, a Kodály Központban és mindenfelé. Beindítanak zöldmozgalmakat, önkormányzati intézményeknek, kórházaknak ajánlják fel segítségüket, de részt vesznek a középiskolások hamarosan kötelezővé váló hatvanórás közösségi szolgálatának kiépítésében is.

A tervek szerint Baranyában hét önkéntes pont lesz – minden kistérségben egy –, és negyven civil szervezetet vonnak be a tevékenységbe. A pécsi Önkéntes Centrumon és a megyei szakmai szervezeteken át felépülő hálózat a térségben egyenletesen elosztva tevékenykedik majd, régi és új emberekkel, de az eddigieknél is szervezettebben.  

M. B. E. A pécsi önkéntesek kulturális produkciókban is részt vettek az elmúlt évben (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!