Közélet

2010.10.01. 18:40

Orbán a megszorításokról:

Baranyai látogatásán helyi és országos kérdésekről is beszélt lapunknak Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint nem lehet több terhet rakni az emberek vállára.

Nyaka Szabolcs

– Tavaly tavasszal az időközi polgármester-választás után Pécset a remény városának nevezte, majd idén tavasszal azt nyilatkozta lapunknak, a város már több ennél. Hogyan látja most Pécset?
– Kezdenek kiegyenesedni a dolgok, talán ez a legjellemzőbb benyomásom. A legfontosabb, hogy az Európa Kulturális Fővárosa programjából jól jöjjön ki a város, ami azt jelenti, hogy ne maradjon szégyenben. Mert bizony sokáig ez is fenyegetett. Ma viszont már látszik, hogy biztosan nem marad szégyenben Pécs; persze azt, hogy mennyire jön ki jól belőle, majd a jövő dönti el. Azonban az is jól látszik, hogy korábban nem tűnt ilyen bátor városnak Pécs, mint amilyen most.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orbán Viktor interjút adott lapunknak (fotó: Laufer László)
[/caption]

A vízmű visszavétele, a szembenézés a város erejét elszívó, indokolatlan költségeket felmutató cégekkel – ez egy nagyon bátor város képét mutatja. Korábban volt egyfajta tesze-toszaság, volt egy ilyen érzet bennem legalábbis, hogy itt Pécsett sohasem állítják élére a dolgokat, sohasem hatolnak a problémák gyökeréig. Most nincs ilyen érzésem, s remélem, hogy nem tévedek.

– Persze lehetnek olyan ügyek, amelyek meghaladják a város erejét. Ilyen lehet a most elkészülő konferencia- és koncertközpont, amelynek fenntartása, legalábbis a kezdetekben, biztosan nehéz lesz. Van-e esély állami támogatásra, segítségre?
– Nem mondom, hogy a köszönés helyett, de az után már ez volt az első felvetése most Páva Zsolt polgármester úrnak is. Én azt válaszoltam, hogy remélem, megkapja a pécsiek bizalmát, s utána szívesen látom a parlamentben, beszéljük meg a dolgot, s megnézzük, mit és hogyan lehet tenni az ügy érdekében.

– Gondolom, most az M6-M60-as autópályán érkeztek Pécsre, amely azonban véget ér a város alatt, a forgalom pedig a déli városrészt érinti keményen. Régóta szükség volna egy elkerülő-tehermentesítő útra, ez már a tavaszi kampányban is felmerült.
– Ezt tekinthetik elintézett ügynek. A következő évi költségvetésben ez szerepelni fog. A helyzet tarthatatlan, ilyet nem lehet tenni egy várossal. Szép dolog, hogy elhozzuk az autópályát a város határáig, de hogy utána bezúdítjuk a forgalmat kamionostól, teherautóstól az itt lakók nyakába – ebben több a kár, mint a haszon. Ezt az elkerülő „körcikket” mindenképpen meg kell építeni, a következő évi költségvetésben erről lesz szó. Az M6-oson egyébként jönni jó dolog, főleg ha az embernél van vérnyomáscsökkentő gyógyszer... Amikor átmegyek azokon az alagutakon, komolyan mondom, 180 fölé csúszik a vérnyomásom. Ezt a szemérmetlenséget...

– Az autópályának persze haszna is van, ahogy Ön is mondta, hiszen a gazdaságot is fejlesztheti. Pécs nemrég döntött egy partnerrel közösen 165 hektárnyi ipari park kialakításáról, a sztráda közvetlen közelében. Lát-e esélyt arra, hogy ide meg is érkezzenek a befektetők, üzemek, cégek?
– Természetesen látok esélyt. Magyarországon általában is javítanunk kell a hazai és a külföldi befektetők számára a feltételeket, úgy vélem, e téren jó ütemben haladunk. Pécs azon kedvező adottságú városok közé tartozik, amely az előnyét fogja élvezni, ha a befektetői klíma javul Magyarországon. Jó döntésnek tartom a pécsi ipari park kialakítását, elhelyezkedését pedig az egész országban az egyik legkedvezőbbnek lehet mondani. A hozzám eljutó hírek is arról szólnak, hogy vannak érdeklődők, s vannak olyan cégek, akik el tudják képzelni a további fejlesztéseket, illetve hogy Pécset válaszszák főhadiszállásként. Ez minimum biztató.

A sztráda elérte Pécset, de azért még nincs kész, hiányzik belőle 19 kilométer a horvát határig.
– Valóban hiányzik, a tervek között szerepel is. Én azt javaslom, hogy előbb a jóval sürgetőbb elkerülő-tehermentesítő utat építsük meg, s utána forduljunk rá a következő feladatra.

– A már említett befektetőket vonzhatja a kiszámítható, egyszerű adórendszer. Ennek egyik eleme a személyi jövedelemadó: a 16 százalékos adóról az előző napokban komoly sajtópolémia bontakozott ki.
– Nekünk van egy megállapodásunk a választókkal, amit még az áprilisi választásokon kötöttünk. Mi először Közép-Európa, azután Európa legversenyképesebb gazdasági rendszerét akarjuk felépíteni. Tíz év alatt létre akarunk hozni egymillió munkahelyet. S a lehető legegyszerűbb, legméltányosabb, legarányosabb adórendszert akarjuk kialakítani. Ez van a programunkban, erre szavaztak az emberek tavasszal. Ezt a választási programot beillesztettem a kormányprogramba, azt a parlament megszavazta, ezt fogjuk végrehajtani. Tehát én nemcsak hogy nem akarok, de nem is térhetek el ettől.

– Vasárnap önkormányzati választás lesz. Az MSZP szerint azután jön majd a feketeleves, következnek a megszorítások.
– Kinek milyen kalapja van, olyannal köszön. A szocialisták gazdaságpolitikájának a középpontjában mindig a megszorítás áll. Ez így megy húsz éve, csak nem jutottunk vele sehová. A megszorításnak akkor volna értelme, ha utána a gazdaság előre tud lépni. De ez nem így van, pedig Magyarországon a mi négy éves kormányzásunkat leszámítva egyfolytában megszorításokkal próbálkoztak. Ez zsákutca. Mi az együttműködés gazdaságpolitikájában hiszünk, azt mondjuk, hogy mindenkinek vállalni kell az ország terheiből. Ennek jó példája a bankadó. Tehát eszem ágában sincs újabb terheket tenni az emberek vállára. Ellenben a magyar gazdaság minden szereplőjétől elvárom, hogy vállaljon részt a közös terhek viseléséből.

– Milyen eredményre számít a vasárnapi voksoláson?
– Ez a választás számomra – túl azon, hogy sok fideszes polgármester- és képviselőjelöltnek szurkolok – különösen fontos voksolás. Főleg úgy, hogy az ellenzék is arra kéri az embereket, hogy mondjanak nemet a kormány eddigi gazdaságpolitikájára. Én meg arra kérem az embereket, hogy mondjanak rá igent. Tehát ki fogom olvasni a választások eredményéből, hogy az emberek miként gondolkodtak a kormány eddigi munkájáról. Ha úgy látom, hogy támogatnak minket, amiben nagyon bízom, akkor ez még inkább erőt és biztatást jelent számunkra, és gyorsabban fogunk haladni. Ha úgy látom, hogy a támogatás fogytán van, az eredmények számunkra kevésbé kedvezőek, akkor természetesen lassabban tud csak haladni a kormány. A ránk adott sok szavazat gyors változást jelent, amellyel értékes esztendőket tudunk megspórolni az országnak.

Választás a bamán: vasárnap élőben

Vasárnap rendszeres választási hírekkel jelentkezünk: reggeltől közöljük a részvételi adatokat és a rendkívüli eseményekről is beszámolunk, este héttől pedig a részeredmények olvashatók oldalunkon.
Késő este pedig már a végleges adatokkal szolgálunk Baranya nagyobb településeiről - tartsanak velünk ezen a választáson is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!