Közélet

2016.12.10. 17:30

Orbán Viktor segítené Pécs-Pogány fejlesztését

Komoly befektetői igényre akár bővítenének is.

Babos A.

Egyelőre nem lesz Pécs–München repülőjárat, és más menetrend szerinti járat sem, de napirenden tartják a kérdést, mert fontos ügy – válaszolta az egyik megjelent kérdésére kedden, a pécsi Corso Hotelben a „Mindenről lehet beszélni” közéleti fórumon Csizi Péter. A pécsi országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy számos tárgyaláson vannak túl, ám eddig igazán előnyös ajánlatot nem kaptak. A légitársaságok veszteségét ugyanis finanszírozni kell, és a számok eddig évi 40–180 millió forint közötti éves támogatási igényről szóltak. El kell dönteniük, hogy évi 80–100 millió forintot mire költenének, az elmúlt években nem ez volt a legfontosabb. A pécsi önkormányzat és a PTE piackutatása szerint München lehet a legideálisabb célpontja egy pécsi menetrend szerinti repülőjáratnak.

Csizi Péter szerint nem mindegy, hogy a veszteség miatt kért támogatást ki, milyen arányban fizeti meg. Nyilván a városnak is a zsebébe kellene nyúlnia, de felmerült az egyetem mint partner, sőt baranyai szállodák esetleges részvétele is. Kiemelte, hogy a reptér működik, évi mintegy 70 millió forintba kerül Pécsnek.

Közölte: folyamatosan keresték és keresik azon cégeket, amelyek rendelkeznek olyan utasszállító repülőgéppel, amely képes a mai kifutópályán fel-, illetve leszállni, mert vannak ilyenek. A repülőteret minden befektetőnek megmutatják, de azon az állásponton van, hogy a légikikötőt akkor érdemes fejleszteni, ha van erre befektetői igény. Elmondta, Orbán Viktorral kötöttek egy olyan megállapodást, ha egy olyan cég, befektető jön Pécsre, az ipari parkba, amely igényli a repteret s annak bővítését – mint például az Audi Győrben –, s az üzlet biztos, akkor a miniszterelnök segít a Pécs-Pogány fejlesztéséhez támogatást találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!