Közélet

2010.10.26. 18:41

Oroszlánok őrzik a sétányt

Elhelyezték az oroszlánszobrokat a Zsolnay-mauzóleum sétányán, megkezdődött a beruházás második ütemének műszaki átadás-átvétele is.

Nyaka Szabolcs

A napokban megkezdődött a Zsolnay-mauzóleum második ütemének műszaki-átadás átvétele, közölte Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. igazgatója. Ez gyakorlatilag az épület felső részét jelenti, amely, mint kedden a Dunántúli Napló munkatársai is megtekinthették, gyakorlatilag valóban készen van.

----------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint biztonságban lesz-e a Zsolnay-negyed a vandáloktól?
----------------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A sétány új burkolatot kapott, a mellvéden összesen 42 oroszlán fekszik (fotó: Laufer László)
[/caption]

Az arra járók azt is láthatták már, hogy helyreállították a majdani Zsolnay-negyedtől a mauzóleumig tartó sétányt, s újra a helyükre, a sétány mellvédjére kerültek a pirogránit oroszlánok. Merza Péter elmondta, a mauzóleumot érintő beruházás 580 millió forintba kerül, ennek a költségnek jó részét a legyártott kerámiák, Zsolnay-elemek teszik ki.

Maga a mauzóleum és környéke ugyanis rendkívül rossz állapotban volt. Aki azonban most látja, az előtt – nem túlzás – egy kis csoda tárul fel. A sétány új burkolatot kapott, a mellvéden összesen 42 oroszlán fekszik. A kerítést teljes egészében helyreállították, sok helyen gyakorlatilag a semmiből kellett újraépíteni – korabeli tervek és fotók alapján. Az oszlopfők is az eredeti mintát követik, s kosfejek díszítik az elemeket.

A mauzóleumhoz érve az látszik, hogy nemcsak az épület külső felújításával végeztek már a szakemberek, hanem a környezetet is rendbehozták, a mauzóleum körül természetesen Zsolnay-díszítésű padokra lehet leülni. A mauzóleum belseje, a felső szint olyan, amilyennek valószínűleg évtizedek óta nem láthatta senki: a restaurátorok már gyakorlatilag befejezték a munkát, így most egy eozin díszekkel kirakott kapun lehet belépni, s eredeti színeivel fogadja az embereket a belső tér.

Az alsó szinten van még munka, itt a Zsolnay-nemzetség tagjai nyugszanak, így a helyreállítás kapcsán a szakemberek a családdal is egyeztettek. Ha ez is elkészül, akkor nyílhat meg a látogatók előtt a mauzóleum, amely különleges biztonsági rendszert is kap.

Három szobor maradt

A mauzóleumot Zsolnay Vilmos veje, Sikorski Tádé tervezte 1901-ben. A pirogránit oroszlánok megálmodója Apáti Abt Sándor, a Zsolnay-szobor alakjainak alkotója. A 42 oroszlánszoborból napjainkra már csak három maradt... A rohamos pusztulás az ötvenes években kezdődött, széthordták a kerítést, teljes falakról tűnt el a csempeburkolat, töredékes volt a szarkofág egyik domborműve. Évtizedeken állt méltatlan állapotban, s valószínűleg az EKF-beruházás nélkül még sokáig nem lett volna ekkora forrás a helyreállításra. Most viszont az eredeti tervek alapján újragyártották a hiányzó elemeket, s restaurátorok varázsolták újjá Zsolnay-család temetkezési helyét.

Nyaka Szabolcs A sétány új burkolatot kapott, a mellvéden összesen 42 oroszlán fekszik (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!