Közélet

2014.08.08. 15:35

Orvosi elvándorlás: tudásban van visszaesés

A Klinikai Központ főigazgatója szerint Pécsett nincs probléma az elvándorlás miatt.

F. Z. (Dunántúli Napló)

A közelmúltban több újságban is megjelent, hogy nem állt meg az orvoselvándorlás az év első felében: a 25 és 29 év közötti szakvizsga előtt álló orvosok közül idén többen kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, mint egy éve. A hírek szerint az idei első félévben országosan 514 orvos és fogorvos, valamint 257 ápoló, szülésznő ment külföldre. A gyógyszerészeket és az egyéb egészségügyi dolgozókat is beleszámítva azonban összességében ennél is többen hagyták el a magyar egészségügyet.

– Pécsett is érzékelhető ez a jelenség, azaz tagadhatatlan, hogy van orvoselvándorlás, ám a képet mégis árnyalni kell – tudtuk meg dr. Decsi Tamástól, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának vezetőjétől. – Részint akik elmennek, azok egy része visszatér néhány év után, sok olyan tapasztalattal, amelyet kiválóan tud hasznosítani, részint pedig a megüresedett helyekre azonnal felveszünk embereket, tehát a betegek az orvoselvándorlásból gyakorlatilag semmit nem érzékelnek.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön hogyan tenne az orvosok elvándorlása ellen?
---------------------------------------------------------------------------

A Magyar Rezidens szövetség elnöke, Dénes Tamás az elvándorlás kapcsán több fórumon is úgy nyilatkozott, hogy az orvosok és szakdolgozók hiánya már most is katasztrofális. Decsi Tamás szerint Pécsett közel sem tragikus a helyzet.

– Problémák inkább azzal vannak, hogy az újonnan felvettekkel számszerűleg nem csökkenünk, azonban tudásban mégis tapasztalható visszaesés – mondta el kérdésünkre a Klinikai Központ főigazgatója. – Mondok egy konkrét példát! Ha a műtői szakszemélyzetből elmegy valaki, akkor nem lehet egyik napról a másikra találni olyat a helyére, akinek megvan a megfelelő szaktudása és tapasztalata. Ez azonban inkább a jelenlegi képzés problémája, azaz azon kellene változtatni.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!