Közélet

2016.04.19. 18:20

Öt perces szünetekkel sztrájkolnak a pedagógusok

Nagyjából minden pécsi iskola, és biztosan nagyon sok baranyai intézmény is csatlakozik a szerdai országos pedagógussztrájkhoz, tájékoztatta lapunkat Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Frissítve: Sikeresnek értékelte az egész napos országos pedagógussztrájkot a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerdán kora délután Budapesten.

Galló Istvánné a tiltakozást meghirdető szervezetekkel közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta: a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint 24 960-an vettek részt a sztrájkban, de ez néhány száz fővel még nőhet. Egyelőre a fővárosi adatok sem véglegesek. Munkabeszüntetés 1185 intézményben volt a 4970-ból - tette hozzá.

Tegnap írtuk:

Nagy Erzsébet azt mondta, hogy a kialakult álláspont szerint napközben, egyes tanórákon öt-öt perces leállások lesznek, ezzel fejezik ki a kormányzati oktatáspolitika iránti nemtetszésüket a sztrájkolók. Egészen biztosan lesznek olyan intézmények, ahol ekkor kis rögtönzött performanszokat is tartanak majd, például gitároznak, énekelnek – vagyis nem csak táblákat emelnek az égig, vagy skandálnak jelszavakat, vagy állnak le néma csendben öt percre.

Mint azt korábban megírtuk, a múlt heti pénteki pedagógussztrájk után egy újabb következik ma, s állítólag amiatt csatlakoztak a péntekihez viszonylag kevesen, mert a mait tartják az igaz nagy országos sztrájknak. Követelik egyebek mellett a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságának biztosítását, a pedagógusok kötelező óraszámának heti 22 órában való meghatározását.

A Pécsi Egyházmegye azt írta, intézményfenntartóként a hatályos jogszabályok betartásával működtetik iskoláikat, a pedagógusdemonstráción való részvétellel kapcsolatban nagy körültekintéssel és a jogszabályok figyelembevételével alakították ki álláspontjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!