Közélet

2007.08.14. 15:42

Paks nem enged az új 6-os ügyében

A dunamenti város csak akkor járul hozzá az új 6-os út megépítéséhez, ha elkerülő út is készül. Az önkormányzat 2004 óta egyezkedik a közlekedési szaktárcával, a polgármester szerint nem tehetik meg, hogy engedjenek.

Máté Balázs (DN)

A szaktárca tervei szerint ősszel kiírják a pályázatot az új 6-os út Dunaújváros–Szekszárd közötti részének építésére, ám Paks feltételhez köti hozzájárulását a beruházáshoz.

Amint arról korábban már hírt adtunk, a paksi önkormányzat kifogást emelt az új 6-os út építésével kapcsolatban. Nevezetesen azt szeretnék elérni, hogy a város egy mintegy két kilométer hoszszúságú elkerülő utat kapjon, ugyanis annak hiányában – vélik – óriási forgalom zúdulna a történelmi városrészre. Mindez Baranya szempontjából azért érdekes, mert a paksiak beleegyezése nélkül nem kezdődhet meg az építkezés Dunaújváros és Szekszárd között, így fennállhat annak a veszélye, hogyha a legújabb ígéretek szerint el is készülne a Szekszárd–Pécs közötti szakasz 2010-re, mégsem lehetne a gyorsforgalmi úton egészen a fővárosig autózni.

Paks márpedig nem enged. Hajdú János, az atomváros polgármestere lapunk érdeklődésére kifejtette, a közelmúltban kiadták az építkezéshez szükséges szakhatósági hozzájárulást azzal a feltétellel, hogy a szóban forgó elkerülőnek is el kell készülnie. A város vezetője leszögezte, számukra is roppant fontos, hogy végre elkészüljön a kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, ám arra nem hajlandók, hogy elszenvedjék annak hátrányos következményeit.

A szaktárca folyamatosan egyeztet az önkormányzattal, ám mindeddig eredmény nélkül. Információink szerint a tárgyalások a következő napok során is folytatódnak.

– Az nem egyeztetés, hogy azt mondják nekünk a minisztérium képviselői, hogy ne szabjunk feltételeket – érzékeltette a helyzetet Hajdú János. Hozzátette azt is, ők már azt is felajánlották, hogy az elkerülő építéséhez szükséges területeket az önkormányzat megvásárolja az állam helyett, így a mintegy kétszázmilliós beruházás még kevesebb kiadással járna. A polgármester úgy vélte, az óriási beruházás költségei mellett eltörpülnek az elkerülő megépítésének kiadásai, s hangsúlyozta azt is, mivel a program magánberuházásból valósul meg, a többletköltség közvetlenül nem is a költségvetést terhelné.

A hogyan továbbról szólva Paks polgármestere azt mondta, ha megfellebbezik a határozatukat, akkor Paks viszontkeresettel él majd.

Tasnádi Péter, Pécs polgármestere hétfőn ugyancsak egyeztetett a helyzetről Paks polgármesterével. Tasnádi Péter lapunknak ezt követően azt mondta, Pécs egész egyszerűen nem engedhet abból, hogy 2010-ig teljes egészében elkészüljön az új 6-os, éppen ezért ő is tárgyalásokat kezdeményez a szaktárcával a probléma megoldása érdekében.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!