Közélet

2016.03.04. 22:45

Parkolás a zónákban: nincs kiskapu, mindenhol büntetnek

Egy olvasónk kereste meg szerkesztőségünket, aki arra panaszkodott, hogy a minap olyan helyen büntették meg Pécsett, ahol már húsz éve parkol.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

– A Petőfi utca – Hargita utca kereszteződésében van egy háziorvosi rendelő, ide járok már évtizedek óta. Az épület mellett, a garázsok előtt van egy kisebb parkoló, mindig itt állok meg, mert itt van hely, akár a délelőtti, vagy a délutáni rendeléskor. Néhány napja jövök ki a váróból, és látom, hogy ott a büntetőcédula az autón. Nem messze innen, a Garay utca – Jászai Mari utca kereszteződés közelében is van egy ugyanilyen parkoló a házak között, itt viszont nem osztogattak mikuláscsomagokat. Megkérdeztem néhány autóst, azt mondták, ők is itt parkolnak, és nem vesznek jegyet.

Az eset kapcsán megkérdeztük a pécsi parkolást üzemeltető Biokomtól, vannak-e olyan területek az egyes utcákban, tereken, amelyek nem taroznak a parkolóövezetbe, nem fizetőkötelesek?

Lóczi Szidónia, a Biokom sajtófelelőse elmondta, nincsenek a parkolózónák határain belül olyan „területek”, amelyeken térítésmentesen lehetne parkolni. A konkrét esetben pedig csak a szerencsén múlt, hogy az autóst mindeddig nem büntették meg a parkolócédula hiánya miatt.

– Pécsett, az önkormányzati rendelet által szabályozott, kijelölt fizetős parkolózónás területhatáron belül csak parkolási díj megfizetése mellett lehet szabályosan parkolni a közterületen. Ez vonatkozik a közutakra, az önkormányzat tulajdonában álló, közforgalom elől el nem zárt magánutakra, a terekre, parkokra és egyéb közterületen kialakított várakozási/parkolási célú területeken.

A parkolózónákban csak néhány magánterület található, amelyet az ingatlan tulajdonosai, bérlői használnak, ezeket minden esetben tájékoztató tábla vagy felfestett útburkolat jelzi. Olyan területek is vannak a zónákon belül, ahol a KRESZ előírásai korlátozzák a megállást, várakozást, egyebeket, ezek betartását a hatóság ellenőrzi, szükség esetén bünteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!