Közélet

2015.09.02. 16:58

Pécs jövője: a pihenés és szórakozás városa vonzó lenne

A megyeszékhely jövője nagyban múlik a gyermekes családok megtartásán, véli Gellén Nóra, a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnöke.

Babos Attila

– Gondolkodott már azon, hogy elköltözik Pécsről?
– Itt születtem, és sosem akartam elmenni, habár ez időről időre felmerült. A város atmoszférája, hangulata a mai napig lenyűgöz. Pécs elég nagy ahhoz, hogy válogathassunk a lehetőségek között, mégsem tudunk úgy végigmenni a főutcán, hogy ne köszönjön ránk egy kedves ismerős.

– A gyermekeseknek is jó itt?
– Pécs erőssége a kultúra és a tudásközpontúság, erre építeni kell. Igazi fesztiválvárosban élünk, ahol egyre több a kifejezetten gyermekes családokat megszólító, nagyszabású rendezvény. Remélem, ezek idővel olyan országos vonzerőt jelentenek majd, mint például Győrnek a Győrkőcfesztivál. Mi is jó ideje szervezünk különféle rendezvényeket. Ezeknek azon túl, hogy szórakoztatnak és informálnak, fontos üzenetük van: ha a gyermekes családok jól érzik magukat Pécsett, itt vállalnak gyermekeket és itt is maradnak, az olyan erőforrás a város számára, amire jövőt lehet építeni. Egyébként a közösségi közlekedés is olyan terület, ami nagyon számít az élhetőség, s így a közösség megtartása miatt.

– Mi ilyen még?
– Az oktatás különösen. Ha színvonalas Pécsett az alap-, közép- és felsőfokú oktatás, na és az állami intézményrendszert kiegészítik – a jellemzően helyi vállalkozások által működtetett – magán fejlesztési lehetőségek (nyelvoktatás, sport stb.), akkor a szülők biztosítva látják gyermekeik fejlődését. A sok külföldi diák a helyi vállalkozásoknak is extra bevételt hoz, e téren is érdemes fejleszteni.

– A turizmus jelenthet kiugrási lehetőséget?
– Pécsett a történelmi múlt és a kulturális sokszínűség komoly vonzerő, de ahhoz, hogy tömegesen Pécset célozzák meg a külföldi turisták, vagy a hétvégéken otthonról kimozduló honfitársaink, nagy szükség lenne egy egész évben működő, wellnessélményt nyújtó vizes komplexumra, ami a helyiek számára jelentős kedvezménnyel látogatható. A Balokány-liget ideálisabb helyszín lett volna a Kodály Központ, Tudásközpont, Zsolnay-negyed és a belváros közelsége miatt, mint az Expo Center környéke, de a legfontosabb, hogy mielőbb megépüljön.

– Minden rendbe jön, ha lesz egy szép fürdő?
– Anélkül nehezebb, ezt láthatjuk. A város marketingje ezek után már nem csak a kultúra, de a szórakozás és a pihenés városá­nak is hívhatná Pécset, ahol érdemes hosszabb időt eltölteni. Ha több turista és külföldi diák érkezne, talán lenne helye néhány színvonalas, többféle korosztályt kiszolgáló szórakozóhelynek is.

– A turizmusból, oktatásból lesz elegendő munkahely?
– Ha fejlesztjük, több ember kell, de biztos, hogy a munkahelyteremtés terén van a legtöbb tennivaló, hogy ne szakadjanak szét családok, mérséklődjön az elvándorlás. Ehhez olyan nagy cégeket kell ide csábítani, amelyek nagyszámú pécsinek biztosítanak munkalehetőséget és tisztességes bért.

– Hogyan?
– Ez a politikusok dolga. A közfoglalkoztatást sokat kritizálják, pedig értékteremtő munka is folyik. Civil egyesületeknél közfoglalkoztatottak is végeznek olyan fontos feladatokat, amelyekre másként nem lenne erőforrás, és amelyek piaci alapon nem működhetnének. Az önfoglalkoztatóvá válás is fontos alternatíva lenne, támogatására voltak jó példák Pécsett, az Önindító program, vagy a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása. Ezek folytatása fontos lenne a város jövője és a munkahelyteremtés szempontjából.

Kisvonat a negyed és a belváros közt

Gellén Nóra 1976-ban született Pécsett, egy 11 és egy 5 éves fiú édesanyja. Államigazgatási főiskolát végzett, majd több mint tíz évig foglalkozott szociálisan rászorult gyermekes családok segélyezésével. Második gyermeke születése után alapította vállalkozását, jelenleg a Pécsimami weboldal főszerkesztője, valamint a gyermekes családokat informáló országos Imami honlap hálózatot irányítja. Négy éve a Pécsimami Közhasznú Egyesület elnökeként a gyermekvállalás után munkába visszatérő nőket segíti. Hogy min változtatna, ha lenne egy varázspálcája? Jó lenne szerinte könnyebben megközelíthetővé tenni a főutca üzleteit és bekapcsolni a város körforgásába a gyönyörű Zsolnay-negyedet. Egy Kossuth tér - Széchenyi tér – Király utca - Zsolnay-negyed vonalon menetrend szerint közlekedő, helyi bérlettel, netán a Tüke-kártya felmutatásával igénybe vehető kisvonat ötletét talán üdvözölnék azok a helyiek, akik a belváros szívében dolgoznak, tanulnak, vállalkoznak, vagy ott van elintézni valójuk, de ez szerinte a gyermekes családok számára programként sem lenne utolsó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!