Közélet

2015.01.05. 12:17

Pécs két nem fideszes, de lojális alpolgármestert kapott

Girán János és Őri László Pécs két új alpolgármestere. Az alábbiakban őket igyekszünk bemutatni.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A közvélemény eddig nem sokat tudott róluk, ugyanakkor – nem bevett módon – egyikük sem tagja a Fidesznek. Őket is kérdeztük, de beszéltünk a városházi viszonyokat, fideszes belügyeket ismerőkkel is.

Fontos kiindulási pont a többség szerint, hogy a tavaszi és őszi választások után a pécsi Fidesz elveszítette legerősebb helyi embereit. Hoppál Péter és Csizi Péter parlamenti képviselők, Nagy Csaba a megyei önkormányzatot vezeti. Trombitás Károly többek szerint túl önálló volt, s gazdasági bizottsági vezetőként néha szembement egyes fideszes érdekkörök kívánalmaival. A nyilvánosságban sokszor szereplő Moór Eszter sincs már a fő pécsi sakktáblán, Kővári Jánossal pedig összerúgták a port. Sokan emiatt Hegyi Ákost vélték befutónak, ő azonban Harkányban csinált karriert. Így többek szerint elsősorban nem az számított az alpolgármesterek kinevezésénél, hogy ki, kinek (lehet) az embere, hanem kényszerhelyzet volt, s így reális döntést hozott a Fidesz. Mindenesetre Őrit a Bánki Erik–Csizi Péter vonalhoz tartozónak, Giránt a Páva Zsolthoz is közelebb álló régi pécsi fideszesek, De Blasio Antonio, s a volt alpolgármester, Mikes Éva köréhez kötődő embernek vélik.

Ismerői szerint jó közösségi ember

Girán János (45) lánya 16, fia 14 éves, felesége pedagógus. Szociálpolitikus, majd regionális és környezeti gazdaságtan szakirányon okleveles közgazdász végzettséget szerzett. A PTE Egészségtudományi Doktori Iskolája doktorjelöltje. Egyetemen, főiskolán is tanított, majd a Biokomnál környezetvédelemmel, pályázatírással foglalkozott CSR-menedzserként. A WHO és az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tanácsadója volt, 2011 óta a Pannon Európai Területi Társulás igazgatója. Páva Zsolt 2009 júniusában kérte fel kabinetje vezetésére. A gazdaságpolitika, -fejlesztés, versenyképesség, fejlesztéspolitika, külügyek tartoznak hozzá alpolgármesterként. A Fideszhez nem párttagként is lojálisnak, korábban szürke eminanciásnak tartották. Ismerői szerint jó közösségi ember, aki a társadalompolitika, esélyegyenlőség, egészséges környezet iránt elkötelezett, e területekhez értő szakember. A WHO-ban alakulhatott ki a feltétlelezett jó politikai kapcsolat De Blasióval, aki többször volt az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója, s az Egészséges Városok Nemzeti Hálózatainak Tanácsadó Bizottságában is volt elnök.

Az Értéktár Bizottság munkáját is irányította

A jogász végzettségű Őri László (33) a humán területet felügyelő pécsi alpolgármester, nős, felesége orvos. Az Országgyűlés fideszes alelnöke, Lezsák Sándor által vezetett Nemzeti Fórum megyei elnöke. Politikával akkor kezdett aktívan foglalkozni, amikor az MDF-ből a párt alapítóit, Lezsák Sándort, s néhány társát kizárták, majd megalapították a Nemzeti Fórum Egyesületet. Őri 2005-től Lezsák közösségszervező tevékenységét segítette Lakiteleken. 2010-ben a Fidesz-KDNP jelöltjeként lett önkormányzati képviselő, majd a Pécsi Értéktár Bizottság munkáját irányította.

Őrit a megkérdezettek a Fidesz regionális igazgatója, Bánki Erik emberének tartották, a helyi ügyektől láthatóan elszakadni nem tudó s nem akaró, sokak szerint a városházi történések fő irányait ma is meghatározó Csizi Péterhez kötődő személynek vélik. Ezt erősítheti, hogy Őrit személyesen Csizi mutatta be sok helyen hivatalosan, mint utódját. Őri tudomásunk szerint már nem aktív jogászként, de korábban egy, a pécsi önkormányzattal és cégeivel az elmúlt négy-öt évben megbízási szerződéseken keresztül kapcsolatban álló fiatal ügyvédnél bojtárkodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!