Közélet

2011.01.03. 19:47

Pécsett is nyitva a kormányablak

A baranyai megyeszékhelyen is megnyílt a Nagy Lajos király útja 3. szám alatt a kormányhivatal ügyfélszolgálata.

Máté Balázs

Tizennégy hivatalt egyesítve, az azokban dolgozó mintegy ezerháromszáz munkavállalóval Baranyában is felállt a megyei kormányhivatal.

A lakosságot érintő ezzel kapcsolatos legfontosabb fejlemény, hogy hétfőtől a Nagy Lajos király útja 3. szám alatt már működik az úgynevezett kormányablak is, ahol számos ügy a hivatalok közötti bolyongás nélkül elintézhető.

– Eddig jellemző volt az „ügyfélhárítás”, mától a köz szolgálata, az ügyfelek segítése a legfontosabb elvárásom a munkatársakkal szemben – szögezte le dr. Hargitai János kormánymegbízott. – Az ügyintézés jóval egyszerűbbé válik, ezzel időt, pénzt, bosszúságot takaríthatnak meg a polgárok – tette hozzá.

Az autóval érkezők számára lényeges tudnivaló, hogy a környéken csak fizetős parkolóban tudják hagyni járművüket.

Családtámogatástól az ingatlanügyekig

Hargitai János elmondta, jelenleg a vállalkozásokkal, földügyekkel, családtámogatással kapcsolatos ügyeket lehet intézni a kormányablaknál. Többek között segítséget nyújtanak az ügyfélkapu nyitásában, a kormányablaknál lehet igényelni a családi pótlékot, a gyest és az anyasági támogatást. Utóbbiak kapcsán mindeddig több hivatalt is be kellett járniuk az ügyfeleknek.

Az ügyfélszolgálaton az ügyintézéshez kellő nyomtatványok is beszerezhetőek, s kitöltésükben is segítséget nyújtanak az ott dolgozók. Mindezek mellett egyéb ügyekben is általános tájékoztatást adnak az ügyfélszolgálat munkatársai. Abban az esetben, ha egy-egy bonyolultabb ügyben azonnal nem tudnának útmutatással szolgálni, az ügyfeleket e-mailben vagy egyéb módon értesítik a javasolt tennivalókról.

--------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint rugalmasabb és jobb lesz-e az ügyintézés?
---------------------------------------------------------------------

Kiterjesztenék a rendszert más városokra is

A kormány tervei szerint a most nyílott kormányablakok csak a kezdetét jelentik az egyablakos ügyintézésnek. A cél az, hogy 2013 végére a kormányhivatalokban az állammal kapcsolatos összes hatósági ügyet el lehessen intézni.

(Ez azzal is jár, hogy az önkormányzatok feladatköre csökken: többek között az okmányirodákat és az anyakönyvi hivatalokat már nem a települések működtetnék.) Az elképzelések szerint 2013-ban már nem csak a fővárosban és a megyeszékhelyen működnek majd kormányablakok, hanem az addigra kialakítandó járások székhelyén, Baranyában például többek között Komlón és Mohácson is. Ezzel a nem a megyeszékhelyen lakók számára még kényelmesebbé válhat az ügyintézés, mivel kevesebbet kell utazni a hivatalig.

Tizenkét órában nyitva

A Nagy Lajos király útja 3. szám alatt található hivatalban reggel nyolc órától este nyolc óráig várják az ügyeiket intézni szándékozó polgárokat. Két műszakban dolgoznak az ügyfélszolgálaton: tizennégy, egységes formaruhát viselő, többségében jogász végzettségű munkatárs foglalkozik az ügyfelekkel.

Sok hivatal egyben

A hivatalban az igazságügyi, a mezőgazdasági és a földhivatalt, az egészség- és nyugdíjbiztosítást, a munkaügyi központot, a munkaügyi felügyelőséget, a fogyasztóvédelmet, a tisztiorvosi szolgálatot, a mérésügyi és a közlekedési hatóságot, az oktatási és az örökségvédelmi hivatalt egyesítették.

Máté Balázs Tizenkét órában nyitva A Nagy Lajos király útja 3. szám alatt található hivatalban reggel nyolc órától este nyolc óráig várják az ügyeiket intézni szándékozó polgárokat. Két műszakban dolgoznak az ügyfélszolgálaton: tizennégy, egységes formaruhát viselő, többségében jogász végzettségű munkatárs foglalkozik az ügyfelekkel. Sok hivatal egyben A hivatalban az igazságügyi, a mezőgazdasági és a földhivatalt, az egészség- és nyugdíjbiztosítást, a munkaügyi központot, a munkaügyi felügyelőséget, a fogyasztóvédelmet, a tisztiorvosi szolgálatot, a mérésügyi és a közlekedési hatóságot, az oktatási és az örökségvédelmi hivatalt egyesítették. Kattintson a képre a nagyobb térképért! -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!