Közélet

2014.11.14. 08:32

Pécsi közgyűlés: kisebb építményadó, 13,5 milliárdnyi hitel

A pécsi közgyűlés csütörtökön tartotta alakuló ülését, a protokollon túl érdemi döntéseket is hoztak a képviselők a Magasház bontásáról, az építményadóról és hitelek felvételéről.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Azt egyik pécsi szavazókörben tartott megismételt választás miatt csak csütörtökön kerülhetett sor a pécsi közgyűlés alakuló ülésére. A 28 fős testületben a polgármesterrel együtt 20 Fidesz-KDNP-s, 2 ÖPE-s, 2 jobbikos, 2 MSZP-Együtt-Sopianae-s, egy DK-s és egy LMP-s képviselő foglal helyet. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a beiktatást követő beszédében kiemelte, az elmúlt négy évben a legfontosabb feladat a város adósságterhének csökkentése volt, ami sikerült, a kormány segítségével az önkormányzat tartozása „elszállt”.

Teljes foglalkoztatottság

– Most a legsürgetőbb, hogy megerősödjön Pécs gazdasága, munkahelyek jöjjenek létre. A ciklus végére el kell érni a modern értelemben vett teljes foglalkoztatottságot, vagyis azt, hogy azok a pécsiek, akik akarnak és tudnak dolgozni, megtehessék – szögezte le Páva Zsolt. – A korábbi tempó viszont kevés lesz, gyors és jó döntésekre van szükség – tette hozzá.

Az új közgyűlésen elfogadták Páva Zsolt járandóságát is: havi illetménye 747 900 forint lesz, ami mellé 112 ezer forint költségtérítés is jár. Ezt követően titkos szavazással megválasztották az alpolgármestereket, Girán Jánost és Őri Lászlót egyaránt 26 igen, két tartózkodás mellett.

Újra pályáztatják a Magasház bontását

Zárt ülésen határoztak arról, hogy eredménytelennek nyilvánítják a Magasház bontására kiírt pályázatot, de a két versenyben maradt jelentkezővel további, meghívásos tárgyalásokat folytatnak. Ennek hátterében az áll, hogy az eddigi ajánlatok mindegyike magasabb, mint a rendelkezésre álló összeg (a kormány egymilliárdot szán a feladatra). Az ár csökkentése érdekében további tárgyalásokra hívják meg a két versenyben maradt aspiránst. Amennyiben ez nem így lesz, akkor várhatóan új közbeszerzési eljárást ír ki az önkormányzat. Mindezek miatt különösebb jóstehetség nem kell hozzá, hogy kijelentsük, idén még biztosan helyén marad a Magasház.

Kisebb építményadó

A testület csökkentette az építményadót: a lakás céljára szolgáló építmény 25 négyzetméterig adómentes lesz, e felett kell adózni. Vagyis ha valakinek ötven négyzetméter a lakása, akkor az adó felére csökken, de akiknek nagyobb, azok is kevesebbet fizetnek. A nyugdíjasok az eddig 80 négyzetméter helyett száz négyzetméterig vehetnek igénybe ötvenszázalékos kedvezményt. Könnyítést kapnak a cégek is: például a call centerek és a zöldmezős új beruházások.

Az ellenzéki képviselők támogatták a csökkentést, de további könnyítéseket is szorgalmaztak. A szocialista Gulyás Emil például 65 négyzetméterre emelné az adómentes határt a lakások esetében.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A 28 fős testületben 20 Fidesz-KDNP-s képviselő ül
[/caption]

Hitelekről is döntöttek

A képviselők csütörtökön több hitel felvételéről is döntöttek. Az egyik pénzintézet egymilliárdos kölcsönt ad a közvilágítás korszerűsítéséhez. Ennek kapcsán az ÖPE képviselője, Kővári János azt mondta: érdemes felvenni, a törlesztőrészlet kevesebb, mint a megtakarítás.

Döntöttek arról is, hogy 3,5 milliárdos folyószámla-hitelkeretre írnák ki pályázatot, bár erre csak az önkormányzat számlavezetője fog jelentkezni, de a szabály az szabály.

Bár ezt még a kormánynak jóvá kell hagynia, a közgyűlés határozott arról is, hogy uniós pályázatok önrészéhez mintegy kilencmilliárdos hitelkeretet nyit az önkormányzat az Európai Beruházási Banknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!