Közélet

2011.07.04. 19:44

Piacra kerül a vajszlói is

Nem minden dinnye vajszlói, amit az utak mentén árulnak, de rövidesen mindegyik az lesz. A Dráva mentén ugyanis megkezdődik a dinnyeszedés.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Kiemelkedő év lesz az idei a dinnyetermelés szempontjából. Gönczi Péter szerint előfordulhat az is, ami még soha: egyaránt jól jár a termelő és a vásárló. A termelő tisztes nyereséget tehet zsebre, a vásárló pedig aránylag olcsón hozzájuthat. Az Ormánság Szíve Alapítvány elnöke szerint az időjárás kedvező volt, s várhatóan a napokon belül megérkező kánikula megkoronázza mindazt, amit eddig a természet és a gazdák elvégeztek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A vajszlói Ignácz Józsefék a tervek szerint szerdán kezdik el szedni a hatalmas méretű gyümölcsöket (fotó: Laufer László)
[/caption]

Az alapítvány az egyik legnagyobb termelő, húsz hektáron vetettek, s ebből több mint negyven ember él meg vagy jut jövedelemkiegészítéshez. A termés kétharmadát külföldre, köztük a skandináv országokba szánják, a többi hazai piacra megy. De nem csak ők kezdték az idén a termelést, mások is újra belevágtak.

A szüretet majdnem mindenki a napokban kezdte-kezdi, az alapítványi földeken holnap startolnak. Rab Tamás koordinátor szerint a környék néhány termelője már a piacon van, s egyelőre jó áron lehet a dinnyét eladni. A helyszínen beszélgettünk vele, s a laikus számára is lenyűgöző a látvány: a fólia alatt nevelgetett dinnyék óriásiak. Egy gondjuk van a gazdáknak: hiába kerítették be a földterületet a vadak elől, hiába védik a tolvajoktól, a varjak rájárnak, lyukat vágnak bele a csőrükkel, s már oda is a termés.

------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön vett-e már az idén „ormánsági dinnyét”?
------------------------------------------------------------------

A főutak mentén kitelepült árusok egyébként egyelőre 149 és 129 forint kilónkénti bevezető áron kínálják az ormánsági terméket, ami nem bizonyítja Gönczi Péter optimizmusát. Így csak reménykedni lehet abban, hogy a közelgő kánikula felgyorsítja az érést, s hirtelenjében olyan dömping lesz Baranyában, ami leveri az árakat.

Spanyol ormánsági

A szakértők szerint előfordulhat, hogy az árusoknál több a „vajszlói dinnye”, mint amennyit eddig leszedtek. Úgy vélik többen is, hogy a lefutóban lévő spanyol, olasz, török dinnyék utóját (a mediterrán térségben mostanában zárul a szezon) igyekszik átnevesíteni néhány árus, hogy az árat ezzel a módszerrel magasan tarthassa. Ugyanis az ormánsági piros belű dinnye zamatosabb, édesebb, mint az importból behozott.

A fóliasátorban érlelt ormánsági dinnyéből azonban már egy kisebb mennyiség a piacon van, s érik már a futófólia alatt termesztett.

Árak és költségek

Az ormánsági dinnye termelési költsége 1,1–1,3 millió forint körül van hektáronként, s akkor elfogadható a haszon, ha két-hárommillió közötti a tiszta bevétel. Ehhez nagy átlagban negyven forintos kilónkénti átlagárra van szükség Gönczi Péter szerint, ami az idén elérhető, a jelenlegi kilátások alapján a termesztők veszteséggel nem számolnak. (A tavalyi év az elmúlt tíz esztendő legrosszabbika volt.) A szakember úgy véli, hogy a kezdeti magasabb ár már ezen a hétvégén csökkenni fog, s rövidesen eléri a vásárlók számára is kedvezőbb szintet.

Külföldön is kedvelt

A tavalyi az elmúlt harminc év dinnyetermesztésének legroszszabbja volt, ennek ellenére az idei évben nőtt a termesztés területe és a termesztők száma, mintegy háromszáz embernek jelent jövedelemkiegészítést ez a tevékenység. Az ormánsági dinnye nemcsak

a hazai, hanem a külföldi piacokon is egyre keresettebb. Egyre többen vállalják a méretre, az alakra és a fajtára vonatkozó szigorú minőségi követelményeket. A legtöbb dinynyét Németországba szállítják az Ormánságból, majd következik Csehország és Szlovákia. Ma például már egy német kamiont fognak pakolni.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló) Árak és költségek Az ormánsági dinnye termelési költsége 1,1–1,3 millió forint körül van hektáronként, s akkor elfogadható a haszon, ha két-hárommillió közötti a tiszta bevétel. Ehhez nagy átlagban negyven forintos kilónkénti átlagárra van szükség Gönczi Péter szerint, ami az idén elérhető, a jelenlegi kilátások alapján a termesztők veszteséggel nem számolnak. (A tavalyi év az elmúlt tíz esztendő legrosszabbika volt.) A szakember úgy véli, hogy a kezdeti magasabb ár már ezen a hétvégén csökkenni fog, s rövidesen eléri a vásárlók számára is kedvezőbb szintet. Külföldön is kedvelt A tavalyi az elmúlt harminc év dinnyetermesztésének legroszszabbja volt, ennek ellenére az idei évben nőtt a termesztés területe és a termesztők száma, mintegy háromszáz embernek jelent jövedelemkiegészítést ez a tevékenység. Az ormánsági dinnye nemcsak

a hazai, hanem a külföldi piacokon is egyre keresettebb. Egyre többen vállalják a méretre, az alakra és a fajtára vonatkozó szigorú minőségi követelményeket. A legtöbb dinynyét Németországba szállítják az Ormánságból, majd következik Csehország és Szlovákia. Ma például már egy német kamiont fognak pakolni. A vajszlói Ignácz Józsefék a tervek szerint szerdán kezdik el szedni a hatalmas méretű gyümölcsöket (fotó: Laufer László) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!