Közélet

2015.12.14. 09:17

Pincétől padlásig átvizsgálják a pécsi Tudásközpontot

Mozog a Tudásközpont, emiatt potyoghattak le az üvegburkolat-elemek, állítja egy átfogó műszaki szakértői vizsgálat. Megpróbáltuk kideríteni, ki és mikor hibázhatott, de még messze a válasz.

Babos Attila (DN)

Egyelőre csak szakmai feltételezés, hogy mozog a regionális könyvtár épülete, s hogy emiatt potyoghattak le az üvegburkolat-elemek – tudta meg a Dunántúli Napló. Érdeklődésünkre a Pécsi Tudományegyetemről azt írták, az épületmozgás jelenleg is csak vélelmezett hiba. A szakértő jelezte, hogy az épület mozgására utaló jeleket is észlelt – például a vasbeton falakon, szerkezeteken repedések figyelhetőek meg. A tulajdonosok – a pécsi önkormányzat és a PTE – ezért úgy döntöttek, átfogó statikai vizsgálatot végeztetnek el azért, hogy választ kapjanak arra, valóban fennáll-e épületmozgás, s ha igen, az milyen mértékű.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kitörött üvegtábla a pécsi tudásközpont homlokzatán - alapos vizsgálat következik (fotó: Laufer L.)
[/caption]

Hozzátették: a már elkészült szakvéleményben jelzett, szükségesnek vélt egyéb építési szakipari javítások mikéntjéről a tulajdonosi képviselők csak a statikai vizsgálat eredményének ismeretében döntenek – a PTE a vizsgálatok lezárásáig nem kíván további lépéseket tenni.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója érdeklődésünkre azt mondta, a Tudásközpont esetében elrendelt általános vizsgálat célja, hogy a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat minden eshetőségre felkészülve, a garanciális javításokra elkülönített bankgarancia lejárta előtt megbizonyosodjon arról, hogy nincs olyan probléma az épülettel ami – belátható időn belül – a szokásos üzemeltetési költségeken felül terhet róhat a tulajdonosokra. A vizsgálat célja, hogy eldöntsék, indokolt-e bármekkora összeget is lehívni a garanciális munkákra félretett keretből.

Más oka is lehet a töréseknek?
A regionális könyvtárat a PTE és a Baranya Megyei Önkormányzat építtette, a 2010-es kultúrfővárosi év nyarára készült el. A megye 65 százalékos tulajdoni hányada később Pécshez került.

Eddig négyszer hullott a földre külső homlokzati üvegburkolat – összesen hét elem. A Pécsi Városfejlesztési Zrt. (akkor még kft.) részéről 2011-ben azt nyilatkozták, hogy a hivatalos szakértői jelentés szerint spontán törés okozhatta az üveghullást. Továbbá, hogy nem lehet a kivitelező cég felelősségét, szerelési hibáját megállapítani, más üvegburkolatoknál ugyanis nem találtak hasonló gondokat. Valószínűsíthető, hogy a szállítás során keletkezhetett repedés az üvegtáblában, vagy gyártási hiba okozta a szétpattanását.

Az alapoktól kell átnézni?

A műszaki vizsgálatot az ötéves garanciális idő lejárta előtt két hónnappal, idén júniusban rendelték meg. A nettó 2,9 milliós jelentés július elejére készült el. Ha tényleg szükséges lesz pótmunkát végezni, a tulajdonosok a garanciális munkákra elkülönített összegből még meglévő, most lehívott mintegy 123 millió forint akár teljes egészét is elkölthetik. A statikai vizsgálat során ugyanis akár azt is kimondhatják, hogy az épület alapozása avagy maga az építési technológia nem volt megfelelő. A Tudásközponttól nem messze épített Kodály Központnál ugyanis több ezer méternyi cölöpöt vertek az épület alá a vizes talaj miatt. Ennek esélyéről azonban a tulajdonosok egyelőre szintén nem kívántak nyilatkozni.

Másutt nem jelentkezett hasonló gond

A Kodály Központra már lejárt a bankgarancia, a Zsolnay-negyed egyes épületeinél még akár egy évig is él, közölte Merza Péter. Majd azt, hogy ezeknél nem rendeltek meg átfogó műszaki vizsgálatot, „mert teljesen más a helyzet”. Azok kivitelezői aktív szereplői a hazai építőiparnak, akik ez idáig minden garanciális javítást elvégeztek, másrészt „semmilyen műszaki körülmény, meghibásodás nem indokolta egy ilyen jellegű átfogó vizsgálat megrendelését”.

A PTE-től azt írták, hogy a Gropius által felkért szakértő, és később az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs NKft. is vizsgálta az „üveghullás” hátterét, de egyik szakvélemény sem jelölt meg ezzel kapcsolatban konkrét okokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!