Közélet

2013.06.27. 18:45

Prosztataszűrés: az új műszer hatékonysága lényegesen nagyobb

Egy új gép segítségével hatékonyabban lehetne szűrni a prosztatarákot Pécsett – a berendezésre azonban nincsen pénz.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A prosztatarák Magyarországon a férfiak második leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú betegsége, és a második leggyakoribb daganatos halálok.

– Probléma, hogy a korai, még gyógyítható állapotban a prosztatadaganatnak nincsenek tünetei – tudtuk meg dr. Farkas László professzortól, a pécsi Urológiai Klinika igazgatójától. – Általában 50 éves kortól javasoljuk az első szűrővizsgálat elvégzését. Ez egy vérvételből, illetve a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálatából áll. Azoknál a betegeknél, akiknél felmerül a prosztatarák lehetősége, szövettani mintavétellel kell igazolni vagy kizárni a betegséget.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] 50 éves kortól javasoljuk az első szűrővizsgálatot (fotó: Europress-Thinstock)
[/caption]

Az eddigi módszerek mellett egy új diagnosztikai eljárás vált ismertté: az Európai Urológus Társaság márciusi kongresszusán mutattak be egy ultrahang-vezérelt mintavételi eljárást, mely 3D-képalkotás formájában teszi láthatóvá a prosztatát, illetve kirajzolja a még korai stádiumú prosztatadaganatot. Ezen esetekben egyidejűleg célzott mintavétel is lehetővé válik.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint kinek kéne kifizetnie a modern eszköz árát?
---------------------------------------------------------------------------

– Maga a beavatkozás 2-3 perces, végbélen keresztüli ultrahangvizsgálatból, majd ezt követően húszperces számítógépes adatelemzésből áll – mondta Benkő Tamás, az Urológiai Klinika tanársegédje. – Pozitív esetben újabb 2-3 perces ultrahangvizsgálattal egybekötött célzott mintavétel következik. A diagnosztikai egység ára 55-60 millió forint, amelyre anyagi fedezettel nem rendelkezünk.

Egy tervezett együttműködés keretében nyílt lehetőségünk az elmúlt héten a berendezés kipróbálására, melynek keretében 3 nap alatt 53 beteget vizsgáltunk meg. A módszer rutinszerű alkalmazása komoly előrelépést jelente, de egyenlőre ennek kevés realitása van anyagiak hiányában.

Évente ötszáz minta

A pécsi egyetem Urológiai Klinikáján évente körülbelül ötszáz mintavételt történik, melyek 10 százalékában igazolódik be prosztatadaganat, és ezt követően kezdődhet meg a gyógykezelés. Jelenleg a mintavétel végbélen keresztül, ultrahangcélzással történik, melyet a prosztata meghatározott területeiről vesznek a szakma szabályai szerint, általában 10-12 tűszúrással. Ezen vizsgálat hátránya, hogy a korai stádiumban a prosztatarák nem látható. A közelmúltban bemutatott diagnosztikai egység 1-2 szúrással dolgozik, s háromdimenziós képalkotás révén alkalmas a tumortérfogat pontos meghatározására is.

Szeptemberi szűrőnap

A Magyar Urológus Társaság 2005 óta minden szeptemberben megszervezi a Prosztata Tudatosság Napját. Ennek jegyében a klinika munkatársai Pécsett is minden évben várják azokat a férfiakat, akik a szűrővizsgálaton kívánnak részt venni. Fontos leszögezni: ezeken a szűréseken azokat várják, akik panaszmentesek, – a betegek előtt természetesen bármikor nyitva a szakrendelés ajtaja. A szakértők mindazonáltal hangsúlyozzák: az urológiai problémákkal azért is érdemes orvoshoz fordulni, mert azok nem csupán az életminőséget rontják, hanem gyakran összefüggésben lehetnek egyéb szervi betegségekkel is.

Még erős az ellenérzés

A prosztatarák a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése. Az öröklődés genetikailag még nem bizonyított, azonban családi halmozódások ismertek. A férfiak halálozási statisztikájában előkelő helyet foglal el: az 50 év feletti életkorban a kórkép gyakorisága növekszik, elérheti a 10 százalékot is. Ebben szerepe van a megelőzés, illetve a korai diagnosztika hiányosságainak – ráadásul a férfiak többsége idegenkedik a szűrővizsgálattól. A prosztata anatómiai elhelyezkedése miatt rejtett szervnek tekinthető, nehezen hozzáférhető: a legegyszerűbb és tájékozódó jellegű vizsgálata végbélen keresztül történik.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!