Közélet

2009.08.18. 18:36

Rábólintottak: klinikára költözik a Leőwey

Mégis a Bőrklinika épülete lehet az új otthona Pécs patinás gimnáziumának, a Leőweynek – döntött az oktatási bizottság.

Nyaka Szabolcs

Hosszú ideje lebeg Baranya megye egyik neves középiskolájának, a Leőwey Klára Gimnáziumnak a sorsa. A Szent István téri épületet ugyanis vissza kell adni az egyháznak, belátható időn belül. Bár felmerültek különböző ötletek (lásd mellékelt írásunkat), a legmegfelelőbbnek kezdetektől fogva az egyetem által használt Bőrklinika épületének „megszerzése”, majd átalakítása látszott.

Ez azonban nem ment könnyen. 2008 novemberében a város ajánlata szerint a Bőrklinika átadásáért cserébe az egyetem megkapta volna a Vörösmarty utcai egykori „kis-Pollack” ingatlanát, amelyet jelenleg is az Egészségtudományi Kar használ.

Ezenfelül a költségekre az universitas még 500 millióhoz juthatott volna. Decemberre azonban kiderült: a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa a fentieken túl még egy épületet kér a várostól: a Rókus utcai, a gyógyszerészeti intézet által használt ingatlant. Ekkor jó időre „megmerevedtek a frontvonalak”, ezt ugyanis Meixner András, az MSZP korábbi pécsi alpolgármestere túlzónak minősítette. Ám az idő sürgetett, mivel a klinika épületét teljesen át kell alakítani, hiszen az nem iskolának épült.

Végül a Szenátus idén márciusban újratárgyalta az ügyet, s a két ingatlan mellett már csak 150 milliót igényelt különböző költségekre – ezt már a város is jobbnak tartotta. Végül az önkormányzat oktatási bizottsága most hétfőn igent mondott az ajánlatra. A testület fideszes elnöke, Bognár László közölte: a közgyűlés hamarosan meghozhatja a végső döntést.

Bognár László elmondta, Páva Zsolt polgármester már tárgyalt a kormányzattal az állami kárpótlásról is, ami az egyházi ingatlan visszaadása miatt jár Pécsnek. Ez 1,5 milliárd forint, ebből még az idén megkaphat  a város 350 milliót, az egyetem pedig 150 milliót. Ezek után 2010, illetve 2011 elején 500–500 milliós bontásban juthat forráshoz a város. Ebből át lehet alakítani a Bőrklinikát, s 2011 őszén már ott kezdődhet az oktatás, a korábbi ingatlant pedig megkaphatják a ciszterciek.

Összeboronálták volna a Széchenyi gimnáziummal

Tavaly tavasszal még olyan elképzelés is forgott, hogy a Leőwey összeolvadna a Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskolával: a szakképzést onnan elvitték volna, a gimnáziumot pedig a Leőwey vitte volna tovább. 2008 áprilisában azután a városháza egy közleményt is kiadott az ügyben, amelyben Tasnádi Péter akkori polgármester leszögezte: ha nem sikerül rendezni a kérdést, „albérletben” a helyén marad a gimnázium. Az önkormányzat szerint ugyanis egy korábbi szerződés alapján mód nyílt volna arra, hogy 2027-ig ingyenesen használhassák az épületet.

Horn Gyula és a pápa

A Leőwey Gimnázium jövőbeni elhelyezését is alapvetően befolyásoló magyar–vatikáni szerződést 1997-ben írták alá, miután arról hosszasan tárgyalt Horn Gyula akkori kormányfő és II. János Pál pápa. A megállapodás rögzíti az egyházi iskolák státuszát és támogatását, de többek között a kommunista időszakban elvett egyházi ingatlanok sorsát is. Ennek alapján kell a Leőwey Szent István téri épületét visszaadni az egyháznak, egészen pontosan a ciszterci rendnek, legkésőbb 2011. december 31-éig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!