Közélet

2007.01.24. 07:14

Ralibotrány: nem mehetett gázolajjal a versenyautó

Pécs | Bár a rendőrség még nem zárta le saját vizsgálatát, a szövetség ralibizottsága már igen: eszerint nem fordulhatott elő, hogy a Peugeot Hungária vádjai szerinti okokból mondja föl a szolgálatot a tavaly őszi Mecsek-ralin a bajnokaspriráns ifj. Tóth János WRC-jének motorja.

H. L. (Dunántúli Napló)

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Ifj. Tóth János és a Peguot WRC nem hozhatta csúcsformáját a Mecsek-ralin - a szövetség szerint nem áll meg a szabotázs elmélete
[/caption] Bár a  legizgalmasabb kérdés a Mecsek-rali szervezői kontra Peugeot gázolajügyben természetesen az, hogy kerülhetett-e a futam éjszakáján a zárt, őrzött parkolóban gázolaj a Peugeot 207 WRC tankjába avagy sem, az sem mindegy, kitől származik az erről szóló információ. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetségnél (MNASZ) ugyanis mostanság szapora ütemben hullanak a fejek…

Kérdésünkre Hajdú Attila elnökségi tag megerősítette, hogy a ralibizottság a helyszíni vizsgálat, tanúk, szakértők sorának meghallgatása nyomán arra a következtetésre jutott, hogy a Mecsek-rali zárt parkolója mindenben megfelelt, sőt túl is teljesítette a szabályokba foglalt előírásokat; a biztonsági személyzet felelősségteljesen és szakszerűen látta el a feladatát, így a Peugeot vádjai szerinti módon nem juthattak illetéktelenek a versenyautó közelébe.
Műszaki oldaláról közelítve a kérdéshez, ugyancsak az a szakvélemény, hogy ha valóban a reggeli rajt előtt került volna gázolaj a benzintankba, a kifinomult alkatrészekből fölépített versenyautó nem tudott volna üzemszerűen teljesíteni két gyorsasági szakaszt. Ráadásul ekkor újratankolták, és a meghibásodás csak az ez utáni körben következett be. Mindemellett a motorhibát előrevetítő, a kipufogóból előtörő füstfelhőre is csak ekkor és nem korábban lettek figyelmesek a nézők és versenyzőtársak is – ami arra utal, hogy ha történt egyáltalán (illetéktelen vagy véletlen) üzemanyagcsere, az csak a második gyorsasági után, a Peugeot saját szervizterületén eshetett meg.

A Peugeot feljelentése nyomán, mint arról már hírt adtunk, a Pécsi Rendőrkapitányság rongálás alapos gyanúja miatt indított nyomozást, ám annak eredményéről csak a vizsgálat lezárultával adnak felvilágosítást.

Címkék#autósport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!