Közélet

2012.09.23. 17:24

Rég nem volt ilyen gyenge kukoricatermés

Már a búza sem hozott jól, a kukorica termése viszont egyenesen siralmas lehet az idén. Van olyan térség, ahol a munkák költsége sem jön vissza.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A tartós szárazság hatása miatt gyakorlatilag az összes őszi aratású haszonnövény betakarítása megkezdődött a megyében. A máskor ilyenkor még tartósan „lábon álló” kukorica miatt bánkódhatnak leginkább a gazdák.

A Dunántúli Napló információja szerint az elmúlt években hektáronként átlagosan hét tonnát termő takarmánynövény eddig tapasztalt hozama 3,6 tonna körül alakul. Ráadásul térségenként meglehetősen nagy a szórás.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Jóval több csapadék kellett volna: az idei aszály nagyon sok helyen tönkretette a kukoricát
[/caption]

A megye déli–keleti részén – Somberek környékén a jég is elverte a kukoricát – gyengébb a termés: volt olyan tábla, amelyen az 1,8 tonnás hektáronkénti eredmény az eddig elvégzett munka költségét sem hozza vissza. A megye északi részéről ugyanakkor már hat tonnás átlagot is jeleztek egyes gazdák.

------------------------------------------------------------
Ön tart-e az élelmiszerek drágulásától? Szavazzon a középső hasábban!
------------------------------------------------------------

A várható drasztikus terméskiesés miatt az állattartással is foglalkozó gazdák zömének nem az értékesítésen jár az esze: valószínű, hogy a saját gazdaság takarmányszükségletét is nehéz lesz biztosítani.

Drágább hús, bioetanol

A gyenge kukoricatermés miatt – bár még a kereskedés igazán be sem indult – már most az árak jelentős emelkedését jósolják. A takarmányár drágulása pedig valamennyi állattartó működésére kihat, tehát az áremelés mindenképpen továbbgyűrűzik a sertés-, marha- és baromfihúsba, a tej előállítási költségeibe. Várhatóan kevesebb kukorica jut a bioetanol ágazatnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!