Közélet

2011.10.01. 11:55

Rendőrökkel ment a Tettye Szalántára

A pécsi vízszolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. egy elszámolási vita miatt szombat reggel ismét megkísérelte a vízellátás korlátozását a baranyai Szalántán, miután előző nap nem járt sikerrel; a társaság nyolc-tíz embere rendőrökkel érkezett a településre - közölte Szalánta polgármestere.

MTI

Dunai Zoltán elmondta, hogy az elzárópont magánterületen van, annak tulajdonosa egy pótkocsival az akna fölött állt meg. A független polgármester közlése szerint mindeközben mintegy húsz helybeli arra vár, hogy "mit lép" a Tettye Forrásház. A rendőrök egyelőre nem avatkoztak közbe. Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek szombaton azt mondta: a pénteki vízkorlátozás megszüntetése, a szűkítő eltávolítása törvényellenes volt, így megteszik a jogi lépéseket. "A  korlátozás helyreállítása azonban kötelességünk" - hangsúlyozta.

Sándor Zsolt szerint jogszerűen járnak el, hiszen az üzemeltetési szerződés alapján működtetik a vezetéket, s a szükséges szolgalmi jog is a rendelkezésükre áll. Hozzátette: ha sikerül a korlátozás, akkor a közegészségügyi minimummennyiséget adják majd át az ellátó hálózatba, de ennél többet nem. Teszik ezt mindaddig, amíg a Pécsi Vízmű nem rendezi a tartozását, vagy a szalántai önkormányzat nem talál olyan üzemeltetőt, amely hajlandó fizetni a Tettyének a szolgáltatásért. "Ennek a víznek a megtermelése pénzbe kerül. A Pécsi Vízmű tevékenysége miatt csak Szalántán több tízmilliós tartozása keletkezett a cégnek"  - mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy nem fognak belemenni semmiféle provokációba.

Péntek reggel a Tettye Forrásház szakemberei egy szűkítőt helyeztek el a falu víztározóját ellátó vezeték egyik pontján. A szalántai képviselő-testület napközben úgy határozott, felkérik szolgáltatójukat, a Pécsi Vízművet, hogy állítsa helyre az eredeti állapotot, ami meg is történt. Nyirati István, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója az MTI-nek pénteken azt mondta: a tolózárat az önkormányzat munkatársa kezelte, a szűkítőt a polgármester kérésére valóban a Pécsi Vízmű emberei távolították el. Nyirati István leszögezte: egy Szalánta méretű településen a szükségellátás megszervezése három munkanapot vesz igénybe, a község esetében pedig a tűzoltáshoz szükséges víz csak a víztározóból biztosítható. Szalántán egy száz köbméteres hidroglóbusz van, amely mintegy fél napra elegendő vizet képes tárolni. A  pénteki vízkorlátozás még nem volt érezhető a településen.

A Tettye és a francia érdekeltségű Pécsi Vízmű között anyagi természetű vita van. A Tettye százmillió forint nagyságrendű összeget követel elődjétől. Szalánta jelenleg az egyetlen település a Tettye szolgáltatási területén, amely nem mondta fel a szerződést a Pécsi Vízművel. A Tettye szerint a Pécsi Vízmű hátraléka abból adódik, hogy bár a baranyai megyeszékhely vízellátását 2009 októbere óta a Tettye biztosítja, Szalántán a Pécsi Vízmű maradt a szolgáltató. A vállalat azonban sem az átvett ivóvízért, sem a szennyvízkezelésért nem fizet a Tettyének, bár a díjakat beszedi a lakosságtól. A 2009 októbere és 2010 áprilisa között kiszámlázott kintlévőség bruttó 164 millió forint, de az azóta átadott víz és a szennyvízátvétel is elszámolásra vár.

A baranyai megyeszékhely vízszolgáltatója, a Tettye Forrásház Zrt. január végén egyszer már megpróbálta korlátozni a vízszolgáltatást a szalántai átadási ponton, a helyi lakosság azonban akkor megakadályozta ezt. Egy csoport elállta az utat, kihívták a rendőrséget, s a cég emberei nem jutottak be a vízátadó területre.

MTI -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!