Közélet

2008.10.02. 18:57

Reptér, gépek nélkül: Pogányban sürgősen cselekedni kell

Azonnali intézkedéseket sürget a repülőtér életre keltésére Marenics János, a megyei közgyűlés idegenforgalmi bizottságának elnöke. Ugyanis bár a bővítés napirenden van, a légibázis még a jelenlegi adottságait sem használja ki.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

– Egy éve voltunk egy szemlén a pogányi reptéren, de azóta gyakorlatilag nem történt semmi, ez pedig tarthatatlan – vázolta lapunknak dr. Marenics János, Siklós polgármestere, a megyei közgyűlés idegenforgalmi bizottságának elnöke. Ő végül megelégelte ezt az állapotot, s a minap összehívta a megyei szakbizottságot.

Marenics János szerint azonnali intézkedésekre van szükség, a csodavárásra már nincs idő. A polgármester vázolta: több helyen komoly idegenforgalmi beruházások zajlanak – például Villányban, Harkányban, Siklóson, Mohácson vagy éppen Szigetváron –, Pécs egyre közeledik a kulturális főváros évéhez – de hiába lesznek szállodák, ha a turisták nem tudnak idejönni.

Pedig volna mit tenni, hiszen a pogányi reptér jelenleg is képes 80–100 fős gépek fogadására, de még ezt az adottságát sem használja ki, hiszen a legnagyobb forgalmat a korfui kisgépek jelentik, azok is csak a nyári szezonban. A bizottsági elnök ezt a helyzetet is tarthatatlannak minősítette, hozzátéve, ez nem az ott dolgozók feladata. A bizottság azonban több azonnali intézkedési tervet is készít. Egyrészt szükség lenne az érintett önkormányzatok, turisztikai szakemberek, hotelek, utazási irodák összefogására, a munkák összehangolására. Másrészt igény lenne egy profi szervezetre, amely képes arra, hogy „eladja” Baranyát, és utakat, turistákat szervez akár a reptéren keresztül. Emellett két héten belül felmérik a térség másik két működő reptere, Eszék és Sármellék tapasztalatait, hátha azokat itt is lehet hasznosítani.

A repteret működtető kft. másik tulajdonosa a megyén kívül Pécs önkormányzata. Lapunk megkeresésére dr. Tóth Bertalan alpolgármester elmondta, üdvözli Marenics János felvetését, s nyitottak a kérdés megvitatására. Azt az alpolgármester is hangsúlyozta, a pogányi most is egy kész, nemzetközi reptér, így valóban lehetne nagyobb forgalom, azaz volna ez ügyben lehetőség.

Az alpolgármester azt is közölte, az elmúlt időszakban voltak üzleti érdeklődők a reptér iránt, de konkrétum még nincs. Az esetleges bővítésre viszont a városnak saját forrása biztosan nem lesz.

Kétszázmilliós veszteség volt tavaly

A pécs-pogányi repülőteret 2003-ban adták át, azóta is többször hajtottak végre fejlesztést a bázison, a költségek milliárdos nagyságrendet tesznek ki. Elkészültek a fények, a korszerű irányító- és fogadóépület, a gépek tankolhatnak – minden adott, ami egy nemzetközi reptérhez szükséges. A kifutópálya hossza valóban nem alkalmas nagyobb gépekre, ám középkategóriás repülőgépeket tudna fogadni. A repteret működtető kft-nek a baranyai és a pécsi önkormányzat a tulajdonosa. Idén tavasszal a pécsi közgyűlés tárgyalta azt az előterjesztést, amelyből kiderült, az előző évet a cég a 2008 márciusi főkönyvi adat szerint 219 milliós veszteséggel zárja. A szerződést szerint az ilyen tételt a megyének és a városnak 25–75 százalékos arányban kellene állnia. Többször is szóba került, hogy célszerű lenne a kft-t, illetve az üzemeltetési jogot eladni, de üzlet nem született. A bővítésre viszont az engedélyezési eljárásokat Pécs elindította, de magát a beruházást nem tudná állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!