Közélet

2009.02.20. 07:02

Retro 89: Magyar kisfiú ausztriai kalandja

Minden bizonnyal egy életre emlékezetes marad a bécsi kirándulás annak a tízéves magyar kisfiúnak, aki pénteken este tűnt el a bécsi Huma üzletközpont előtt várakozó autóbuszból.

BAMA

Magyar kisfiú ausztriai kalandja

Minden bizonnyal egy életre emlékezetes marad a bécsi kirándulás annak a tízéves magyar kisfiúnak, aki pénteken este tűnt el a bécsi Huma üzletközpont előtt várakozó autóbuszból. Csaba békésen szundikált, amíg szülei vásároltak. Úgy látszik, elunhatta a várakozást, mert leszállt a buszról és elcsatangolt.

A kiszálló rendőrség kutyákkal indult a kisfiú megkeresésére. Átfésülték a környező erdőt - mindhiába. A szülők végül is lemaradtak az autóbuszról. Késő este érkezett a hír: Hegyeshalomnál ráakadtak Csabára, aki minden bizonnyal eltévedt, nem találta meg a buszt, és autóstoppal utazott Hegyeshalomig.

Az első püspöki mise

Tegnap, nagyböjt második vasárnapján zsúfolt padsorok előtt, a hívek széleskörű érdeklődése mellett tartották meg Mayer Mihály újonnan fölszentelt püspök, Szekszárd belvárosi plébános , az egyházmegye új segédpüspöke bemutatkozó miséjét a pécsi Székesegyházban. A fényes egyházi külsőségek között megtartott eseményen a hívek közt jelen volt a megye és a város több állami, illetve világi vezetője: Piri Zoltán, a Baranya Megyei Tanács elnöke, Komlódi Józsefné, Pécs Város Tanácsának elnökhelyettese, Krasznai Antal, a Hazafias Népfront megyei titkára, Szabó Árpád, a megye egyházügyi főelőadója, valamint dr. Tekeres Miklós, a HNF városi elnöke.

Pontban 9 órakor megkondultak a harangok, megzendült az orgonaszó, s a két padsor között, a szertartáson segédkező karinges papok, a szerpapok és a kanonokok népes csoportja kíséretében megindult első püspöki miséjéhez Mayer Mihály segédpüspök egyházi méltósága jelvényeivel (pásztorbot, püspöksüveg), s nagyböjt lévén, lila színű, ovális, antik vonalú miseruhában, áldást osztva a híveknek. Miközben a pécsi Palestrina Kórus előadásában, Jobbágy Valér karnagy vezénylésével, Halász Béla orgonaművész orgonakísérletével fölcsendült az Ecce sacerdos (Íme a főpap) kezdetű latin egyházi ének.

Az ünnepi misét megelőzte a bemutatás rövid szertartása. Dr. Cserháti József megyés püspök imájában Isten áldását kérte Mayer Mihály hitéleti munkásságára, hogy föladatait az egyházmegye híveinek lelki épülésére eredményesen láthassa el. Majd dr. Kneipp István püspöki irodaigazgató felolvasta a Mayer Mihály kinevezéséről szóló pápai bullát. Az egyházmegye új segédpüspökét Fényi Sándor nagyprépost-kanonok köszöntötte első püspöki miséje alkalmából hívei között., külön köszöntve a püspök jelenlévő szüleit, akik fölnevelve őt, elindították egyházi pályáján.

Szentbeszédében az elsőmisés püspök Mózes és Illés Jézussal való beszélgetését emelte ki az evangéliumból. Ennek kapcsán a párbeszéd jelentőségét s a nézetek többsíkúságának polgárjogát hangsúlyozta. E helyütt keresztényi öntudatból Jézus után egymással szükséges a beszélgetés, majd az állam vezetőivel, akiknek helyi képviselői ez alkalommal jelen vannak saját és mindannyiuk örömére. Egymás értékeinek felismerésével szükséges együtt dolgoznunk ezért a hazáért - hangoztatta befejezésül.

Az ünnepi szentmise az eucharisztikus kongresszusi, a pápai, majd a magyar Himnusz eléneklésével ért véget.
W.E.

Vereség Anconában

Anconában lépett pályára a magyar utánpótlás labdarúgó-válogatott, amelyet az elmúlt hét első felében hívott meg az itáliai szövetség egy előkészületi mérkőzésre. Nos, az előkészület az olasz B-liga válogatottja számára hozott kedvező eredményt, hiszen a hazaiak két góllal diadalmaskodtak.

Olasz B-Ligaválogatott - Magyarország 3-1 (1-1)   
Ancona, 6000 néző.
Vezette: Martino (svájci)
Gólszerzők: Lentini (6., 69. p.), Ganz (62. p.) illetve Illés (19.p.)
Az első félidőben a magyar fiatalok állták a sarat, legalább annyi helyzetük volt, mint a vendéglátóknak. A második játékrészben felülkerekedett a B-liga válogatottja, és hét perc alatt lőtt két góllal eldöntötte a találkozó sorsát.

A magyar utánpótlás válogatottban szóhoz jutottak: Mázi - Neudl, László, Bánfi, Szlezák - Máriási, Huszák, Szabó, Illés - Jován, Petres.
Csereként beállt Bimbó, Horváth és Jónás.

\\\"Életben maradt\\\" a PMSC női tornaszakosztálya

Zajlik az élet a tornacsarnokban. A talajon aprócska hölgyek tanulják a helyes mozgássorokat egy balett-tanárnőtől, a felemás korlátnál viszont már néhány évfolyammal idősebbek gyakorolnak. Molnár Ferenc vezetőedző a \\\"partvonalról\\\" figyeli versenyzőit, s eközben a kérdésekre is válaszol.

- Nagy bajban voltunk, ennek már szerencsére vége - mondja. - Megijedtünk, amikor az elnökség 10-3 arányban úgy határozott, hogy ha nem találunk szponzorokat, fontolóra veszi a szakosztály megszüntetését ... Végül a TÁSI, a PMSC, a Sopianae és a Magyar Tornaszövetség összeadta a szakosztály működéséhez szükséges egymillió forintot. Így azt mondhatom, erre az évre anyagilag nagyjából rendben vagyunk...
P.Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!