Közélet

2009.02.13. 07:03

Retro 89: Pécs legolcsóbb étterme

Az Eszék étterem volt a legolcsóbb Pécsen, a legdrágább ételük 61 forintos magyaróvári sertésborda vegyeskörettel. A leves 6 forintért volt kapható, míg a saláták 3-6 forintért, a sertéspörkölt 33, a rántott gomba 37 forintért.

Szerkesztette: Zsigmond József

Vasárnapi ebéd áremelések után

Pécs négy éttermébe látogattunk el, ahol az áremelések előtt a vasárnapi ebédet 10-20 százalékos kedvezménnyel fogyaszthatták el azok, akiknek nem volt kedve a hévégi pihenőnapon idejét főzésre pazarolni.

SZLIVEN ÉTTEREM
A vasárnapi kedvezmény 10 százalékos volt és maradt. Egyébként az étteremben az árakat átlagosan tíz százalékkal emelték. Legkomolyabban a rántott sajtot érintette az áremelés., 45 forintból 60 forintra emelkedett az ára, vasárnap pedig 54 forintba kerül. De nézzük, hogy tegnap mi volt a kínálat és mennyiért? A legkedveltebb a másfél személyes vegyestál három szelet hússal - rántott borda, natúrmáj, párizsi - 129 forintért, ezt követték a készételek és a főzelékek feltéttel. Tegnap ötvenen ebédeltek az étteremben, s a bevétel 4300 forint volt.

OLIMPIA ÉTTEREM
Szintén maradt a régi húsz százalékos kedvezmény. Itt is a vegyestál a kedvenc. Az OLIMPIA tál - natúr és rántott bordával, párizsi szűzérmével - árengedménnyel 184,50-be kerül. Cigánypecsenyét 65,60, rántott csirkecombot 60,80 forintért adják, levesből öt félét ajánlanak, és a cukrászüzemükben készült friss süteményt, amit vasárnap is árulnak a kiskereskedelmi forgalomban. Süteményből tegnap 2400 forint volt a bevétel. Előfizetéses menüből - 34,80 - pedig 190 adagot adtak el.

ESZÉK ÉTTEREM
A vasárnapi 10 százalékos kedvezmény 1988. december 31-el megszűnt. Mint megtudtuk az üzletvezetőtől, azért, mert úgyis ők a legolcsóbbak a városban. Itt egy leves 6 forintért kapható, a saláták 3-6 forintért, a sertéspörkölt 33, a rántott gomba 37, a párizsi szelet 52 forintba kerül. A legdrágább ételük 61 forintos magyaróvári sertésborda vegyeskörettel. Tegnap a sláger, a zóna bácskai rizseshús volt 18 forintért, és a csemege sertéssült 23 forintért. A vendégkör - kisdiákok, egyetemisták, nyugdíjasok. Egy gyermekmenü 31, a diák 36, a felnőtt pedig 47 forintba kerül. Ami az áremelést illeti 10-20 százalékos volt.

KONZUM ÉTTEREM
A hétvégi családi ebéd árát nem emelték sem a Konzum étteremben, sem a Szőlőskert vendéglőben, továbbra is egységesen 70 forint. Szombaton és vasárnap mindkét étteremben külön étlapon szerepel a hétvégi ebéd. Mit kínáltak tegnap a Konzum étteremben? Háromféle levest, rántott gombát, rántott tonhalat, marhapörköltet, sertésbordát Holstein módra és a sláger a bundázott darált hús, az úgynevezett párizsi steak volt.
M.Gy.

Püspökszentelés az Esztergomi Bazilikában

II. János Pál pápa a múlt év decemberében öt új püspököt nevezett ki a magyarországi egyházmegyék segítésére. Dékány Vilmos és dr. Várszegi Asztrik Esztergomban, Ács István Egerben, Mayer Mihály Pécsett, dr. Takács Nándor Székesfehérváron végzi a továbbiakban egyházi teendőit. Püspökké szentelésükre szombaton került sor az Esztergomi Bazilikában sok ezer hívő és érdeklődő jelenlétében. A nagyszámú külföldi vendég között ott volt Francesco Colasuonno címzetes érsek, pápai nuncius, P. John Bukovski, az Egyházi Közügyek Tanácsának képviselője, továbbá dr. Kada Lajos, a szentszéki kongregáció titkára. Az Állami Egyházügyi Hivatalt Miklós Imre államtitkár képviselte...

" A kultúra minden civilizált országban támogatásra szorult"

Alulírottak, Pécs város művészeti intézményeinek vezetői, megdöbbenve értesültünk a városi tanács 1989. február 9-i ülésén elhangzott - intézmények anyagi helyzetét érintő - nézetekről, az ezzel összefüggő gondolatokról és a végső határozatról.


Nem feledkezünk el az ország, ezen belül Pécs város nehéz gazdasági helyzetéről, sőt jelen helyzet megoldásáért mi is fokozott felelősséget érzünk. Azonban a tanácsülés megállapításaival és az intézményeinkbe kirendelt ad hoc bizottság létrehozásával nem értünk egyet.


Pécs város mindig a szellemi és művészeti élet bázisa volt. Kétezer éves múltja elégséges bizonyítékkal szolgálhat erre, de az utolsó fél évszázad is bővelkedik rangos eseményekben és kiemelkedő szellemi nagyságokban. A közelmúltban még olyan országos és határainkon is túlmutató kulturális események színhelye volt városunk, mint a nemzetközi felnőtt bábfesztiválok, a nemzetközi zenei táborok, a Magyar Játékfilmszemle vagy legutóbb az Europa Cantat.


A tanácsülésen elhangzott vélemények és javaslatok megvalósulása folytatása lenne annak a kultúrpolitikának, mely az említett rendezvények többségét egy tollvonással eltörölte, ezzel súlyos károkat Európa szerte kivívott és elismert kulturális rangunknak ....


Kérjük, hogy a tanácsülés vegye fontolóra az említette bizottság visszahívásának lehetőségét, mivel a tanácsülésen elhangzott hozzászólások és javaslatok nem hagynak kétséget bennünk a bizottság értékítéletének kimondottan gazdasági orientáltsága felől. Javasoljuk, hogy a testület a művészi és gazdasági kérdések komplex vizsgálatát szakigazgatási szerveire bízza.

Szkladányi Péter, a Pécsi Szimfonikus Zenekar igazgatója
Lengyel György, a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója
Bagossy László, a Pécsi Nyári Színház igazgatója

Emelkedik a konzervek és hűtőipari termékek ára

Február 13-ától emelkedik a húst és húskészítményeket nem tartalmazó konzerv- és hűtőipari termékek ára. Mint azt az ipari és forgalmazó kereskedelmi vállalatok közölték: a gyümölcskonzervek ára 9,9 százalékkal, a főzelékkonzerveké 15,5 százalékkal, a paradicsomkonzervé 11,6 százalékkal, a savanyúságoké 11,2 százalékkal nő. Átlagosan 23,6 százalékkal emelik a gyorsfagyasztott gyümölcsök árát, 14,1 százalékkal a fagyasztott zöldségfélékét, 17,5 százalékkal félkésztermékekét és 21,9 százalékkal drágulnak a fagyasztott készételek. Emelkedik a levesporok és az ételízesítők ára is.

Sportcsarnokot avattak Sellyén
Csak Pécs és Komló dicsekedhet szebb létesítménnyel - Harmincmilliós összefogás

Sellyén még soha nem hallgatták egy fedél alatt annyian és olyan áhítattal a Himnuszt, mint pénteken délután, amikor azon közösségi létesítmény átadására került sor, amelyhez hasonló náluk valaha a templomszentelés volt. Sellyén ezúttal oka volt a meghatottságnak. A baranyai nagyközség ugyanis olyan példamutató összefogást produkált, aminek eredményeként a település lakóinak, benne különösen a jövő, a felnövekvő nemzedékek erősítése érdekében még soha nem tettek az Ormánság területén.
Három évvel ezelőtt indult a kezdeményezés, minek végén most dr. Soós Gábor nyugalmazott mezőgazdasági és élelmezésügyi államtitkár átadta a község lakóinak a széles körű, társadalmi összefogással létrehozott sportcsarnokot. Baranyában - Pécs és Komló kivételével - nincs még egy település, amelyik hasonlóan szép létesítménnyel büszkélkedhet ....
K.L.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!