Közélet

2010.12.11. 11:37

Saját geotermikus kútjai lesznek az Eszterházy Központnak

Próbaüzemben már működik Szentlőrincen a geotermikus fűtőmű, ám a hivatalos kezdés csak december 20-án lesz.

B. A.

Ekkortól lehetne egy kis túlzással azt mondani, hogy a szentlőrinci erőműnek van egy geotermikus blokkja is – közölte érdeklődésünkre dr. Győrvári Márk polgármester.

A Föld mélyén lévő energiát hasznosító geotermikus kutak a jelenlegi távfűtő rendszeren lévő épületeket látják majd el energiával. A szentlőrinci polgármester azonban azt is hangsúlyozta, hogy a most épülő kistérségi járóbeteg-ellátóhoz, az Eszterházy Egészségközponthoz nem építettek ki távvezetéket az erőműtől, hanem úgymond saját kutakat fúrnak. A hat saját „kútból”, pontosabban geotermikus hőszondából néggyel már elkészültek, ezek biztosítják majd nyáron a hűvöst, télen a meleget az épületben.

A talajszonda telepítéséhez (geotermikus hőszonda) elég akár 200 méterig is lefúrni, az ugyanis a Föld felszínéhez közeli geotermikus rétegből szállít hőt a felszínre. Dr. Győrvári Márk arra is rámutatott, hogy e fejlesztéssel az Eszterházy Egészségközpontban negyede lesz a havi, hőenergiára fordítandó kiadásuk ahhoz képest, mintha gázzal kellene fűteniük. Az egymilliárd forintból, az ősz óta épülő járóbeteg-ellátóban 2011 áprilisában szeretnék fogadni az első betegeket

B. A. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!