Közélet

2015.01.23. 18:08

Szellemváros lett Zobák-akna

Zobák-akna Komló „Magasháza”. Hosszú ideje tart a kálváriája. Tulajdonosa van, de gazdája nincs az egykori bányaépületeknek.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Idén 15 éve, hogy a városban végleg bezárt a bánya. Az aknákat tömedékelték, az aknatornyokat lebontották, a drótkötélpályákat megszüntették. Megmaradt viszont néhány épület Zobákon, amelyet azóta téglánként hordanak el az emberek.

Tehetik, hiszen az épületcsoportot senki sem őrzi, ki-be járnak a kíváncsiskodók. Aki nem bontani, az játszani, kutyát sétáltatni jár oda, de olyanok is akadnak, akik motor- és bicikli-, vagy paintballpályának használják.

Pedig a létesítménynek van tulajdonosa: egy olasz befektető. Aki azonban a megvásárlás óta semmit sem kezdett az ingatlanokkal. Az eredeti tervek szerint lakópark épült volna a területen, de volt szó építő- és faipari cégek betelepüléséről is. A sok elképzelés közül ez­idáig csak egy vált valóra: egy kis területrészt megvásárolt a Komlói Fűtőerőmű Zrt., és 2010 óta ott működteti biomassza- erőművét.

Bár az önkormányzat szívesen megvenné az olaszoktól a területet, a vételárban egyelőre nem tudtak megegyezni – tudtuk meg Polics József polgármestertől.

Már baleset is történt: lezuhant egy tizenéves fiú

Mivel – a biomassza-erőműhöz tartozó rész kivételével – a területet nem őrzik, bárki könnyen besétálhat a romok közé. Sokan meg is teszik, nem számolva a veszélyekkel. Pedig már történt baleset a volt bányaépületek között. Egy közelben élő fiú még 2008-ban társaival felkereste a helyet, hogy ott játszanak, majd, hogy bátorságát bizonyítsa, felmászott az egyik többemeletes épület ereszcsatornáján. Amikor viszont felért, nem tudta megtartani magát, és a betonra zuhant. A tizenéves gyerek agyrázkódást, csigolyatörést és több, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az eset óta 7 év telt el, de az őrzés azóta sem megoldott.

Igaz, a kihelyezett tiltó- és balesetveszélyre figyelmeztető táblák is rendre eltűnnek. Pedig aki az épületek környékén tartózkodik, valójában magántulajdon ellen követ el szabálysértést, hiszen a tulajdonos engedélye nélkül tartózkodik ott.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!