Közélet

2016.01.03. 17:46

Szószátyár és „néma” baranyai képviselők

Tiffán Zsolt egyáltalán nem beszélt tavaly a Parlamentben, Szakács Lászlót viszont „alig lehetett lelőni”.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Nyolc és fél órát beszélt tavaly a Parlamentben Szakács László, ezzel az MSZP egyik baranyai országgyűlési képviselője volt a legbeszédesebb a megyei honatyái közül.

Tiffán Zsolt viszont egyetlen szót sem szólt 2015-ben a T. Házban, igaz a ciklusban, 2014 tavasz óta már kapott mikrofont, 2014 októberében, egy Állami Számvevőszék-beszámoló elfogadása kapcsán, előterjesztőként beszélt 50 másodpercig.

Bánki Erik regionális igazgató volt a baranyai Fidesz szócsöve, ha a megszólalások számát nézzük, de Csizi Péter ahhoz képest, hogy csupán nyolcszor kért szót, a legtöbbször beszélt közülük pécsi-baranyai ügyekről.

Bánki Erik (Fidesz) – A Fidesz megyei erős emberének tartott, mohácsi képviselőnek tavaly 52 felszólalása volt 24 parlamenti munkanapon, összesen 247 perc 51 másodpercet (több mint négy órát) beszélt, egy-egy felszólalása így átlagosan 4 perc 42 másodpercig tartott.

Az ötödik parlamenti ciklusát töltő honatya novemberig frakcióvezető-helyettes is volt, az országgyűlés gazdasági bizottságának október óta elnöke. Tisztségei meghatározták témáit is, általános ügyeket érintett, kifejezetten baranyaiban nem szólalt fel, főként sportról, turizmusról, gazdaságról beszélt.

Márciusban a Buda-Cash-ügyről szólt: „A csaló brókercégek tulajdonosainak és vezetőinek a magánvagyonukkal is felelniük kell. Sűrű és szigorú ellenőrzésekre van szükség a brókercégek világában, és el kell végezni ugyanazt a munkát itt is, amit korábban a bankok világában vagy a takarékszövetkezeteknél a kormány már elvégzett”.
Szeptemberben a devizaalapú autóhitelek forintosítása kapcsán mondta, hogy „Ezen a ponton szeretném eloszlatni azt a tévhitet, tisztelt képviselőtársaim, hogy az autó luxuscikk lenne ... Éppen ezért rendeznünk kell ezeknek az embereknek és ezeknek a családoknak a helyzetét is”.

Csizi Péter (Fidesz) – A pécsi politikus az elmúlt évben hat ülésnapon nyolcszor beszélt, összesen 20 perc 31 másodpercet, átlagosan két és fél percet egy-egy alkalommal. Javára legyen írva, hogy szinte mindig baranyai vagy pécsi ügyekkel hozakodott elő.

Pár nappal Orbán Viktor tavaszi látogatása után, május elején emlékeztette a T. Házat arra, hogy Pécsnek fejlesztéseket ígért a miniszterelnök.
De volt olyan is, amikor csak ajánlott egy pécsi példát mindenki figyelmébe. Elmesélt, milyen jó lett szerinte a városban a közétkeztetés, mindezt szeptemberben, annak apropóján, hogy előtte átadták az ANK új konyháját: „Éppen ezért kimondhatjuk, hogy Pécs városában a közétkeztetést felváltotta a gyermekvendéglátás szemlélete, és ezt a szemléletet szeretnénk a többi önkormányzat, a többi döntéshozó figyelmébe ajánlani” – mondta.

Novemberben azt kérdezte, mikor kezdődik végre meg  a pécsi tűzoltólaktanya felújítása. Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár válasza szerint gyakorlatilag egy új laktanya épül majd Pécsett uniós forrásból, 2,2 milliárd forintból, amelyre idén fog pályázni a kormányzat.

Dr. Hargitai János (KDNP) – Kormánymegbízottként és a költségvetési bizottsági alelnökként általános gazdasági és költségvetési kérdésekben szólt Hargitai János. Tizenöt alkalommal beszélt, 13 napon, összesen 139 perc és 49 másodpercet. Átlagosan egy beszéde 9 perc 20 másodpercig tartott. A leghosszabb megszólalása májusban, a költségvetés általános vitájának megkezdésekor tett vezérszónoki beszéde volt, 24 perc 52 másodpercig tartott, ezzel ő beszélt egyhuzamban a legtöbbet.

Februárban annak kapcsán, hogyan látják a nemzetközi pénzügyi szervezetek hazánk gazdaságát és jövőjét, úgy fogalmazott: „...fenn kell tartani az államháztartásban a szigorú gazdálkodást, és meg kell mindent tenni azért, hogy egy olyan gazdaságpolitika történjen a jövőben is Magyarországon, amitől Magyarország a továbbiakban is egy kedvelt befektetési célponttá válik.”

Dr. Hoppál Péter (Fidesz) – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, a parlament kulturális bizottságának tagja tavaly 17 alkalommal kapott szót, 9 különböző napon beszélt, összesen 141 percet és 52 másodpercet. Egy megszólalása átlagosan 8 perc 20 másodpercet tett ki.

Novemberben, a múzeumokról szóló törvénymódosítás előterjesztőjeként nyitóbeszéde 21 perc 36 másodpercig tartott, de a budapesti Városliget tervezett megújításáról két részletben többet beszélt, 21 perc 35, 19 perc 42 másodpercet.

Általános kulturális kérdésekben hallatta hangját, kifejezetten baranyai vagy pécsi ügyben nem szólalt meg. Júniusban a megyei könyvtári és a megyei hatókörű városi múzeumi ingatlanok ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáról szólva azt mondta, a „... kulturális decentralizáció jegyében ezek a bizonyos megyei könyvtári feladatokat, illetve megyei hatókörű múzeumi feladatokat ellátó ingatlanok jó, ha a fenntartói jog delegálása után immár odakerülnek azokhoz, akik használják ezeket az ingatlanokat”.

Dr. Szakács László (MSZP) – A volt komlói alpolgármester 2015-ben 512 percet és 39 másodpercet (nyolc és fél órát) beszélt, ezzel az MSZP-s politikus lett a „legszószátyárabb” honatya. Mindezt 46 napon tett 85 felszólalásból sikerült összehoznia, egy alkalommal átlagosan hat perc két másodpercig volt nála a szó. A témákat illetően a legkülönfélébbekkel kapcsolatban kérdezett és vitázott, de csupán egy részük volt legalább részben baranyai.

Novemberben az Ős-Dráva programról kérdezett. szerinte „...a kormány ezen a teszten elbukott, nem túl sikeres. A kémesi kormányhatározatok visszavonásra kerültek, a program pedig, nagyon úgy tűnik, parkolópályára került. Egy olyan térség fejlesztési programja került parkolópályára, amelynek a leszakadása maholnap akár be is fejeződhet”.

Júniusban a siklósi és a szigetvári gimnáziumok ügyét pellengérre állítva kérdezősködött a kormány kisvárosi gimnáziumokat érintő terveiről: „Nézzék, ez az ország nem túl nagy, nem túl terjedelmes az oktatási rendszere, mégis ebben a kormányban legkevesebb három minisztérium foglalkozik az oktatással, de lehet, hogy négy. Szerintem ezt már egészen pontosan önök sem értik”.

Tiffán Zsolt (Fidesz) – Egyetlen alkalommal sem kért szót 2015-ben a Parlamentben a bor és gasztronómiai albizottság elnöke. A Fidesz volt baranyai elnöke lett azonban 2015-ben a legtöbbet idézett megyei politikus, ám nem parlamenti hozzászólásai, hanem az elhíresült Facebook-bejegyzései miatt.

A legemlékezetesebb júniusban született, a miniszterelnöknek címezve azt írta baranyai párttársairól, hogy „Viktor! Vedd már észre!!! Ezek maffiózók!!!!”.

Dr. Tóth Bertalan (MSZP) – Pártja frakcióvezető-helyetteseként Tóth Bertalan tavaly a Parlamentben számszerűen a legtöbbször, 93 alkalommal kapott szót. negyvenkét munkanapon 454 percet és 10 másodpercet (több mint 7,5 órát) beszélt, átlagosan egy megszólalása 4 perc 48 másodpercig tartott.

A legkülönfélébb ügyekben kért szót, néhány alkalommal pécsi és baranyai ügyeket is érintett. Ilyen volt, amikor novemberben a Csontváry-képekről kérdezte Lázár Jánost: „Pécsi képviselőként és pécsi polgárként fordulok most önhöz kérdésemmel, aggódva amiatt, hogy Csontváry Kosztka Tivadar Pécsről elszállított képei visszakerülnek-e Pécsre 2016 februárjában”.

A Nyugat-Mecsekbe tervezett atomtároló kapcsán áprilisban azt mondta: „... igenis a pécsi lakosoknak, a pécsi állampolgároknak is joguk van véleményt nyilvánítani, és joguk van a döntéshozatalban is részt venni, de nem közmeghallgatás formájában, hanem akár helyi népszavazás formájában. Ezért módosító javaslatot fogok benyújtani, amely arra vonatkozik, hogy a döntéshozatalban való részvétel ne közmeghallgatás, hanem helyi népszavazás keretében történjen”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!