Közélet

2013.07.20. 18:48

Tanúsítvány a halakról – Könnyítések a horgászoknak

Akár egyesületi tagság és horgászvizsga nélkül is kipróbálhatják a horgászatot az ehhez kedvet érzők, halvásárlásnál pedig azt is tudni fogják a vevők, hol fogták ki a bográcsba valót.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

– Jó híreink vannak a horgászok számára – mondta Horváth Zoltán baranyai fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának tagja pénteken a sombereki horgásztónál tartott sajtótájékoztatóján. – A halgazdálkodásról elfogadott új törvény szigorú keretek közé szorítja a természetes vizeken folyó halászatot, mivel a cél a halállomány megőrzése és megújítása. Ezzel horgászok és a halászok közötti meccs az előbbiek javára dőlt el. A szabályozás azzal is a horgászoknak kedvez, hogy az állami vizek kezelését illetően az egyesületek előnyt élveznek majd, s a turista horgászjegy bevezetésével az eddigieknél többen próbálhatják ki a pecázást – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Több apró módosítás szolgálja azt a célt, hogy a horgászok még könnyebben hódolhassanak majd szenvedélyüknek
[/caption]

Ez utóbbi azt jelenti, hogy szeptembertől a mostani feltételeknél jóval könnyebben foglalhat helyet bárki valamelyik vízparton horgászbottal a kezében: a két hónapra szóló turista állami horgászjegy (ennek árát még nem határozták meg) kiváltásához nem szükséges horgászvizsga és egyesületi tagság sem. Hároméves kortól 15 éves korig a gyerekek ugyancsak horgászvizsga nélkül pecázhatnak. Nekik, valamint a hetven év felettieknek nem kell fizetniük az állami horgászjegyért sem. Míg a horgászat kedvelői számára több könnyítést, a szabályszegésekért súlyosabb büntetési tételeket tartalmaz a törvény: tíztől ötszázezer forintig terjedhet a pénzbírság, amit például jogosulatlan horgászatért, természetvédelmi oltalom alatt álló faj kifogásáért szabhatnak ki.

Szintén ősztől bevezetik a fogási tanúsítványt: ennek lényege, hogy a halas pultokra kerülő áru eredete a kifogásától kezdve a teljes élelmiszerláncon keresztül nyomon követhető lesz, azaz a vevők tudni fogják, honnan származó hal kerül a bográcsokba.

Százezrek töltik szabadidejüket a vízpartokon

A Magyar Országos Horgász Szövetséghez 1112 horgászegyesület tartozik, mintegy 310 ezer taggal. A rendszeresen horgászjegyet váltókkal együtt összesen háromszáznegyvenezer ember tölti szabadidejének legalább egy részét vízparton.

Csak Baranyában 16 334 horgászt tartanak nyilván. Az egy főre eső halfogás lényegesen magasabb a megyében az országosnál, 2003 óta folyamatosan emelkedett, rendre húsz kilogramm felett van. Az állami horgászjegy ára jelenleg kétezer forint, a vizsgáért 3500 forintot kell fizetni. A napi-, hetijegyek, bérletek ára egyesületenként eltérő, egy felnőtt összevont éves bérlet – ami a Pécsi-tóra, a Drávára és a kovácsszénájai tóra érvényes – 49 000 forintért szerezhető be.

Magyarország horgászatra alkalmas vizeinek területe száznegyvenezer hektár. Ebből harmincegyezer hektár van a horgászegyesületek kezelésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!