Közélet

2010.12.18. 08:09

Telekadó: sok a mentesség

Új adót vezetnek be januártól Pécsett: a telkek után is kell fizetni – igaz, valószínűleg keveseknek és nekik sem sokat.

Nyaka Szabolcs

Komoly vihart keltett az a rendelettervezet, amely évente négyzetméterenként 280 forintos adót vetett volna ki a pécsi telkekre. Páva Zsolt polgármester végül nem is engedte az előterjesztést a közgyűlés elé – ehelyett egy másik javaslatot fogadtak el a képviselők csütörtökön.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] (Fotó: Kiefer Béla)
[/caption]

Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, az előző terv valóban nagy terhet rótt volna számos pécsire, éppen ezért is alakították át alapjaiban. Az új rendelet szerint a magánszemélyeknek 1500 négyzetméterig adómentes a telek, s az e fölötti részre kell adózni 5 forintot négyzetméterenként, évente. De még ezt sem kell mindenkinek: ha ugyanis az 1500 négyzetméternél nagyobb telken egy olyan ház áll, amelyre építményadót már fizetnek, akkor a telekadótól mentesül a tulajdonos.

Ez azonban csak a magánszemélyekre igaz, a vállalkozások mindkét adónemet kötelesek megfizetni, ha az ingatlan nagysága miatt érintettek. Fontos tudnivaló ugyanakkor, hogy bevallásra mindenki kötelezett, akár fizetnie kell, akár nem – ez gyakorlatilag minden pécsi családi ház tulajdonosát érinti.

Az alpolgármester kifejtette, az előzetes becslések szerint mintegy 1500 olyan telek lehet a városban, amely után fizetni kell, az önkormányzat a kalkulációk alapján 30–50 millió forintos bevételre számít ebből a tételből.

A rendelet ugyanakkor a későbbiekben még módosulhat. Nagy Csaba ugyanis leszögezte: továbbra is fontos célnak tekintik, hogy a spekulációs céllal megvett, majd évekig parlagon hagyott, gyakran a városképet is csúfító üres ingatlanok ügyében fellépjenek. Ez irányban még lehet változtatás a későbbiekben.

Aggályok hangzottak el az ellenzék részéről

A közgyűlésen – ahogy beszámoltunk róla – az ellenzék több tagja is bírálta a tervet. Keresztes Lóránt (LMP) azt vetette fel, hogy az nem fizet, akinek tíz kisebb telke van, de az igen, akinek egy 1500 négyzetméternél nagyobb. Nagy Csaba, fideszes alpolgármester válaszában elmondta, bármily furcsa, de az önkormányzatnak nincs adatbázisa arról, kinek mennyi telke van, a bevallás ezt is tisztázhatja.

Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető úgy vélekedett, feltehetően megindulnak majd a telekmegosztások, hogy 1500 négyzetméter alatti telkeket hozzanak létre az érintettek. Nagy Csaba alpolgármester szerint ez nem valószínű, hiszen a telekmegosztás komoly hivatali procedúrával és jelentős költséggel is jár – többel, mint amennyit általában az adóval kell befizetni.

Hamarosan bevallás

Az adófizetés nem, de a bevallás mindenkit érint, akinek Pécsett telke van. Dr. Papp Judit címzetes főjegyző elmondta, a jogszabály szerint január 15-éig kell ezt megtenni – űrlapok az adóirodán, az ügyfélszolgálaton illetve ügyfélkapus bejelentkezéssel az internetről érhetőek el. Ha valakinek adót is kell fizetnie, az két részletben, március illetve szeptember 15-éig esedékes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!