Közélet

2011.10.24. 11:17

Téli gumi nélkül maradhatunk?

Bajba kerülhet, akinek idén szüksége van új téli gumira. Egyes méretekből nem is lesz már idén, de a többiből is fogynak a készletek. Emelkedtek az árak.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Óriási hiány van a piacon téli gumiból, egyes méretekben szinte biztos, hogy már nem tud senki új téli abroncsot vásárolni, erősítették meg információinkat gumisok, autókereskedők. Simon Gábor pellérdi gumiszerviz-tulajdonos elmondta, az átlagos személyautó-méretekben még vannak elfekvő készleteik, ám ha azok kifogynak, szinte kizárt, hogy lehet újat rendelni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az a szerencsés, aki még korábban vett téli gumit – idén valószínűleg nehezebb dolga lesz (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

Amely méretekben pedig esetleg lesz utánpótlás, ott csillagászati áron cserélhetnek gazdát az abroncsok. Akiknek Simon Gábor szerint igazán kétségbeejtő a helyzetük, azok a kisteherautó-tulajdonosok, az úgynevezett C-s méretekben ugyanis már tavaly is voltak ellátási gondok, idén pedig e körben gyakorlatilag nincs gumi Európában. Szabó János, a pécsi Baranya Gumi Kft. ügyvezetője azzal toldotta meg kollégája állítását, hogy a nagyobb terepjárókra is esélytelen téli gumit szerezni.

Hangsúlyozták, a gumisok amiatt kerültek most nehéz helyzetbe, mert a téli szezon náluk meghatározó, az éves haszon java ekkor keletkezik. Arról, hogy tavasszal is lehetnek-e majd ellátási gondok, szerintük még korai beszélni, ám az biztos, hogy a nyári gumik árai is emelkedni fognak.

----------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön mikor rakatja fel a téli gumit?
----------------------------------------------------------------------

A „bűnösök”: Afrika, Kína, India, Anglia és Románia

A hihetetlen készlethiány okai, illetve a gyártók és importőrök magyarázatai sokfélék. A hivatalosnak vehető indoklások szerint több szerencsétlen körülmény együttes hatása érvényesült az európai piacon. Az első, hogy alapanyaghiány van: Afrikában megsemmisült több teljes kaucsukültetvény is. A válság miatt már korábban lefékezett termelés után eleve kisebb a gyártókapacitás mint régen, miközben az ázsiai piac berobbant.

Az ismert, nagy gyártók sok millió darabbal többet szállítanak Kínába és Indiába mint előzőleg, és ezeket a nagy piacokat részesítik előnyben. Mindemellett Angliában is nagyságrendekkel többet rendeltek téli gumiból, Romániában pedig november elsejétől kötelező használni az autókon.

Megoldást jelenthet a kisebb és nagyobb váltóméret

Nem gondoljuk, hogy különösen hangsúlyozni kellene, milyen veszélyeket rejtene magában, ha a korábbiakhoz képest tömegesen közlekednének olyan autók az utakon, amelyeken nincs téli gumi. Egy kompromisszumos, de így is jóval, akár 20–30 százalékkal is drágább megoldást jelenthet a szakemberek szerint a kisebb vagy nagyobb váltóméretek alkalmazása.

Azaz: az ideálisnál eggyel nagyobb vagy épp kisebb méretű abroncsokat feltenni télen az autóra, ha abból még kapunk készletet. Itt értelemszerűen nem lesz elég gumit venni, acéltárcsákat is kell hozzájuk választani. Félmegoldást jelenthet az itthon eddig kevésbé keresett négy évszakos gumik alkalmazása is, ám azok eleve is drágábbak voltak társaiknál.

Érezhető drágulás

A gumiárak már emelkedtek is, átlagosan 5–12 százalékot. Volt olyan gyártó, amely már kétszer is emelte az idén a téli szettek listaárát, a tényleges drágulás azonban még ennél is magasabb lehet. A hiány azoknak jó lehet hír, akik jó állapotú, használt téli gumit kívánnak értékesíteni, szakemberek szerint ugyanis ők jelentős áremelést érvényesíthetnek.

Internetes rendelésnél is lehetnek buktatók

Amiatt is csekély az esély arra, hogy még az idén újra rendelhetnek a gumisok téli abroncsot, mert a gyártók nemsokára már a jövő nyári gumik gyártásának állnak neki. Egyébiránt nem csak a boltokban és a gumisoknál vannak fogyóban a téli gumi készletek, de sokszor az interneten hirdetett új gumikat is elvitték már a valóságban, és hiába is várunk arra, hogy onnan még marad tisztességesnek nevezhető gumiszett, de semmiképpen se hagyjuk ki a számításból.

Amiatt is csekély az esély arra, hogy még az idén újra rendelhetnek a gumisok téli abroncsot, mert a gyártók nemsokára már a jövő nyári gumik gyártásának állnak neki. Egyébiránt nem csak a boltokban és a gumisoknál vannak fogyóban a téli gumi készletek, de sokszor az interneten hirdetett új gumikat is elvitték már a valóságban, és hiába is várunk arra, hogy onnan még marad tisztességesnek nevezhető gumiszett, de semmiképpen se hagyjuk ki a számításból. Az a szerencsés, aki még korábban vett téli gumit – idén valószínűleg nehezebb dolga lesz (fotó: Löffler Péter) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!