2013.09.15. 18:10
Teltházasak a szeszfőzdék
Lakodalomba még vihetjük a házi pálinkánkat, céges rendezvényre viszont már nem. Legalábbis, nem adómentesen.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mióta a törvény lehetőséget biztosít rá, egyre nagyobb divat a házi pálinka készítése
[/caption]
A lelkesedés azonban nem csökkent – igaz, sokan nincsenek is tisztában a szabályokkal. Évente legfeljebb 50 liter 86 fokos párlatot lehet előállítani adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. Ha valaki ennél többet vagy eladásra főz, annak adót kell fizetnie.
---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön készít házi pálinkat?
---------------------------------------------------------------------------
A magánfőző éppen emiatt nem ajándékozhatja el a pálinkát, mert az már adókerülésnek számít. Egy lakodalomban például kínálhatjuk a családtagokat, rokonokat házi pálinkával, de céges buliba már nem vihetjük adómentesen. Sőt, szállítani is csak papírokkal együtt célszerű. Különben jön a bírság.
A pálinkafőzéssel kapcsolatban további részletek a hétfői Dunántúli Naplóban, ahol polgármesterek és alkotmánybíró is beszámol saját pálinkafőzési tapasztalatairól. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!