Közélet

2013.09.15. 18:10

Teltházasak a szeszfőzdék

Lakodalomba még vihetjük a házi pálinkánkat, céges rendezvényre viszont már nem. Legalábbis, nem adómentesen.

K.E.I. (Dunántúli Napló)

Egyre több háztartásban dicsekedhetnek el a saját készítésű pálinkájukkal. A megyében szinte mindent főzde naptára betelt, hetekre, hónapokra előre. Pedig az árak feljebb mentek, Baranyában is drágábban főznek, mint tavaly. Míg tavaly átlagosan 640 forintba került egy liter 50 százalékos pálinka bérfőzése, addig idén a Dunántúli Napló információja szerint átlagos 700-800 forintot kérnek el ezért.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mióta a törvény lehetőséget biztosít rá, egyre nagyobb divat a házi pálinka készítése
[/caption]

A lelkesedés azonban nem csökkent – igaz, sokan nincsenek is tisztában a szabályokkal. Évente legfeljebb 50 liter 86 fokos párlatot lehet előállítani adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. Ha valaki ennél többet vagy eladásra főz, annak adót kell fizetnie.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön készít házi pálinkat?
---------------------------------------------------------------------------

A magánfőző éppen emiatt nem ajándékozhatja el a pálinkát, mert az már adókerülésnek számít. Egy lakodalomban például kínálhatjuk a családtagokat, rokonokat házi pálinkával, de céges buliba már nem vihetjük adómentesen. Sőt, szállítani is csak papírokkal együtt célszerű. Különben jön a bírság.

A pálinkafőzéssel kapcsolatban további részletek a hétfői Dunántúli Naplóban, ahol polgármesterek és alkotmánybíró is beszámol saját pálinkafőzési tapasztalatairól. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Címkék#szavazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!