Közélet

2010.02.23. 06:31

Titkolták, de kiderült: figyelmetlenség miatt vesztettek nyolcszázmilliót

Zárt ülésen hagyta jóvá hétfő délután az Expo Center építése ügyében létrehozott vizsgálóbizottság az ötvenkilenc oldalas zárójelentését. Megegyeztek abban, hogy azt nyilvánosságra kell hozni, de csak akkor, ha a jegyző megtette törvényességi észrevételeit.

Cseri László

Az Expo Center beruházásának ötlete még 2002-ben merült fel. Ebben az évben döntött három önkormányzati bizottság összevont ülésen arról, hogy az Expo Center multifunkcionális központ Bachman Zoltán és tanítványai által kidolgozott tanulmánytervével egyetértenek. A létesítmény megvalósulásának körülményeit vizsgáló különbizottság elkészült jelentéséből tudható meg többek között az is, hogy melyek is voltak azok a tervezői érvek, amelyek meggyőzték a politikusokat a beruházás elkerülhetetlen voltától. Ezen a bizottsági ülésen ugyanis a tervező a műszaki leírást is ismertette a megjelentekkel.

Ebből idézünk: „közkinccsé kell tenni az egyetemisták mandulavirágos ünnepeit, a nyugdíjasok kutyasétáltató nyugalmát, a pécsi pincék, szőlők romantikus kopácsolását, a sör aranyló sátras, társas életét, a pécsi könyv, film, színház, zene fesztiváljait, a fergeteges kólókat, az utcai menettáncokat, az utcabálokat, a papírszalvetta börzét, a kukoricás repedt hangját, a zónakocsonyát kisfröccsel, a virágpiacot, az igazi kuplerájokat, a kocsmákat bádogpulttal, földpadlóval, amit vízzel kell locsolni…közakarat lehet a pécsi Expo sikerének titka.”

A végső lökést Kelemen László, a PVV Rt. vezérigazgatója adta meg, aki a bizottsági tagokat arról tájékoztatta, hogy a létesítményt saját beruházásban, saját tőkével, fejlesztéssel valósítanák meg.

A dr. Füredi Péter által kezdeményezett és a közgyűlés által megszavazott, az Expo Center ügyét vizsgáló bizottság számos tanú és szakértő meghallgatása után elkészítette jelentését. A grémium hétfői zárt ülésén megfogalmazta határozati javaslatait is, egy sor feladatot, amelyekre a közgyűlés felkéri majd a polgármestert. Például arra, hogy utasítsa a Pécs Holding vezérigazgatóját annak megállapítására, hogy az Expo beruházás tanulmány- és költségterveit ki vagy kik készítették, és döntsön a fegyelmi, munkajogi és polgárjogi igények érvényesítéséről.

Kérik Páva Zsoltot, hogy kezdeményezze az építész és mérnök kamaránál az etikai és fegyelmi eljárás megindítását a felelős tervezőkkel szemben, s tegyen büntető feljelentést az illetékes rendőrhatóságnál az Expo beruházás ügyében bűncselekmény bűntettének gyanúja miatt. Kérés továbbá, hogy a polgármester utasítsa a Pécs Holding igazgatóságát és cégvezetőjét, hogy mérlegelje a beruházás ügyében polgári kártérítési igény peres és peren kívüli indításának lehetőségét.

Az alapos vizsgálati jelentés megnevezi a konkrét felelősöket a politika, a beruházó, a kivitelező és a tervezők köréből, de mint Füredi Péter lapunknak elmondta, amíg dr. Papp Judit főjegyző asszonytól nem kapnak felhatalmazást, addig a vizsgálati anyagot nem lehet nyilvánosságra hozni személyiségi jogi okokból.

A felelősség kérdéséről többek között megállapította a jelentés, hogy a beruházó PVV Rt. olyan szinten volt híján a szakértelemnek, hogy bármit el lehetett volna fogadtatni vele. A városvezetés egyértelmű fejlesztési szakmai kérdésben politikai, illetve politikainak látszó döntést hozott. Nem érthető azonban – érvel a jelentés –, hogy milyen politikai szempontok is állhatnak e döntés mögött, sokkal inkább egyéni érdekeket lehet feltételezni a megnyilatkozásokból. A tervezők pedig a dokumentumok tanúsága szerint a tervezett koncepciót megkérdőjelező kérdésekre olyan válaszokat adtak, amelyek csak súlyos tévedésként, tudatlanságként, vagy az építtető szándékos félrevezetéseként értékelhetők.

Titkolták, de kiderült, hogy figyelmetlenség miatt vesztettek nyolcszázmilliót

A jelentésből megtudható, ami már ismert volt, hogy 2003-ban Phare pályázat révén kívánt 800 millió forintos forráshoz jutni a PVV Zrt. által létrehozott beruházó, a Rendezvényszervező Kht., hogy megépíthessék az Expo Centert. Arra azonban csak most derült fény – mert szigorúan titkolták –, hogy miért nem nyertek egy fillért sem.

Előkerült ugyanis a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság (VÁTI) pályázatot elutasító értékelése, amelyben közlik, hogy a pályázó, a Pécsi Rendezvényszervező Kht. formai okból nem jogosult a támogatásra, mert csak olyan szervezet pályázhatott volna, amelyben az önkormányzat többségi irányítást biztosító befolyással bír. Tehát például a PVV Zrt., amely száz százalékos tulajdonban lévő önkormányzati cég, pályázhatott volna.

A jelentés megállapítja: „itt üt vissza, hogy létrehozták a kht.-t azzal a céllal, hogy a közbeszerzések kikerülhetők legyenek, és a képviselő-testületnek a beruházásra való rálátási képessége csökkenjen.” Ezek után kényszerült a kht. arra, hogy nagy összegű kölcsönt vegyen fel a beruházás megvalósítása érdekében, amelynek következményeit ma is nyögi a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!