Közélet

2015.06.25. 08:00

Több százmilliós haszonnal kecsegtet az Europa Cantat

Már a célegyenesbe fordultunk, jelentette be Móczár Gábor, az Europa Cantat Pécs 2015. NKft. ügyvezetője. A visszaszámlálás tehát megkezdődött, de számolni is érdemes, mert nem kis nyereséget ígér a nemzetközi kórustalálkozó.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Kiderült, hogy a július 24-től augusztus 2-ig tartó nemzetközi kórustalálkozóra már 4050-en regisztráltak énekesek, szakemberek, a zenei műhelyekbe másfél ezer zenei közreműködő jön, háromszáz önkéntes segíti a munkát, háromszáz protokollvendég érkezik, és a szervező, irányító csapat is másfél száz emberből áll. Összességében tehát több mint hatezer ember vendégeskedik Pécsett, és további egy-kétezer turistával is számolni kell.

Rengeteg zenei szervezet itt tartja éves tanácskozását, 126 koncert lesz, plusz július 26-án rendezik a Kórusok éjszakáját a székesegyház körüli területen. Az Europa Cantathoz ilyen méretű kóruskavalkád még soha nem kapcsolódott, hatvan fellépő lesz fél óránként változó helyszínen, különleges megvilágításokban. Ráadásul több baranyai településre is ellátogatnak a kórusok.

Ám nem csak a zenei élmény jelent a városnak extra hozadékot. Már lefoglaltak erre az időszakra Pécsett és környékén több mint háromezer szálláshelyet. Az együttesek átlagosan 5-6 napot töltenek itt, esznek, isznak, ajándékokat vásárolnak, utaznak. Egy olyan bérletet is megvehetnek (19 euróért), mely a fesztivál idejére biztosítja a városban mindenfelé a közlekedést, és a világörökségi helyszíneknek, a bazilikának, a Zsolnay-negyed gyűjteményeinek, a pécsi múzeumoknak a megtekintését. A 700 millió forintos összköltségvetésű rendezvénysorozat a városnak és a kormányzatnak 300 millió forintjába került, de számításaink szerint legalább a dupláját kapja vissza a hazai befektetésnek Pécs.

Ennyit hozhat Pécsnek az Europa Cantat

• 6000 résztvevő + 1000 turista átlagosan hat eltöltött nappal = 42 000 vendégéjszaka

• Szállás: napi 3–4 ezer már előre lefoglalt szálláshely 9 napon át (ebből kollégiumokban 3 ezer forintért, minőségi szállodákban napi 15 ezer forintért) = 250–300 millió forint

• Étkezés-italfogyasztás: naponta 4000–5000 ember költ 6000 forintot = 240–300 millió forint

• Közlekedési és múzeumbelépős bérlet: kétezer darab 19 euróért + napi ezer ember másfél ezer forintért vesz jegyet = 25–30 millió forint

• Ajándék: hatezerszer 5–10 ezer forint = 30-50 millió forint

• Együttesen: 600–700 millió forint, vagyis a városi, kormányzati támogatás kétszerese

• Emellett a műhelyek regisztrációs költsége a szervezési kiadások csökkentésére: 5 ezer ember fizet átlagosan 150 eurót = 225 millió forint

Déli országok a középpontban

Pécs Balkán-kapu-szerepe tovább erősödik a fesztiválon. Ennek szellemében Szerbia, Horvátország és Szlovénia különleges megjelenési lehetőséget kap a kórustalálkozón, s nem csupán a Baranyában élő kisebbségek okán. Fontos lépés ez, hogy Pécs ezekkel az országokkal kapcsolatban a dél-magyarországi régió vezető kulturális szereplője lehessen. Mindhárom országból kórusok, zenekarok, népzenei együttesek és táncosok érkeznek.

Július 27-én, hétfőn Szerbia, 28-án, kedden Szlovénia, 29-én, szerdán pedig Horvátország lesz a nemzetközi találkozón a középpontban; a Széchenyi téren, valamint a Zsolnay-negyedben igazi folklórkavalkádra készülhetünk.

A sétatéri kirakodóvásárban a három országnak külön bemutatópavilonja is lesz.

Gömbszobor és éneklő padok

Maradandó értéket is emelnek a nemzetközi kórusfesztivál tiszteletére. A különleges, gömb alakú Europa Cantat-emlékszobrot, Keményffy Gábor képzőművész alkotását a Kodály Központ előtt állítják fel. A mű elkészítéséhez egyaránt használják a Zsolnay-féle eozintechnikát és a Breuer Marcell-i fémhálós megoldást, az alkotás pedig a kollektív éneklésnek állít emléket.

Emellett a város tíz különböző helyén (külvárosi részeken is) éneklő padok létesülnek a Lafarge cementgyár adományának köszönhetően. Miklya Gábor és társai, a Bázis Szobrász Egyesület készíti el a különleges ülőhelyeket, melyeket az Europa Cantat előtt egy héttel állítanak fel.

Ha a padok elnyerik a pécsiek tetszését, akkor hosszú távon itt maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!