Közélet

2015.01.29. 09:59

Továbbra is képviselő marad Fodor Ibolya

A pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén eldőlt, hogy nem indul összeférhetetlenségi eljárás Fodor Ibolya képviselővel szemben, aki így megtarthatja mandátumát.

bama.hu, mb

A közgyűlés ülésén sem jelent meg az immár minden oldalról lemondásra felszólított fideszes képviselő, Fodor Ibolya. A városházán riporterek, tiltakozók is várták, utóbbiak a képviselőtől származó, elhíresült idézeteket írtak a nyakukba lógatott papírokra.

Fodor Ibolya távolmaradása sem akadályozta meg azonban a személyéről szóló zárt ülés megtartását, amin arról döntöttek, hogy indítsanak-e vele szemben összeférhetetlenségi, méltatlansági eljárást. A közgyűlés úgy döntött, hogy erre nem kerül sor. Ezt Páva Zsolt, Pécs polgármestere jelentette be, hozzátéve, a képviselők úgy határoztak, hogy az eljárásnak nincsenek meg a jogi feltételei.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön szerint szüksége van Pécsnek a reptérre?
---------------------------------------------------------------------------

Nem sokkal később Páva Zsolt egy közleményt is kiadott. „Sajnálattal vagyok kénytelen tudomásul venni a közgyűlés döntését, miszerint nem tudta megállapítani Fodor Ibolya független képviselő összeférhetetlenségét, mert egyes képviselők úgy vélték, hogy ez egyedül a bíróság joga. A magam részéről nagyon bíztam abban, hogy ma egyszer és mindenkorra lezárhatjuk a városunkat eddig igen negatívan érintő „Fodor Ibolya-ügyeket”, ha már maga az érintett ezt nem teszi meg. Ezzel együtt megértem és elfogadom azokat az aggályokat, miszerint egy önkormányzati képviselőnek nem lehet joga arra, hogy „bírói szerepben tetszelegjen” – áll a dokumentumban.

Mivel a zárt ülésen történtekből csak az ott hozott döntés nyilvános, más nem, az nem tudható, hány képviselő támogatta az összeférhetetlenség kimondását – az viszont nyilvánvaló, hogy a Fidesz-KDNP-frakció tagjai közül többen is nemmel szavaztak, ellenkező esetben ugyanis más lett volna a végeredmény. Az érintett képviselők közül lapunknak többen is azt mondták, biztosak abban, hogy az összeférhetetlenségről szóló szabályozást értelmezve nem jártak volna el jogszerűen, ha azt megállapítják Fodor Ibolya esetében. Azt is biztosra veszik, hogyha Fodor bírósághoz fordul, megnyeri a pert, ami egy újabb „blama lett volna” a Fidesz-KDNP számára.

Magasház: elhalasztva

Nem tárgyaltak a 25 emeletesről, így a bontásra kiírt meghívásos pályázatról sem. Megírtuk: azt a két céget hívták meg, amelyek az előző, nyilvános közbeszerzésre érvényes ajánlatot tettek. Az újabb pályázatra is beadták ajánlatukat a felkértek, a kiírás szerint tegnap kellett volna dönteni a győztesről, ám nem is vették napirendre az ügyet. Városházi forrásaink szerint határozott kormányzati igényként fogalmazódott meg, hogy a döntéssel várjanak a február 18-i győri ítéletig, amely kimondja, hogy érvényes volt-e a Magasház önkormányzatnak történő értékesítésre.

Ötmilliárd a reptérre?

A városháza tervei szerint, a 2020-ig szóló uniós forrásokból, ötmilliárd forintból fejlesztenék a pécsi repteret. Keresztes László Lóránt (LMP) erről meg is kérdezte Páva Zsoltot. A polgármester azt mondta, Pécs reptere jól felszerelt, de akárhányszor komoly befektetővel tárgyalnak, mindig felmerül a logisztika és a repülőtér kérdése, és kritikaként elhangzik, hogy azokra a célokra, amelyekre szeretnék használni a befektetők, sajnos ma nem alkalmas. Emiatt a repülőtér fejlesztése kiemelt ügy, mert „ma van egy repterünk, de mégsincs” – fogalmazott Páva Zsolt.

Indul a közadakozás a zongoráért

Páva Zsolt néhány nappal ezelőtt jelentette be szándékát, hogy induljon közadakozás annak érdekében, hogy Pécs is vásárolhasson egyet a magyar „csodazongorából”, amelyet Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész mutatott be Budapesten. Az erről döntő napirend tárgyalása során Cserfainé dr. Kovács Ágnes azt mondta, nagyobb szükség lenne egy ultrahangra. A jobbikos Fogarasi Gábor azt javasolta, kérjék adakozásra a bérleti díjjal tartozó Murhpy’s üzemeltetőjét is. Páva erre azt mondta, ezt a feladatot meghagyja Fogarasinak.

A közgyűlésről jelentettük

16:00 - Pécs közadakozásból vásárolna Bogányi-zongorát

Bogányi Gergely zongoraművész kezdeményezéséből született zongora beszerzéséről döntött a pécsi közgyűlés csütörtökön; a múlt héten bemutatott hangszer megvásárlását közadakozásból fedeznék.

A legkésőbb jövő év júliusáig tartó közadakozáson megvásárolni tervezett hangszert a pécsi Kodály Központban helyeznék el, azt a Pécsen fellépő zenészek szólaltathatnák meg - mondta el az előterjesztés ismertetésekor Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

15:40 - Magasház: elhalasztva

Nem tárgyaltak a 25 emeletesről, így a bontásra kiírt meghívásos pályázatról sem. Megírtuk: azt a két céget hívták meg, amelyek az előző, nyilvános közbeszerzésre érvényes ajánlatot tettek. Az újabb pályázatra is beadták ajánlatukat a felkértek, a kiírás szerint tegnap kellett volna dönteni a győztesről, ám nem is vették napirendre az ügyet. Városházi forrásaink szerint határozott kormányzati igényként fogalmazódott meg, hogy a döntéssel várjanak a február 18-i győri ítéletig, amely kimondja, hogy érvényes volt-e a Magasház önkormányzatnak történő értékesítésre.

12:04 - Nincs új igazgatója a Csorba Győző Könyvtárnak

A napirendbe reggel felvett előterjesztést tárgyalták meg a képviselők, a Csorba Győző Könyvtár igazgatói pályázatát. Bognár László a kulturális bizottság elnökeként elmondta, hogy két pályázat érkezett, az egyik formailag hiányos volt, és a hiánypótlás sem történt meg, a másik pályázó viszont szakmailag nem tűnik alkalmasnak a megbízatásra. A kulturális bizottság ezért eredménytelennek mondaná ki a pályázatot, ezért a jogszabályok szerint, 90 napon belül új pályázatot írhatnak ki. Ráadásul a 86 főből 19 dolgozó támogatta csak a jelenlegi igazgató újraválasztását, az intézményen belül sem látszik emiatt igazából az ő támogatása – tette hozzá Bognár László.

Kunszt Márta (DK) úgy véli, hogy jó pályázatot adott le a jelenlegi igazgató, ők támogatnák a megválasztását. Vozár Pál (ÖPE) szerint viszont a volt igazgató nem szakmailag nem felelt meg, azzal szerinte nem volt probléma, azonban egy vizsgálat után arra jöttek rá, hogy etikailag súlyosan kifogásolható ügyekbe ment bele az igazgató, ezért ez a körülmény a személyét nem teszi alkalmassá arra, hogy a könyvtárt tovább vezesse. Nem is szavazták meg, új pályázat jön.

A Csorba Győző Könyvtár igazgatói pályázatáról szóló tudósításunk után a Közalkalmazotti Tanács (KT) vezetősége kiegészítéssel élt. Elmondták, hogy a fenti szavazás nem a teljes kollektíva, hanem a szakszervezeti tagok véleménynyilvánítása volt, ugyanakkor a KT a könyvtár főállású közalkalmazottai körében is tartott véleménynyilvánító szavazást, amelyen a szavazásra jogosult 86 fő közül 62 fő jelent meg. Hatvanan érvényesen szavaztak, ebből 38 fő támogatta a jelenlegi igazgató Dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka pályázatát.

Megjegyezzük, hogy a csütörtöki közgyűlési ülésen Bognár László ennek a szavazásnak az eredményét is ismertette, amihez véleményeként azt fűzte hozzá, hogy szerinte az sem jelent meggyőző dolgozói támogatást.

11:57 - Ötmilliárdos reptérfejlesztés jöhet

A városháza tervei szerint ötmilliárd forintból fejlesztenék a pécsi repteret, és ez nagyon érdekelte Keresztes László Lórántot, az LMP pécsi képviselőjét. Páva Zsolt azt mondta erre, hogy Pécs reptere jól felszerelt, de akárhányszor komoly befektetővel tárgyalnak, mindig felmerül a logisztika és a repülőtér kérdése is, és kritikaként elhangzik, hogy azokra a célokra, amelyekre szeretnék használni a befektetők, sajnos ma nem alkalmas.

Emiatt a repülőtér fejlesztése egy kiemelt prioritás most Pécsett, mert ma van egy repterünk, de mégsincs – fogalmazott Páva Zsolt polgármester. Majd azt mondta, hogy a további, részletesebb tájékoztatást az ügyben írásban fejti ki Keresztes László Lórántnak. A párbeszéd után elfogadták az érdekegyezetető fórum tárgyalódelegációjának tagjait. Majd gyorsan több másik napirendet is, gyakorlatilag mindenféle hozzászólás és vita nélkül.

Fodor-ügy: Páva sajnálkozik

"Sajnálattal vagyok kénytelen tudomásul venni a Közgyűlés döntését, miszerint nem tudta megállapítani Fodor Ibolya független képviselő összeférhetetlenségét, mert egyes képviselők úgy vélték, hogy ez egyedül a bíróság joga.

A magam részéről nagyon bíztam abban, hogy ma egyszer és mindenkorra lezárhatjuk a városunkat eddig igen negatívan érintő „Fodor Ibolya ügyeket”, ha már maga az érintett ezt nem teszi meg. Ezzel együtt megértem és elfogadom azokat az aggályokat, miszerint egy önkormányzati képviselőnek nem lehet joga arra, hogy „bírói szerepben” tetszelegjen. "
Pécs, 2015 01. 29.
Páva Zsolt, Pécs polgármesterének közleménye

11:23 - Negyedóra szünet, egyeztetniük kell a pártoknak

Még csak a második, előre kiírt napirendi pontnál, az önkormáényzati érdekegyeztető fórum tárgyalócsoportjának megválasztására próbálnak kísérletet tenni a képviselők, egyelőre sikertelenül, de már hosszasan vitatkoztak ezen is. Páva Zsolt polgármester, kissé bosszúsan, ami érthető is az előzmények után, azt mondta, hogy negyedóra szünetet rendel el, mert a képvislők nem jutottak dűlőre. A polgármester azt mondta, hogy írjanak új névsort, akiket ajánlanak a tárgyalócsoportba, mert az eddigiekhez képest a pártok variálnának.

Előtte arról vitáztak egyébként hosszasan, hogy a településrészi önkormányzatok megszüntetése utáni helyzettel mit is lehet kezdeni.

10:23 - Továbbra is a pécsieket képviseli majd Fodor Ibolya

Véget ért a zárt ülés. Mint megtudtuk, az összeférhetetlenség jogi feltételei nem állnak fenn, így Fodor Ibolya továbbra is képviselő maradhat.

09:59 - Ma eldőlhet Fodor Ibolya sorsa

Csütörtök reggel elkezdődött a pécsi közgyűlés. Zárt ülésen döntenek Fodor Ibolya sorsáról a képviselők. Tudósítunk közölte, hogy a képviselőnő nem jelent meg a városházán, ám több tüntető is jelen van, akik transzparensekkel adnak hangot véleményüknek, hogy nincs szükség olyan politikusra, aki rossz fényt vet a város hírnevére. Mint korábban megírtuk, Fodor Ibolya szűk három hónap alatt valószínűleg országosan a legismertebb pécsi politikus lett, sajnos újabb és újabb botrányai miatt.

Kérdéses a lemondatás

– Két jogszabályi helyre hivatkozva lehet visszahívni mandátumából egy képviselőt, az viszont kérdéses, hogy ezek bármelyike megalapozott lenne Fodor Ibolya esetében – közölte dr. Fábián Adrián egyetemi docens.

A pécsi jogi kar közigazgatási jogi tanszékének vezetője elmondta, egyrészt méltatlanságot lehet megállapítani, de csak egyes konkrét esetekre vonatkozóan, és egyik sem illik Fodor Ibolyára. Másrészt általános összeférhetetlenséget lehet kimondani, de szerinte ennek megállapítása is aggályos. Ahhoz ugyanis közbizalmat megingató tevékenységet kellett volna Fodornak folytatnia, ami feltételez, sugall egyfajta folytonosságot. Az esetében azonban bár több, de egyes egymástól elkülönülő esetekről van szó, amelyekre azt sem lehet rásütni, hogy tevékenységnek minősülnének.

Egyes kijelentéseit, viselkedését lehet kifogásolni, de ezek egyedi esetek, a képviselő pedig felhagyott ezekkel, így maga szüntette meg az összeférhetetlenség kritériumát. Mindemellett a pécsi közgyűlés tagjai kimondhatják az összeférhetetlenséget, Fodor Ibolyának azonban joga van ezt vitatva bírósághoz fordulni, s ha később ellenkező módon döntenek, újra képviselő lesz, s visszamenőleg is megilleti például a javadalmazása. A kormányhivatalnak is van lehetősége, ők bírósághoz fordulhatnak, hogy a bíróság állapítsa meg a képviselő összeférhetetlenségét, sőt, ha ebben bizonyosak, ez kötelességük is lenne.

Megjegyezzük, hogy a csütörtöki közgyűlési ülésen Bognár László ennek a szavazásnak az eredményét is ismertette, amihez véleményeként azt fűzte hozzá, hogy szerinte az sem jelent meggyőző dolgozói támogatást. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!