Közélet

2009.01.21. 20:46

Tüke-díj: Tillai Ernő és dr. Kiss Endre a két kitüntetett

Sok szép gondolat elhangzott szerdán este a Tüke-díj átadásának ünnepén a pécsi székesegyházban. Az értékek mentén való életről, az értékteremtésről és ennek a munkának az elismeréséről Garadnay Balázs püspöki helynök a szentmise keretében szólt.

Kozma Ferenc

Az egyik kitüntetett, Tillai Ernő építész-fotóművész édesapjára emlékezve, a múltból vett pillanattal illusztrálta az igazi pécsiséget. Amikor ugyanis az ipartestületi jegyző édesapa végigment a lakásától a Mindenszentek templomáig, annyi „kis-tükével”, szőlővel is rendelkező iparosmesterrel-ismerőssel találkozott a hetvenegynéhány évvel ezelőtti Pécsen, hogy köszöngetvén nem volt ideje a kalapját visszatenni a fejére. Dr. Kiss Endre bankár és közéleti ember, a Szigetvári Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője pedig a családjára is gondolva a díj átvételének pillanatai után, a köszönő szavaiban elmondta, hogy a közéletiséget felvállalni csak az otthon támogatásával lehet. És azt is hozzátette, hogy munka közben soha sem gondol az ember arra, hogy valaki még honorálni is fogja azt, ami egyébként természetes, mi több, a lokálpatriotizmusból eredő kötelesség is.

Szerdán hatodszor adták át a Pécsért sokat tett emberek elismerésére alapított díjat, amit a díj kuratóriuma a város polgárainak szavazatai alapján ítél oda. A korábbi díjazottak sora ismét kettővel gyarapodott. Az ünnepségen megtelt az egyházmegye főtemploma, dr. Bőzsöny Ferenc mondott köszöntőt, olvasta fel a laudációkat, és Szili Katalinnnak az Országgyűlés elnökének köszöntő levelét. A szentmise keretében elhangzott Tillai Aurél Tüke miséje (Missa brevis), a díjakat a Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott Európa Uniós nagykövet, a  Tüke alapítvány tiszteletbeli elnöke megbízásából nagybátyja, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg adta át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!