Közélet

2016.11.17. 15:48

Tüskés bokrok ékítik a város főterét

Csak télre kerültek a városháza előtti virágok helyére a szúrós Júlia borbolyák.

H. Zs. (Dunántúli Napló)

Szúrós bokrok kerültek a közelmúltban a Széchenyi téren a városháza előtti virágágyásokba, amelyek akár meg is sebesíthetik a gyerekeket, ha nem figyelnek a szülők – hívták fel lapunk figyelmét olvasóink. Miután kitáblázva nem volt, és hiába érdeklődtek a városházán, hogy milyen növényekről van szó, illetve mennyire veszélyesek, szerkesztőségünk segítségét kérték. Lapunk kérdésére Nagy Ervin, Pécs főkertésze elmondta, az egynyári virágokat lecserélték örökzöld növényekre a városháza előtt is. A Júlia borbolyák kifejezetten a téli időszakra kerültek az ágyásokba, tavasszal visszakerülnek az egynyári és a fűszernövények.

– Fontos szempont volt, hogy ne csak a megszokott árvácska kerüljön ki. Ezek – főleg fagy idején – viszonylag csak visszafogott látványt nyújtanak, ugyanakkor nem emelkedtek ki a burkolatból, így átgázoltak ezeken az ágyásokon az emberek. Ezzel szemben a borbolyák kiemelkednek a térből, lehatárolják a belső területre ültetett árvácskákat. A növény nem mérgező, egy esetleges szúrás esetén sem okoz irritációt – mondta a főkertész.

A szakember szerint ez kifejezetten jól nyírható, alacsonyan tartható örökzöld, a városban számos helyen megtalálható, többek között a Szent István téren is. Hasonló cserjék a város számos frekventált pontján megtalálhatóak, a történelmi belvárosban több helyen is van tűztövis, valamint japán borbolya is.

– Azért esett erre a növényre a választás, mert ennek a koronája belsejében is olyan mennyiségű zöld levél található, amely a kocka alakzatra nyírást követően is zöld és lombos marad. A nyári időszakban külön edényekben tovább neveljük és nyírjuk a bokrokat, hogy valóban olyan „kocka” formájúak legyenek, amelyek illeszkednek a városháza előtti terület ágyáskiosztásába, így jövőre még látványosabbak lehetnek.

Tegnap délelőtt a tüskékre figyelmeztető táblák is kikerültek az ágyások szélére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!