Közélet

2008.04.04. 07:18

Új rákgyógyszer lehet a pécsi kutatásokból

A feltaláló szerint a rákgyógyszer klinikai próbái még idén megkezdődhetnek. A nevéhez fűződő szer felerősíti a védelmi mechanizmus működését, így a szervezet maga pusztítja el a rákos sejteket.

Kozma Ferenc (DN)

Több mint húsz évvel ezelőtt fedezte fel Kulcsár Gyula, a Pécsi Tudományegyetem biokémikusa, hogy az emberi szervezetben különleges daganatellenes védelmi mechanizmus működik. Az egészséges sejtek annyit vesznek fel a szervezetben lévő tumorellenes anyagokból, amennyire szükségük van, a rákos sejtek viszont habzsolják azokat. Ám ha többet falnak be, elpusztulnak. Magyarán: öngyilkosságba eszik magukat. Kulcsár az erre épített logikával fejlesztette ki speciális rákgyógyszerét, amelyről az állatkísérletek feketén-fehéren bebizonyították, hogy a szer hatásos. Nem az immunrendszert erősíti, mint több száz más rákellenes szer, hanem közvetlenül a tumorsejteket támadja.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Kulcsár Gyula véleménye szerint egyetlen infúzió – ennek a humán bevezetéséről, alkalmazásáról volna szó – legalább kétszáz tabletta hatását adja
[/caption]Csütörtökön a pécsi biokémikus a Dunántúli Naplónak elmondta, hogy akkor igazán hatékony a szer – több százszoros hatásfok is elérhető –, ha nem tabletta, hanem infúzió segítségével juttatják be a szervezetbe. Ezt a befejezett állatkísérletek, a toxikológiai és hatástanulmányi próbák során visszaigazolták. Gál Dezső, az Országos Onkológiai Intézet Kísérletes Farmakológiai Osztályának vezetője lapunknak már tavaly kijelentette, hogy a szer egereken, egér eredetű daganatokon nagyon jó hatásfokkal működik.

Az anyag embereken való kipróbálásának megkezdését – ami Kulcsár Gyula szerint az idén várható – az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyezi. A próbának három állomása van. Először egészséges embereknek adják, hogy az esetleges mellékhatásokról meggyőződhessenek – ezt nevezik toleranciatesztnek –, majd két daganatos próba jön. Előbb olyan csoportokon tesztelik, akik azonos daganattípustól betegedtek meg, majd pedig olyan csoportokon, ahol többféle tumor betegített. A vizsgálatokat az OGYI által kijelölt klinikákon fogják majd elvégezni.

Kérdésünkre Kulcsár Gyula elmondta, hogy a szer táplálékkiegészítőként forgalomban lévő tablettás változatából maga is fogyaszt. Véleménye szerint egyetlen infúzió – ennek a humán bevezetéséről volna szó – legalább kétszáz tabletta hatását adja.

Maga is megdöbbent a jó eredmények láttán

Kulcsár Gyula 1979-ben végzett a szegedi egyetem vegyész szakán, majd 1981-ben a pécsi egyetem Biokémia Intézetébe került. Ott kutat és oktat ma is. Tíz éve

a Feltalálók Olimpiáján (I. Inventors’ Olympic Games) „Genius Prize” díjat kapott, szabadalmát beválasztották az Országos Szabadalmi Hivatal által kiadott válogatott szabadalmak közé, olyan nevek mellé, mint Puskás Tivadar, Albert Einstein, Szent-Györgyi Albert. 2004-ben az oroszországi Orvostechnológiai Tudományok Akadémiájának teljes jogú tagjává nevezték ki. A kutató ugyanis felfigyelt egy, a szakmában jól ismert dologra: a szervezet keringésében vannak különféle kis molekulák, aminosavak, nukleobázisok, vitaminok, amelyek bejutnak mind az egészséges sejtekbe, mind a tumorsejtekbe. De amíg az egészséges sejtek szigorúan anynyit vesznek fel belőlük, amennyi nekik kell, a tumorsejtek annyit, amennyi csak beléjük fér. A hipotézisét erre alapozta, mondván: elképzelhető, hogy mindez a tumorsejtekre nézve végzetes lehet, tehát meg kell emelni a szervezetben lévő kismolekulák mennyiségét. Így döbbent arra rá, hogy az embernek az immunrendszeren kívül egy passzív, tumor elleni védelmi rendszere is van.

A védelmi rendszer

A feltaláló sejtkísérletei során meghatározta az ember védelmi rendszerének összetevőit, mégpedig úgy, hogy magukkal a tumorsejtekkel válogattatta ki a hatásos anyagokat. A keringési rendszer 89 anyagát vizsgálta meg, amelyekből 16-ot talált hatékonynak. Köztük egymástól teljesen eltérő kémiai szerkezetű aminosavakat – például az almasav –, vitaminokat és egyebeket. A hatóanyagok keverékével számos sejtkísérletet végzett, s kiderült, hogy direkt, általános és szelektív tumorsejtölő hatása van. Az egérkísérletek igazolták feltevését, hiszen a keverék megállította a tumor növekedését és növelte a túlélés idejét.

a Feltalálók Olimpiáján (I. Inventors’ Olympic Games) „Genius Prize” díjat kapott, szabadalmát beválasztották az Országos Szabadalmi Hivatal által kiadott válogatott szabadalmak közé, olyan nevek mellé, mint Puskás Tivadar, Albert Einstein, Szent-Györgyi Albert. 2004-ben az oroszországi Orvostechnológiai Tudományok Akadémiájának teljes jogú tagjává nevezték ki. A kutató ugyanis felfigyelt egy, a szakmában jól ismert dologra: a szervezet keringésében vannak különféle kis molekulák, aminosavak, nukleobázisok, vitaminok, amelyek bejutnak mind az egészséges sejtekbe, mind a tumorsejtekbe. De amíg az egészséges sejtek szigorúan anynyit vesznek fel belőlük, amennyi nekik kell, a tumorsejtek annyit, amennyi csak beléjük fér. A hipotézisét erre alapozta, mondván: elképzelhető, hogy mindez a tumorsejtekre nézve végzetes lehet, tehát meg kell emelni a szervezetben lévő kismolekulák mennyiségét. Így döbbent arra rá, hogy az embernek az immunrendszeren kívül egy passzív, tumor elleni védelmi rendszere is van. A védelmi rendszer A feltaláló sejtkísérletei során meghatározta az ember védelmi rendszerének összetevőit, mégpedig úgy, hogy magukkal a tumorsejtekkel válogattatta ki a hatásos anyagokat. A keringési rendszer 89 anyagát vizsgálta meg, amelyekből 16-ot talált hatékonynak. Köztük egymástól teljesen eltérő kémiai szerkezetű aminosavakat – például az almasav –, vitaminokat és egyebeket. A hatóanyagok keverékével számos sejtkísérletet végzett, s kiderült, hogy direkt, általános és szelektív tumorsejtölő hatása van. Az egérkísérletek igazolták feltevését, hiszen a keverék megállította a tumor növekedését és növelte a túlélés idejét. Kulcsár Gyula véleménye szerint egyetlen infúzió – ennek a humán bevezetéséről, alkalmazásáról volna szó – legalább kétszáz tabletta hatását adja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!