Közélet

2012.05.07. 11:38

Új sebészeti eljárás, pécsi segítséggel

Dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem professzora is részese volt annak a forradlami sebészetri beavatkozásnak, amelyet a napokban végeztek Szegeden.

F.Z. (Dunántúli Napló)

A közelmúltban először alkalmaztak a Szegedi Egyetem Sebészeti Klinikáján egy, az értágulat kezelésének sebészeti és katéteres technikáját ötvöző új eljárást. A katéteres műérbeültetésben aktívan részt vett Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a pécsi Klinikai Központ vezetője is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sipka Róbert érsebész irányításával Szegeden is alkalmazhatják a katéteres műérbeültetést. (Fotó: Schmidt Andrea)
[/caption]

– Pécsett már évek óta végzünk ilyen jellegű beavatkozásokat, ám ez volt az első alkalom, hogy Szegeden is sor kerülhetett az operációra – tudtuk meg a professzortól. – Önmagában tehát nincs szó szenzációról, még akkor sem, ha tény, hogy a műérbeültetés valóban nem egyszerű beavatkozás, ám rengeteg pozitív hozadéka van. Hogy mást ne mondjak, korábban egy-egy műtét két-három órán át is tartott, és szükség volt a has vagy a mellkas teljes feltárására. Ma azonban elég lágyékhajlatban két öt-hat centiméteres metszést ejteni, és onnan már be tudjuk juttatni a megfelelő helyre a műeret. Ráadásul a kóros értágulásokban keletkező rögösödés elúszásának veszélye is azonnal megszűnik.

Az érbetegség az egyik vezető halálok ma Magyarországon – az új módszer alkalmas a közlekedési baleset miatt nagyon gyakran bekövetkező komolyabb érsérülések gyors és biztonságos ellátására is.

– A szegedi munka kapcsán leginkább az együttműködés fontosságát kell kiemelni – tette hozzá Kollár Lajos. – Szó sincs ugyanis arról, hogy egy-egy klinikai központ kisajátítana magának egy-egy operációfajtát. Az ilyen, legmagasabb szintű beavatkozásoknál minden esetleges felmerülő presztízskérdés háttérbe szorul, és nem az a lényeges, hogy egy adott műtétet hol végezhetnek el, hanem hogy minél könnyebben és minél gyorsabban megkaphassa a beteg a legjobb ellátást.

A hamarosan élesedő Semmelweis-terv ezen a téren is rendbe teszi a dolgokat: a rögzülő betegutaknak köszönhetően a beavatkozásra várók egyértelműen oda kerülnek majd, ahol a legjobban tudják őket operálni. S immáron kijelenthető, hogy az értágulattal küszködőket Szegeden is el tudják majd látni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!