Közélet

2013.10.10. 11:51

Újra lesz villamos Pécsett

Újra lesz villamos Pécsett. Igaz, egyetlen kocsi, amelyet amiatt hoztak le Budapestről, hogy kiállítsák a Ferencesek utcájában a pécsi villamos elindulásának századik évfordulója előtt tisztelegve.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért (PTKE) Egyesület fiatal civiljeiben fogalmazódott meg a gondolat néhány éve, hogy méltó módon kellene megemlékezni a pécsi villamos 100 éves évfordulójáról.
Miután olyan, jó állapotú villamos típust, amelyet ki is lehetne állítani, és megegyezik a valaha Pécsett futott villamosokkal, nem lehetett hazánkban elérni, egy ahhoz nagyon hasonló járművet hoztak le Pécsre a fővárosból, az „ezres” villamost.

Amint azt lapunknak érdeklődésünkre Pék Patrik, a PTKE menetrendi felelős elmondta, a típus járművei 1911 és 12 között készültek a Kistarcsai Gép- és Vasút felszerelési Gyár, illetve a Ganz üzemeiben. Érdekesség, hogy a Ganz az első pécsi kocsikat 1913-ban szállította le, tehát nagyjából egyidősek a kocsik.

A Pécsre hozott 1000-es kocsi a 1031-es pályaszámot viseli, ennek a kocsinak a favázas szerkezetét 1960-ban cserélték acélvázasra, és 1983-ig közlekedett. A kocsi tehát 72 évig szolgálta töretlen a magyar tömegközlekedést, ám az alvázon kívül már minden új rajta. A kor dizájnjának megfelelően a pécsi villamosok testvérének tekinthető, és jó állapota miatt választották.

A pécsi villamosok és az 1000-es típusú villamosok közös múltja, hogy mindkét világháborút átélték, így már csak a történelmi jellemzők miatt és érdemes volt ezt választani.

A villamosról tudni kell, hogy Kőbánya-Kispesten 1983-tól kocsmaként üzemelt, 2001-ben szállították biztonságos helyre és a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (MAVITE) gondozásában maradhatott meg jó állapotban.

Ennek ellenére természetesen a villamost még fel kell renoválni, a munkálatok már megkezdődtek csütörtökön, miután a kocsi szerda este megérkezett Pécsre, és már le is emelték a szállító járműről.
A villamost a Ferencesek utcája Kórház tér felőli felén állítják ki, a tervek szerint a jövő héten, október 20-án, a pécsi villamos centenáriumán, egy kis ünnepséggel egybekötve. Amennyiben sikerül addigra befejezni a tervek szerint a rekonstrukciót, és megszerezni a jármű kiállításához minden szükséges engedélyt. Az ünnepség pontos időpontjáról később beszámolunk, de az biztos, hogy a jövő vasárnap (esetleg pár nappal később) kiállított villamost egy éven keresztül láthatják majd a pécsiek és a városba látogatók.

1923. október 20-án indult

Trebbin Ágost, helytörténeti kutató lapunknak eljuttatott írása szerint annak idején is érte sok kritika a pécsi tömegközlekedést, és a villamost is, de nagyon sokan szerették is.

A pécsi villamos 1913. október 20-án indult el, sárga-kék színekben. A gazdagabbak nemigen használták, ők saját fogatokon közlekedtek, vagy konflist béreltek. A pécsi villamos 1960-ig közlekedett.
A villamost az évfordulón, október 20-án állítják ki, amikor egy megemlékezés is lesz, és egy évig lesz majd ott látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!