Közélet

2007.12.08. 13:52

Vaddisznók garázdálkodnak Komló határában

Újra megjelentek Komló határában a vaddisznók. Pár éve egy kutyát nyársalt fel a vaddisznó.

Katus E. I.

– Szerintem csak élelmet keresnek, ezért túrják fel a veteményest, mondja egy kerttulajdonos, aki az elmúlt napokban többször is látott vaddisznót a határtetői kertek között. – Ha találnak egy lyukat a kerítésen, azon átbújnak, kifelé viszont már nem biztos, hogy visszatalálnak oda. Ilyenkor, ha kell, átszakítják a kerítést is. Más gondunk nincs velük, legfeljebb az, hogy az utakat is feltúrják.
Szíjártó Tibor, a Mecseki Erdészet vadászati ágazatvezetője elmondása szerint hozzájuk még nem érkezett bejelentés a vaddisznókról, de Patacsnál már felbukkant néhány példány, amikor az első hó leesett. – Nagyobb kárt nem szoktak okozni, és arra sem volt még példa, hogy emberekre támadtak volna. Ez csak akkor fordulhat elő, ha az állat fenyegetve érzi magát, vagy kicsinyei vannak.

A kertesek között azonban van olyan, akinek a kutyáját pár évvel ezelőtt felnyársalta egy vaddisznó. Szerencsére ez egy egyszeri eset volt, és az eb is túlélte a támadást. – Nem félünk tőlük, inkább ők szaladnak el, ha meglátnak. Amikor ez az eset történt, a kutya támadott először, az meg csak védekezett. Mivel az erdő szélén vagyunk, minden ősszel felbukkannak itt, de bántani senkit sem szoktak, tette hozzá a gazda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!