Közélet

2014.11.07. 15:52

Zeneművész mintaházaspár pécsi gyökerekkel

Ebben az évben a Pannon Filharmonikusok rezidens hegedűművésze Kelemen Barnabás, aki rengeteg szállal kötődik a városhoz, s szombaton különleges pécsi koncertre készül.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mit jelent Önnek Pécs és a rezidensi cím?

– Részben baranyaiak a felmenőim, ma is több rokonom él Pécsett. A nyolcvanas években magam is sok időt töltöttem itt Apagyi Máriához és Lantos Ferenchez fűződő kapcsolatom révén, a feleségem, Kokas Katalin pedig itt született és nagymamája ma is itt él. Mindezen túl első szimfonikus estemet a pécsi zenekarral adtam 1997-ben a Pécsi Nemzeti Színházban. A rezidensi cím pedig nagy megtiszteltetés, hiszen nem sok szólista játszik ma egy évad alatt oly sok szép versenyművet s kamarakoncertet, mint amire felkértek engem itt az idén.

– Maga a versenymű is igazi kuriózum.

– A darabot Nádor Mihály, a Pesti Operett Színház igazgatója, karnagya s zeneszerzője írta a 20. század elején. De olyan virtuózra sikeredett, hogy meghátrált az előadásától. Később átdolgozta, ám így sem lett könnyebb. Aztán a Holocaust áldozata lett, és a mű feledésbe merült. Pár éve előkerült, s tavaly New Yorkban volt az ősbemutatója, most pedig a hazai premierje következik.

– Nemrégiben immár világhírű „családi” vonósnégyesükkel – feleségével, Kokas Katival és annak húgával, Kokas Dórával – lépett fel Pécsett. Hogy fér meg két hegedűs egy csárdában?

– Minket kifejezetten a zenei élvezetek vágya vezérelt a vonósnégyes felé! Feleségemmel együtt megélni ezeket a csodákat, sokszorosan nagy öröm. Ami viszont a jövőt illeti, a vonósnégyes „piaca” sokkal szűkebb, mint a szólistáé. Ugyanakkor hamarosan új csellistánk lesz, Fenyő László, mert sógornőm egyéni életcéljai miatt kilép a kvartettből.

– Milyen civilben a hegedűművész?

– A szabadidőmet a feleségemmel és két gyermekemmel töltöm. Külföldön két koncert között a futás, az edzőterem hoz számomra feltöltődést. Télen egyébként síelni járunk, nyáron pedig a vízi sportok imádatában élünk, az úszástól az evezésig mindennel foglalkozunk.

Radnóti-emlékkoncert ősbemutatóval

November 9-én, vasárnap Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából a Pannon Filharmonikusok emlékhangversenyt ad egész napos programkínálattal. A 19 órakor kezdődő koncert műsorát a holokauszt során elhunyt Nádor Mihály hosszú évtizedekre eltemetett hegedűversenye nyitja. A Carnegie Hallban másfél évvel ezelőtt bemutatott versenyművet Európában és Magyarországon a Pannon Filharmonikusoktól és Kelemen Barnabástól hallhatjuk nyilvános előadásban először. Most lesz Vajda János A la recherche... című zeneművének ősbemutatója is, melyet Radnóti Miklós művei ihlettek. A szimfonikus költeményt a szerző kifejezetten erre az alkalomra, a Pannon Filharmonikusok felkérésére komponálta.

Tárlatok, filmvetítés, zenés versfelolvasások

A Radnóti-emlékkoncerthez egész napos rendezvénysorozat kapcsolódik, tárlatokkal, irodalmi pódiumbeszélgetéssel, hegedűjátékkal kísért versfelolvasással és filmvetítéssel idézik meg a tragikus sorsú költő emlékét. Többek közt bemutatják 13.30 órakor Rick King Erőltetett menet című moziját, mely egy amerikai fiatal szemével meséli el a költő utolsó napjait. 15.30-kor irodalomtörténészek beszélgetnek Radnóti költészete és a holokauszt-irodalom kapcsolatáról. A Kodály Központban továbbá megnyílik Alpern Bernadett fotóművész Used Stones című kiállítása olyan zsinagógaépületekről, melyek a zsidóság elhurcoltatása után elvesztették híveiket, kiüresedtek.

Már a nagyapja is prímás volt

Kelemen Barnabás 1978-ban született Budapesten. A nagyapja híres cigányprímás volt, édesapja gordonkaművész, édesanyja csembalóművész. A Zeneakadémián 2001-ben szerzett diplomát hegedűművészként, 11 szólólemeze készült szerte a világban, több nemzetközi verseny (Salzburg, Indianapolis, Brüsszel) győztese, kortárs szerzők neki írtak darabokat bemutatásra. Kossuth-díjas, keresett szólista, tíz éve a Zeneakadémia tanára, vendégprofesszor az Egyesült Államokban, Bloomingtonban. A Kaposfest Nemzetközi Kamarafesztivál egyik alapítója, feleségével, Kokas Katalin hegedűművésszel együtt hozták létre a világhírű Kelemen Kvartettet 2009-ben. Gáspár fiuk 6, Hanna lányuk 11 éves, ugyancsak zenélni tanulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!