Kultúra

2014.05.26. 00:03

120 ezer nézővel közönségrekord a PNSZ-nél

Már az új bérleteket árusítják a Pécsi Nemzeti Színházban, de azért érdemes néhány „leg”-re a most záruló évadból is odafigyelni.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Pécsi Nemzeti Színház évada május 26-án zárul, ezután már csak a jövő héten látható a pécsi II. Családi Színházi Fesztivál, és a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja megy a teátrumban. Egy színházat napjainkban elsősorban a nézőszám minősít – tudtuk meg Rázga Miklós igazgatótól.

– Az évadunkat 120 ezer néző látta, 426 előadásban. Kiderült, hogy kialakult a színházhoz kötődő rendezői mag, azok rendeznek majd, akik az elmúlt három esztendőben, szinte minden előadást más visz színre. Vendégszínészek meghívásán viszont a következő évben nem gondolkodnak. Úgy tartják, a színésznek két problémája van: ha sokat játszik, vagy ha nem játszik. A PNSZ-nél most egyenletes terheléssel kalkulálnak: egy színészre egységesen három szereppel számolnak az új évadban. S van még egy izgalmas projekt a PNSZ tarsolyában, 25 millió forint körüli költségvetéssel a jegypénztár és a kamaraterem előterének és bejáratának a felújítását tervezik. Az engedélyezési eljáráson múlik, hogy ez a nyáron megtörténik-e, vagy kicsit később zajlik a munka.

Érdekességek és kiemelkedő teljesítmények a Pécsi Nemzeti Színház most befejeződő évadából

Legjobb színészi munka. Ezt az elismerést egyértelműen a 39 lépcsőfok című bemutató két színésze, Köles Ferenc és Mikola Gergő érdemli ki, akik a darabban ketten együtt huszonhat karaktert formálnak meg a Hitchcock-történetből készült igen újszerű háttérvetítéssel futó krimikomédiában.

Legnépszerűbb bemutató. A Mágnás Miska érdemelte ki ezt a címet, miután a nagyszínházban az évadban 15 ezren látták a negyvenszer színre kerülő operettet.

Legjobb családi előadás. Érdekes módon egy balett érdemelte ki ezt a dicsőséget, mely 36 alkalommal ment a nagyszínházban, tehát több mint tízezren nézték meg. A Diótörő zenés táncjátékról van szó, melynek első felvonása egy igazi karácsonyi mese, varázslatos díszletek és jelmezek felvonultatásával, de nem csak a gyerekeknek kínálnak érdekességeket, a felnőttek is kapnak egy szerelmi álomképet a második részben.

A legformabontóbb darab. Az Antigonénak jár ez a megjelölés, miután Bagossy Levente díszlete egészen különleges térkialakítást eredményez egy 30 fokos lejtésű színpaddal. Minderre rásegít Cakó Ferenc rögtönzött homokrajzainak kivetítése, mely szokatlan látványelemeket teremt a néző számára. Sajátos a darabértelmezés is, ahol a ókori kórust operaének-betétekkel váltják ki.

Legjobb színjáték. Ezúttal a színházi szakma döntött erről a címről, miután a Bányavakság (a kaposvári színházzal koprodukcióban készült a játék) bejutott a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, vagyis az évad hazai topdarabjai közé került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!