Kultúra

2008.06.11. 06:39

Zsótér és a Katona József Színház a sztár

Elgondolkodtató, hogy az eddigi hét POSZT-on a Budapesti Katona József Színház egyedül több elismerést (24) söpört be, mint a vidékiek együttvéve.

Mészáros B. Endre

Negyven színtársulat előadása jutott el eddig a pécsi országos színházi találkozókra, és a nyolc év alatt a Kaposvári Csiky Gergely, valamint a Budapesti Katona József Színház hozta a legtöbb darabot (10-10). A részvételt illetően meglepően jól áll a vidék, hiszen a harmadik-negyedik helyen a pécsiek – a Pécsi Nemzeti és a Harmadik Színház együttesen –, valamint a nyíregyháziak állnak 8-8 jelenléttel.

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A legtöbbször Zsótér Sándor szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozókon. Nem akármilyen eredménnyel: kétszer is a legjobb rendezőnek választották
[/caption]A legjobbak közé tartozik még a Budapesti Kamara, a Bárka (6-6), a Radnóti és a Krétakör Színház (5-5) is, de összességében pontosan annyi vidéki bemutató jutott el eddig a POSZT-ra, mint amennyi budapesti. A határon túliak közül pedig a kolozsváriak és a sepsiszentgyörgyiek kapták a legtöbb meghívást (3-3).


A rendezők összevetésében Zsótér Sándor a favorit 8, őt Vidnyánszky Attila követi 6, Forgács Péternek, Schilling Árpádnak, Bodolay Gézának, Pintér Bélának és Mohácsi Jánosnak 4-4, Ascher Tamásnak, Bodó Viktornak, Zsámbéki Gábornak, Gothár Péternek, Bagossy Lászlónak, Novák Eszternek, Mácsay Pálnak, Szikora Jánosnak és Balázs Zoltánnak pedig 3-3 rendezése kapott felkérést.


A részvétel a versenyprogramban ugyan azonos mértékű, a díjakat mégis többnyire a fővárosi színházak előadásai, színészei kapják. Kizárólag a szakmai, a közönség- és a színészzsűri döntéseit figyelembe véve eddig 99 díjat osztottak ki a hét POSZT-on, melyből 70 Budapestre került, 6 a határon túlra, 23 pedig a vidéki társulatokhoz. A Katona József társulata 24 elsőséget vitt el, a Radnóti áll a második helyen 9, a kaposváriak 8, az Örkény Színház 7, a krétakörösök 6, a Budapesti Kamara 5, a kolozsváriak pedig 4 díjat kaptak.


Zsótér Sándor szerepelt a legtöbbször a POSZT-on, s egyedül őt választották meg kétszer is a legjobb rendezőnek. Ebbe az elit csapatba csupán Mohácsi Jánosnak sikerült vidékről betörnie. A legjobb előadások közt is csak budapesti darabok szerepelnek egy kaposvári kivétellel, s ebben a mezőnyben a Katona József Színháznak sikerült dupláznia, míg a közönségdíjasok közt a Radnóti az egyedüli kétszeres győztes.

<!-- Zsótér és a Katona József Színház a sztár A pécsi társulatok nyolcszor szerepeltek, s összesen egy díjat nyertek Elgondolkodtató, hogy az eddigi hét POSZT-on a Budapesti Katona József Színház egyedül több elismerést (24) söpört be, mint a vidékiek együttvéve. Mészáros B. Endre Budapestiek a legjobb férfi és női főszereplők A legjobb férfi és női főszereplők körében egyértelmű a fővárosi uralom.

A kaposvári Kovács Zsolton (Csak egy szög) és a kolozsvári Bogdán Zsolton (Woyzeck) kívül mindenki fővárosi, igaz, hogy Börcsök Enikő kecskeméti (Adrienne), Bubik István pedig pécsi színekben (Pillantás a hídról) kapta meg ezt az elismerést. Érdemes sorra venni a többieket is.

Legjobb női főszereplők: Eszenyi Enikő (Nóra), Törőcsik Mari (Szent György és a sárkány), Csomós Mari (A kripli), Básti Juli (A kaukázusi krétakör), Györgyi Anna (Közeleg az idő), Für Anikó (Finito). Legjobb férfi főszereplők: László Zsolt és Bertók Lajos (Bűn és bűnhődés a rácsok mögött), Fekete Ernő (Az idióta), Szervét Tibor (IV. Henrik), Kamarás István (Ünnep). Kaposvár és Kolozsvár kiemelkedő sikerei A vidéki társulatok közül egyedül a kaposváriak tudtak a fővárosi teátrumokkal lépést tartani eredményességben. Nyolc elsőségük között ugyanis a fő díjakból is akadt néhány.

A Megbombáztuk Kaposvárt a legjobb előadás lett, Mohácsi János a legjobb rendezők közt található, Kovács Zsolt pedig a legjobb férfi szereplők között. Debrecen főként A Gézagyerekkel szerzett babérokat, 3 elsőséget, Kecskemétnek és Nyíregyházának eddig 2-2 díj jutott, Szolnoknak, Zalaegerszegnek és Pécsnek pedig 1-1.

A határon túli színházak közül Kolozsvár emelkedik ki 4 elsőséggel, továbbá a szabadkaiak és a sepsiszentgyörgyiek jutottak még egy-egy elsőséghez – a határon túli színházak csak 2002-től szerepelnek a versenyben. A legtöbbször Zsótér Sándor szerepelt a Pécsi Országos Színházi Találkozókon. Nem akármilyen eredménnyel: kétszer is a legjobb rendezőnek választották -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!