Kultúra

2008.08.08. 11:52

Mulatság bent és kint

Színházi előadással és mesemondással startolt az Ördögkatlan fesztivál. A szervezők által minimálisan megszabott 20-as létszámnak már az első este a többszöröse volt kíváncsi a dél-baranyai művészetek katlanjára.

Violator

Az első nap olyannyira az első volt az Ördögkatlan fesztiválon, hogy a négy helyszínből csupán egy, a nagyharsányi kelt életre, és a mától induló programkavalkád is pár programra korlátozódott. Igaz, ezek ütöttek is rendesen.

Késő délutáni érkezésünket a dinnyék árzuhanása jelzi előre: ahogy egyre közelebb érünk Nagyharsányhoz, egyre olcsóbbá válik a hűsítő gyümölcs. Kibírjuk a megállás nélkül, és bár majdnem átautózunk Nagyharsányon, végül megtaláljuk a főteret.

Lázas készülődés fogad minket és a vizsgadrukkos szervezők egyelőre a várható létszámot is igencsak tág határok közé teszik: 20-tól 2000-ig minden elképzelhető szerintük. Egy biztos: a Bárka Színház által Dél-Baranyába importált Mulatság kapásból teltházat csinál a helyi tornateremben.

A közönség igencsak vegyes: a kilátogató pécsiek mellett a derékhadat a helyi erők adják, és meglepően sok gyerek is mulatni készül ma este. A dugásig telt tornateremben hamar elfogy a levegő és az akusztika sem a legmegfelelőbb, ám a Bárka színészei rutinos versenyzők, az sem zavartatja őket, amikor egy pillanatra lángra kap a díszlet egy része, és a tornatermi kellékeket is magától illő természetességgel használják fel az előadás során.

A három legény (a Jancsó filmekkel híressé lett Mucsi Zoltán, Scherer Péter és társuk, Szikszai Rémusz) mulatni érkezik, ám senki sem várja őket. Megpróbálnak hát ők maguknak csapni egyet, mert mulatság nélkül nem élet az élet, ám mindez nem is olyan egyszerű, hiszen voltaképpen mi is a mulatság, és miért is járna a legényeknek?

Bár az abszurd dráma nem éppen a legkönnyebben befogadható színházi élmények közé tartozik, a darabban szép számmal fellelhető bohóctréfák és a trió lehengerlő játéka a legfiatalabbak tetszését is megnyeri a fel-felhangzó gyerekkacajok alapján, ami nem rossz, tekintve, hogy valószínűleg többeknek ez lehet az első színházi élménye.

Hosszas vastaps, majd vissza a lényegesen barátságosabb hőmérsékletű főtérre, ahol egyrészt lassan kinyitnak a vendéglátós standok (emellett az Ördögkatlan legfőbb nyertese valószínűleg a falu vegyesboltja lesz majd) és következik Berecz András és Balogh Kálmán duója, avagy (nem) gyerekmesék cimbalomkísérettel.

Berecz hozza megszokott formáját; többek között megtudhatjuk, hogy az Úr először a férfit és a lót teremtette, majd az asszony később rondított bele ebbe az idillbe, illetve, hogy a menny és a pokol voltaképpen ugyanolyan, egy lényeges különbségtől eltekintve.

A virtuóz cimbalomjátékkal kísért mesék után némafilmek következnek zongorakísérettel, a bama stábja azonban erre az estére csak rövid kimentő kapott, így irány Pécs. Ma már minden helyszín üzemel, ideje hát felpattanni a lovastaxira!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!