Kultúra

2008.08.06. 15:54

Vége az augusztus eleji holtszezonnak – itt az Ördögkatlan fesztivál

Volt/van Kapolcs, és most már létezik baranyai nem is annyira kicsi testvére, az Ördögkatlan fesztivál, amely nyomós érvet szolgáltat arra, hogy a kies dél-baranyai tájakra zarándokoljunk. A Palkonya-Nagyharsány-Kisharsány háromszög legalább annyira vendégmarasztaló lesz a következő napokban, mint a Bermuda háromszög.

violator

Teljes fegyverzetben pattant ki az ötletgazdák és a szervezők fejéből az idén első alkalommal megrendezendő Ördögkatlan fesztivál, ami alaposan felpezsdíti a hagyományos augusztus eleji állóvizet az egész megyében. Az Ördögkatlan programját és koncepcióját elnézve igencsak egyértelmű az idén Bűvészetek Völgyévé alakult Művészetek Völgyével való párhuzam, ám ebben nem találhatunk semmi kivetnivalót: elfér még az országban egy hasonló profilú rendezvény, ráadásul a kitűnő helyválasztás valószínűleg egyedi karaktert is ad a fesztiválnak.

A pécsi Művészetek Háza fő kollaboránsa a budapesti Bárka Színház, akik többek között a Mucsival és Schererrel fémjelzett Mulatságot hozzák el nekünk csütörtök estére Nagyharkányba, ám nem csak színház a világ, az előttünk álló három nap bővelkedik irodalmi, könnyű- és népzenei programokban, bónuszként pedig a képzőművészet sem marad ki.

A csütörtöki bemelegítő nap után, amikor még csak Nagyharsány várja este az Ördögkatlanba érkezőket, a fesztivál kitárul mind térben, mind időben: pénteken már a délelőtti órákban érdemes lehet autóba szállni, vagy busszal kiruccanni a városból, hiszen a sportosakra természetjáró túra, a borbarátokra nyitott pincék, a művészet kedvelőire pedig utcai performanszok várnak. A gyalogláson kívül egyéb módozatok is rendelkezésre állnak majd a falvak közötti közlekedéshez: a lófóbiásoknak a Volán különjáratait, mindenki másnak a lovasszekér taxit ajánljuk.

Egy az Ördögkatlanhoz hasonló fesztiválon tökéletesen működhet a vándorlás üzemmód; ha mi nem keressük a programokat, hát megtalálnak azok minket. Akadnak azonban olyanok is, akik jobban kedvelik a kiszámíthatóságot: nekik szól a Bama.hu munkatársainak bevallottan szubjektív programajánlója.

Mi semmiképpen sem hagyjuk ki csütörtök este a Bárka Színház -féle mulatságot (Nagyharsány, 18-20) és ha már ott vagyunk, Berecz Andrásék cimbalommal megvadított mesemondását is megszemléljük.

A laza csütörtök este után aztán napközben teszteljük a nyílt pincéket, kikászálódunk innen a falujáró utcaszínházra (Nagyharsány, 16:30-17:30) megpróbálunk átérni Kisharányba Takács Esztiék koncertjére (17:30-18:45), pénzfeldobással döntünk, hogy az Edith Piaf estet válasszuk-e a Neofolk közreműködésével (Nagyharsány, 19-20), vagy inkább Cseh Tamáséket (Szoborpark, 19:30-20:30), de legkésőbb a Katlannyitányra odaérünk a Szoborparkba (20:30-21:00).

A lusta szombat délutánt Galkó Balázs Kocsmaszínházán töltjük (Nagyharsány, 14:30-15:30),  belekukkantunk a Bárka -féle Mágnás Miskába (Kisharkány, 15:00-16:30) Szalóki Ági Karádi estjén (Kisharsány, 17:30-19:00) bekkeljük ki az Ágoston Zoltánnal, Háy Jánossal és Lovasi Andrással támadó zenés irodalmi estig (Szoborpark, 19:30-20:30) hátralévő időt, ha már itt vagyunk, itt is maradunk a soron következő Tűzperfomanszra, majd a Kiscsillag és a Csík együttes közös koncertjével zárjuk az idei Ördögkatlant (Nagyharsány focipálya, 22:30-01:30).Akinek mindez nem elég, az böngéssze nyugodtan a részleges programot és adjon nekünk tippeket. Kint találkozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!