Kultúra

2009.02.15. 11:51

Profi balettosok és óvodások jubileumi musicalparádéja

Az elmúlt húsz esztendő legjobb pécsi musicaltáncosai gyülekeznek hétfőn a nagyszínházban emlékezni és ünnepelni.

Mészáros B. Endre

Kapsz egy Rovót! Ez volt az „ijesztő” kezdet, aztán mégis egyre több diák választotta az IH EuroDance Táncstúdiót. Itt ugyanis Rovó Attila és fiai az elmúlt húsz évben látványosan átformálták a  fiatalok viszonyát a musicalekhez.

A nyolcvanas évek végén rendszerváltás volt a világ táncművészetében is, rohamléptékű hódításba kezdett a könnyűzenére koreografált modern tánc. A Flashdance, a Pomádé, a Dirty Dancing filmek hihetetlen népszerűvé tették a csoportos mozgást, s mindenütt táncklubok alakultak. Az elsők közt jött létre ekkor az IH EuroDance Táncstúdió, s Rovó Attila még az óvodásoknak is szervezett tánckurzusokat (ilyen jó ideig csak Pécsett volt az országban). Az eltelt húsz évet 16-án jubileumi gálaműsorral ünneplő társaság nem akármilyen köröket ért el, az Ifjúsági Házban a két évtized során több mint hatezren tanulták meg az újfajta mozgásmódit, s még sebészorvos is beállt a „nebulók” közé.

– Hip-hopot, musicalt, dzsesszbalettet, vagy ami éppen újdonság volt, mindent kipróbáltunk, de napjainkban is száznál több fiatal gyakorol itt – számol be a pillanatnyi helyzetről Rovó Attila, aki egyébként „civilben” atomfizikus, de szakmája az uránbányával együtt a múlt ködébe veszett. – Eleinte csak arról volt szó, hogy sokan szerettünk táncolni, s együtt próbáltunk filmekből ellesett mozdulatokat. Aztán egyre többen lettünk, és fellépésekre hívtak bennünket. Az igazi hozadék azonban, hogy társaságban lazább, kötetlenebb, felszabadultabb lesz az ember, ha a parketten otthonosan mozog. Megismeri emellett a közösségi munka örömét is, mert itt minden a csapatmunkáról szól.

Persze a legnagyobb tehetségek később eljutottak innen az ország legjobb balettegyütteseihez is. Péter fiam például a Győri Nemzeti táncművésze, Tamás pedig a Markó Iván Társulatnál tevékenykedett. Említhetném Tihanyi Ákost is, aki nemzetközi szinten is befutott, és Bakó Gábort, a modern táncművészeti oktatás egyik kiemelkedő alakját. Ők mind fellépnek a jubileumi gálaműsorunkon a Pécsi Nemzeti Színházban. Táncolok magam is, amire itthon már régen volt példa. Ezen az esten a korábbi népszerű táncainkból válogatunk, de nagyon sok vadonatúj produkcióval is készülünk, és bemutatjuk a legújabb táncirányzatokat is.

Húsz év alatt nagyon sokat fejlődött a modern tánc. Dinamikusabb, gyorsabb, bonyolultabb lett. Az EuroDance pedig halad vele előre, újabban már félórás, komplett műsorokat tanulnak be. Ebből igazi táncszínház lesz, vázolja a jövőt Orcsik Ferenc, a Pécsi Ifjúsági Központ vezetője, mert leendő otthonunkban, a Zsolnay Negyedben az ilyen szupertáncestekhez is rendelkezünk majd megfelelő technikával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!