Kultúra

2009.04.23. 19:31

Kései kulturális állapotfelmérés egymillióért

A csütörtöki kulturális bizottsági ülésen talán két napirendi pont volt a legérdekesebb. Az egymillió forintos tanulmány készítéséről szóló, amelyet meg is szavaztak, és az Operalia költségeivel foglalkozó, amelyet váratlanul levették a napirendről.

Cseri László

A város képzőművészeti helyzetének feltárása érdekében tanácsadó felkérését szavazta meg a bizottság tegnap. Ez az előzetes becslések szerint egymillió forintjába kerül majd a városnak. Arra, hogy a tanulmányra miért most van szükség, maga a bizottsági elnök, Kunszt Márta sem tudott határozottan válaszolni. Nyilvánvalóan azért – mondta –, mert a város stratégiai terveiben szerepel.

Valójában a feladat megoldására nem most, hanem már az EKF előkészületeinek korai időszakában sort kellett volna keríteni. Patartics Zorán építész akkoriban szorgalmazta, hogy szülessenek állapotfelmérések a kultúra különböző szféráiban. Kunszt Márta akkori alpolgármester egyetértésével 2003 telén a kultúra több területén megalakultak munkabizottságok, de gyakorlatilag csak az építészeti működött egy darabig – mondja Patartics.

A jeles pécsi építészek 2004. március 22-én levelet írtak Kunszt Mártának, melyben egy korábbi megbeszélésre hivatkozva emlékeztették: célszerűnek tartanák, hogy a szakmai munkacsoportok felett alakuljon meg egy kis létszámú koordinációs csoport is, amelyben a kultúra felhozatalához szükséges területeket átlátni képes szakemberek dolgoznának. Javaslatuk szerint a képzőművészet, a zene, a tánc, a színház, az irodalom, az építészet, az arculattervezés, a kultúra-menedzselés, a művészeti marketing, a kulturális rendezvényszervezés és a művészeti regionális kutatás területén lett volna szükség a koordinációs csoportra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A felmérendő pécsi képzőművészek egyike a Munkácsy-díjas Valkó László (képünkön), aki éppen az egyik Pécsváradon látható szoborcsoportját szemléli
[/caption]

Az állapotfelmérések hiányában megalapozott következtetések, tartalmas, jól szervezett, hatékony és főleg eredménnyel kecsegtető előkészítő munka nem remélhető – érveltek. A levélhez csatolták az építész munkacsoport tervét, amelyet hét építész írt alá. Sem a levélre, sem a beadott munkaanyagra nem érkezett válasz azóta sem.

A mostani felmérésre egy kaposvári és két pécsi szervezettől kérnek be ajánlatokat.

Újra napirenden az Operalia kontra Soó László-ügy

Az Operalia költségeinek kérdéseit taglaló előterjesztést azért vették le a napirendről, mert bizonytalan, hogy a költségvetési bizottság elnöke, Soó László elfogadja-e. A város költségvetésének tárgyalása előtt is az volt a helyzet, hogy ha a közgyűlés rábólint a plusz 50 millió forintra – ami a Plácido Domingo által fémjelzett Operalia megrendezéséhez szükséges –, a bizottság elnöke lemond.

A közgyűlés nem szavazta meg a pénzt, időközben Gonda Tibor alpolgármester bejelentette: szponzorok biztosítják az összeget. Májusban azonban 65 milliót kellene Párizsba utalni az Operalia központjába, de a szponzorpénzek még sehol sincsenek. Ma délelőtt Papp Judit főjegyző asszonynál gyűlnek össze a város alpolgármesterei, hogy megmérkőzzenek Soó Lászlóval. Ha sikerrel teszik, a jövő hét szerdai rendkívüli közgyűlésen dönthetnek a 65 millió vagy Soó sorsáról.

Drágább koncertterem

A konferencia- és koncertterem kivitelezői pályázatát tegnap értékelte a szakbizottság. Eredményt nem hirdettek, mert kiderült: mindhárom ajánlattevő cég hibát vétett a számolásnál, így a pontos végösszeget nem lehetett megtudni. Az eredményhirdetést hétfőre halasztották. A témakör ugyancsak

a jövő szerdai rendkívüli közgyűlés elé kerül, mert a győztes ajánlat az elvárt összegnél 100–200 millióval drágább lesz.

Egyforma lópaták

A bányalovaknak állít emlékművet városi támogatással több civil szervezet Pécsett. Vanyúr István, szigetvári szobrászművész művét a bizottsági ülés előtti napon bírálta el a Képzőművészeti Lektorátus. A zsűri meglepődött, mert a munka még el sem készült, meglátásuk szerint nem is lehet az elvárt ütemben megfaragni. Több javítást is kértek, például azt, hogy a ló valamennyi patája hajszálra egyforma legyen.

Cseri László Drágább koncertterem A konferencia- és koncertterem kivitelezői pályázatát tegnap értékelte a szakbizottság. Eredményt nem hirdettek, mert kiderült: mindhárom ajánlattevő cég hibát vétett a számolásnál, így a pontos végösszeget nem lehetett megtudni. Az eredményhirdetést hétfőre halasztották. A témakör ugyancsak

a jövő szerdai rendkívüli közgyűlés elé kerül, mert a győztes ajánlat az elvárt összegnél 100–200 millióval drágább lesz. Egyforma lópaták A bányalovaknak állít emlékművet városi támogatással több civil szervezet Pécsett. Vanyúr István, szigetvári szobrászművész művét a bizottsági ülés előtti napon bírálta el a Képzőművészeti Lektorátus. A zsűri meglepődött, mert a munka még el sem készült, meglátásuk szerint nem is lehet az elvárt ütemben megfaragni. Több javítást is kértek, például azt, hogy a ló valamennyi patája hajszálra egyforma legyen. A felmérendő pécsi képzőművészek egyike a Munkácsy-díjas Valkó László (képünkön), aki éppen az egyik Pécsváradon látható szoborcsoportját szemléli -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!