Kultúra

2009.10.01. 07:37

Újabb poénos játék a Mohácsi-fivérektől

Gogolt és Feydeau-t idézi egyszerre, vélekedtek a franciák, amikor először mutatták be Caragiale: Elveszett levél című színművét.

Mészáros B. E

Mert a gúnyos társadalomkritika és a poénos helyzetek sorozata jellemzi a darabot, mely a Pécsi Nemzeti új évadjának első premierje lesz október 2-án. Márpedig a vidám jelenetek bizonyosan meghatározóak, miután a játékot Mohácsi János rendezi, aki testvérével, Istvánnal a Képzelt beteghez hasonlóan ismét teljesen átírta, a színészekre igazította a szerepeket. Politikai vígjáték ez, a választás előtti mocskolódásról.

– A román szerző humora annyira élő, hogy nekem Örkényt idézi. Életemben ő az első olyan író, akiről azt érzem, mintha a haverom lenne – indokolta darabválasztását a rendező. – A megírt alakjai, a nyelvhasználata nagyon hasonló ahhoz, amit mi a Képzelt betegben kitaláltunk. Mégis erősen hozzányúltunk, mert Caragiale nem gyakorlott dramaturg, nincs például a mű korrektül befejezve. Ez a mű is élő zenével, a pécsi Istenítélet zenéje révén a hétvégén ugyancsak Kritikusok-díját nyert Kovács Márton muzsikájával megy majd. Jön egy vendégszínész is, a POSZT-díjas Kovács Zsolt, aki a rendező szerint kora és habitusa miatt hiánypótlónak számít a pécsi színházban.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!