Kultúra

2010.03.05. 07:32

Parasztopera, avagy Mohácsi János új színdarabja

Ha Mohácsi János rendez színdarabot a Pécsi Nemzetiben, a bemutató kacagtató, elgondolkodtató, aktuális, mozgalmas perceket ígér, de legalábbis POSZT-esélyes produkciót.

Mészáros B. E.

És most a rendező leporolt a fiatal pécsi társulattal egy olyan előadást, amely az ezredfordulót követően az egyik legnagyobb hazai színházi szenzációnak bizonyult poénjaival, mélységével a Pintér Béla Társulat előadásában. A Parasztoperáról van szó, a PNSZ péntek esti premierjéről, egy antik tragédiáról, mely napjainkban játszódik, s mivel a zene korunk dallamainak szelektív válogatása, a történet pedig újrahasznosított, így a díszletet is  szelektív gyűjtésből származó hulladékbálák alkotják. A történetben van vérfertőzés és tévedésből elkövetett gyilkosság, népies esküvő, és dőlni lehet a röhögéstől, időnként persze könnyezni is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mohácsi János természetesen átformálta a darabot (fotó: laufer László)
[/caption]

Mohácsi János természetesen átformálta a darabot, a szereposztás például kétszer akkora, mint az eredeti.

– A kaposvári színművészetin találtuk ki, hogy kórust is beiktattunk, amit a násznép alkot. Az egyik színművészetis szereplőt, Téby Zitát ugyancsak átemeltem, aki egyébként most Bodó Viktor Szputnyik Társulatának a tagja. Van még egy új arc a szereposztásban, a magyar filmek neves alakja, Nyakó Juli, akit a hazai kínálatból a legalkalmasabbnak találtunk Balikó Tamás (Apa) mellé az Anya szerepére. A pécsi színészek közül pedig azokra esett a választás, akik kifejezetten jól énekelnek. A történethez nem nyúltunk, csupán néhány szövegpótlás került a darab végébe. Hogy mitől válik így mégis Mohácsi-darabbá?

Nos, a mi előadásunk 30 perccel hosszabb, mint az eredeti, egy órás változat. Részletesebb az egyes jelentek kidolgozottsága, hosszabbak a csöndek. Újrahangoltuk a történet végkicsengését, a násznép új hangszínt visz ebbe az ízes muzsikába, de a zene is színesebb és többrétegű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!